Malline:Selaa luokittain sivun artikkelilista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä lista on luotu Wikidatassa olevaa dataa käyttämällä ja sitä päivittää määräajoin botti.
Listan sisälle tehdyt muokkaukset poistetaan seuraavassa päivityksessä!
22.05.2024

Margaret Brundage[muokkaa wikitekstiä]

Margaret Johnson Brundage (syntyjään Margaret Hedda Johnson, 9. joulukuuta 1900 – 9. huhtikuuta 1976) oli yhdysvaltalainen kuvittaja, joka tunnetaan pulp-lehti Weird Talesille tekemistään kansikuvista. Hän oli ensimmäisiä tieteis- ja fantasiakirjallisuuden saralla toimineita ammattimaisia naiskuvittajia.

Brundage syntyi, eli ja työskenteli Chicagossa.


22.05.2024

Tenzing Norgay[muokkaa wikitekstiä]

Tenzing Norgay (šerpaksi བསྟན་འཛིན་ནོར་རྒྱས, Tendzin Norgyé; syntyään Namgyal Wangdi; toukokuu 1914 – 9. toukokuuta 1986) oli nepalilainen šerpa, joka oli uusiseelantilaisen Edmund Hillaryn parina heidän kiivetessään tiettävästi ensimmäisinä ihmisinä maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huipulle 29. toukokuuta 1953. Norgay oli vuonna 1935 mukana ensimmäisellä Everestin-retkikunnallaan. Tuolloin hän toimi kantajana, mutta myöhemmin hän oli šerpojen johtajana ja vuorikiipeilijänä.


20.05.2024

Michelle Obama[muokkaa wikitekstiä]

Michelle LaVaughn Robinson Obama (s. 17. tammikuuta 1964 Chicago, Illinois) on yhdysvaltalainen kirjailija ja maan 44. presidentin Barack Obaman aviopuoliso.

Yhdysvaltain ensimmäisenä naisena Michelle Obama puolusti tyttöjen ja naisten koulutusta.


13.05.2024

Isaac Newton[muokkaa wikitekstiä]

Isaac Newton (juliaanisen kalenterin mukaan 25. joulukuuta 1642 – 20. maaliskuuta 1726, gregoriaanisen kalenterin mukaan 4. tammikuuta 1643 Woolsthorpe-by-Colsterworth – 31. maaliskuuta 1727 Lontoo) oli englantilainen fyysikko, matemaatikko, tähtitieteilijä, alkemisti ja filosofi.


24.04.2024

As Slow as Possible[muokkaa wikitekstiä]

As Slow as Possible (suom. Mahdollisimman hitaasti) on John Cagen sävellys pianolle vuodelta 1985. Kaksi vuotta myöhemmin Cage sovitti sen uruille. Sävellys on kuuluisa esityksestä Pyhän Burchardin kirkossa Halberstadtissa Saksassa. Soitto alkoi vuonna 2001 ja jatkuu edelleen.


24.04.2024

Siiri Angerkoski[muokkaa wikitekstiä]

Siiri Saimi Angerkoski (o.s. Palmu, vuoteen 1904 Pelkonen; 21. elokuuta 1902 Oulu – 28. maaliskuuta 1971 Helsinki) oli suomalainen näyttelijä. Teatterissa uransa aloittanut Angerkoski työskenteli vuosina 1938–1963 Suomen Filmiteollisuuden kuukausipalkkaisena näyttelijänä.


23.04.2024

apartheid[muokkaa wikitekstiä]

Apartheid (suom. erillisyys) tarkoittaa Etelä-Afrikan unionissa ja tasavallassa vuodesta 1948 1990-luvun alkupuolelle harjoitettua rotuerottelupolitiikkaa, jossa maan väestö jaettiin valkoisiin, mustiin, intialaisiin ja värillisiin (jotka olivat pääasiassa maahan tuotujen malaijiorjien ja mustien jälkeläisiä). Apartheid oli laillistettua rotusortoa.

Etelä-Afrikan apartheidin ideologiset juuret olivat 1800-luvun loppupuolella kehitetyissä rotuopeissa. Lisäksi sen syntyyn vaikutti afrikaanerien pääuskonnon, hollantilaisen reformoidun kirkon, piirissä syntynyt näkemys afrikaanerien muodostaman Volkin jumalallisesta oikeudesta Etelä-Afrikkaan.


20.04.2024

Tähdet kertovat[muokkaa wikitekstiä]

Tähdet kertovat on Lapinlahden Lintujen kuudes studioalbumi. Marraskuussa 1990 ilmestynyt albumi on yhtyeen ensimmäinen, jolla kitaristi Veli-Pekka ”Puka” Oinonen soittaa. Albumilla yhtye siirtyi sähkökitaravoittoiseen rockiin, ja sen tunnetuimpia raitoja ovat yhtyeen tunnuskappaleiksi nousseet ”Sedät jaksaa heilua” ja ”Vihtaasi on kustu”. Taloudellisesti albumi menestyi hyvin ja toi yhtyeelle sen toisen kultalevyn. Myös kriitikoilta Tähdet kertovat sai myönteisen vastaanoton, ja sitä pidetään usein yhtenä Lapinlahden Lintujen parhaista levytyksistä.


20.04.2024

neekeri[muokkaa wikitekstiä]

Neekeri on Afrikan mustaihoiseen alkuperäisväestöön ja sen jälkeläisiin kuuluvaa ihmistä tarkoittava suomen kielen sana. Aikoinaan se oli suomen kielen ainoa tummaihoista kuvaava sana, ja sitä käytettiin sekä neutraaleissa että halventavissa yhteyksissä. Nykyisin Kielitoimisto pitää sanaa vanhentuneena tai halventavana.


18.04.2024

Hyökkäys Pearl Harboriin[muokkaa wikitekstiä]

Hyökkäys Pearl Harboriin oli keisarillisen Japanin laivaston ilmavoimien isku Yhdysvaltain Tyynenmeren laivastoa vastaan Pearl Harborissa, Havaijin Oahun saarella sunnuntaiaamuna 7. joulukuuta 1941. Hyökkäys tapahtui ilman muodollista sodanjulistusta, eikä Yhdysvaltain Tyynenmeren laivasto ollut valmistautunut siihen. Lentotukialuksilta toimineiden japanilaisten lentokoneiden kaksi hyökkäysaaltoa aiheuttivat suurta tuhoa, ja Tyynenmeren laivasto menetti muun muassa kaikki kahdeksan taistelulaivaansa.

Japanin ja Yhdysvaltain välit olivat olleet kireät jo vuosia ennen Pearl Harborin hyökkäystä.


18.04.2024

Elämä janottaa[muokkaa wikitekstiä]

Elämä janottaa on Lapinlahden Lintujen viides studioalbumi. Se julkaistiin toukokuussa 1989. Riisutulla kokoonpanolla äänitetty albumi oli ensimmäinen, jonka yhtye teki ilman pianisti Ari ”Arvid” Kettusta. Albumilla ei ollut kitaristia, mitä yhtyeen kosketinsoittaja ja pääasiallinen säveltäjä Pekka Hedkrok piti myöhemmin virheenä. Vierailevana muusikkona albumilla esiintyi basisti Yrjänä Sauros.


15.04.2024

Ingrid Bergman[muokkaa wikitekstiä]

Ingrid Bergman (29. elokuuta 1915 Tukholma, Ruotsi – 29. elokuuta 1982 Lontoo, Englanti, Yhdistynyt kuningaskunta) oli ruotsalainen Oscar-palkittu näyttelijä ja aikansa suurimpia elokuvatähtiä. Viisikymmenvuotisen uransa aikana hän menestyi sekä Hollywood-elokuvissa että eurooppalaisissa tuotannoissa. Hän voitti parhaan naispääosan Oscarin elokuvista Kaasuvalo (1944) ja Anastasia (1956) sekä naissivuosan Oscarin elokuvasta Idän pikajunan arvoitus (1974).


15.04.2024

Valentine Ackland[muokkaa wikitekstiä]

Valentine Ackland (syntymänimeltään Mary Kathleen Macrory Ackland, 20. toukokuuta 1906 Mayfair, Lontoo – 9. marraskuuta 1969 Frome Vauchurch, Dorset) oli englantilainen runoilija ja kirjailija Sylvia Townsend Warnerin elämänkumppani.

Ackland tuli yläluokkaisesta taustasta, ja Richard Turpinin kanssa solmitun lyhyen avioliiton jälkeen hän tutustui kirjallista mainetta saaneeseen Warneriin. Kaksikko muutti yhteen ja pysyi pariskuntana Acklandin kuolemaan saakka.


06.04.2024

Lauluja Nuppilasta[muokkaa wikitekstiä]

Lauluja Nuppilasta on huumoriyhtye Lapinlahden Lintujen neljäs studioalbumi, joka julkaistiin huhtikuussa 1988. Musiikillisesti monipuolinen albumi sisältää sekä humoristisia yhteislauluja, nopeatempoista rockia että synkkiä ja surullisia kappaleita. Löyhän konseptialbumin sanoitukset käsittelevät Vanhaa ylioppilastaloa, jota myös kansitaide esittää, sekä alkoholinkäytön iloja ja suruja. Monissa kappaleissa on lisäksi yhteiskunnallisia teemoja.

Lauluja Nuppilasta oli Lapinlahden Lintujen viimeinen albumi, jolla pianisti Ari ”Arvid” Kettunen soittaa.


06.04.2024

Gallipolin taistelu[muokkaa wikitekstiä]

Gallipolin taistelu käytiin ensimmäisessä maailmansodassa Yhdistyneen kuningaskunnan ja Ranskan sekä Osmanien valtakunnan välillä 19. helmikuuta 1915 – 9. tammikuuta 1916. Taistelu jakautui kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa ympärysvaltojen laivasto yritti tunkeutua Dardanellien salmen läpi Osmanien valtakunnan pääkaupunkiin Konstantinopoliin.


02.04.2024

Jep[muokkaa wikitekstiä]

Jep on huumoriyhtye Lapinlahden Lintujen toinen studioalbumi, joka ilmestyi huhtikuussa 1986. Katusoitto-orkesterina aloittanut yhtye uudisti Jepillä tyyliään kohti valtavirran pop- ja rock-musiikkia. Humorististen laulujen ohella albumilla on synkempiä sanoituksia, joissa käsitellään koulukiusaamisen ja kuoleman kaltaisia vakavia aiheita.

Kosketinsoittaja Pekka Hedkrokin panos säveltäjänä kasvoi Jepillä, mutta myös alkuvuosien taiteellinen johtaja pianisti Ari ”Arvid” Kettunen teki albumille useita kappaleita. Kitaraa albumilla soittaa Pekka ”Rekku” Rechardt, joka myöhemmin liittyi yhtyeen vakinaiseksi jäseneksi.


27.03.2024

Aisopos[muokkaa wikitekstiä]

Aisopos (m.kreik. Αἴσωπος, Aisōpos, lat. Aesopus; n. 620–564 eaa.) oli antiikin kreikkalainen faabelien eli eläinsatujen sepittäjä. Hän tuli faabeleistaan niin kuuluisaksi, että myöhemmin koko eläintarinaperinne laitettiin hänen nimiinsä.


26.03.2024

Valtioseuraanto[muokkaa wikitekstiä]

Valtioseuraanto on oikeudellinen tilanne, jossa suvereenisuus eli valta päättää tietyn maantieteellisen alueen kansainvälisistä suhteista siirtyy edeltäjävaltiolta seuraajavaltiolle. Valtioseuraannossa voi olla kyse kahden tai useamman valtion yhdistymisestä yhdeksi valtioksi, valtion hajoamisesta kahdeksi tai useammaksi valtioksi, valtion osan irtautumisesta omaksi valtiokseen tai valtion osan liittämisestä toiseen valtioon. Kokonaisseuraannossa edeltäjävaltio lakkaa olemasta ja osittaisseuraannossa se jatkaa olemassaoloaan. Valtioseuraannon perusteella ei voi olettaa kaikkien aluetta koskevien oikeuksien ja velvollisuuksien siirtyvän seuraajavaltiolle, vaan käsite kuvaa oikeusvaikutusten lähdettä. Valtioseuraanto on erotettava valtion nimen, hallituksen tai perustuslain muuttumisesta.


21.03.2024

The Jean Genie[muokkaa wikitekstiä]

The Jean Genie on brittimuusikko David Bowien marraskuussa 1972 julkaistu musiikkikappale. Kappale ilmestyi singlenä, jolloin se nousi Britannian singlelistan toiselle sijalle ja muodostui Bowien siihen mennessä suurimmaksi hitiksi. Seuraavan vuoden huhtikuussa ”The Jean Genie” julkaistiin Aladdin Sane -albumilla, jota varten kappale miksattiin uudestaan.

Kappale sai vaikutteita vanhasta blues-musiikista sekä rhythm and bluesista. Bowien taustayhtyeen rumpalin Mick Woodmanseyn mukaan ”The Jean Genie” syntyi yhteisen linja-automatkan aikana Clevelandista Memphisiin, kun taas Bowie on kertonut kirjoittaneensa sen yksin New Yorkissa.


13.03.2024

Carl Erik Mannerheim[muokkaa wikitekstiä]

Carl Erik Mannerheim, (14. joulukuuta 1759 Säter, Ruotsi – 15. tammikuuta 1837 Turku, Suomen suuriruhtinaskunta) oli ruotsalais-suomalainen Mannerheim-suvun sotilas ja valtiomies. Hän oli yksi ”Suomen valtion perustajista” ja ensimmäinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin talousosaston varapuheenjohtaja, tavallaan Suomen ensimmäinen pääministeri.

Automaattisesti luodun listan loppu.