Luupujoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luupujoki on lähes 20 kilometrin pituinen joki, joka virtaa Kiuruveden ja Iisalmen rajaa myötäilevästi lähes pohjois-eteläsuuntaisesti. Luupujoki saa alkunsa Luupuvedestä ja laskee Kiurujokeen hiukan ennen historiallista Saarikosken puusulkukanavaa. Luupujoen leveys vaihtelee noin 10-30 m ja sen varrella on useita koskia. Luupujoen varrelta on löydetty kivikautista asutusta (Siltala).[1]

Joen alajuoksu on virtaavimmista paikoistaan loppukesän puolelle asti perhokalastajille suotuisa apaja, sattumataimenia joessa on nähty, mutta tiettävästi omaa kantaa ei juurikaan ole. Sen sijaan kuhaa, haukea, isoa ahventa ja erittäin suuria säyneitä joesta nousee lukemattomien särkikalojen lisäksi.

Luupujoen syvin kohta sijaitsee entisen tiilitehtaan kupeessa, jossa vettä on pitkälti yli kolme metriä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussila, Timo: ”Iisalmi 5 Luupujoki-Siltala”, Iisalmen kaupungin Kilpijärven, Iso-Ii-järven, Keskimmäinen ja Tismiö järvien, Poroveden pohjoisrannan alueiden muinaisjäännösinventointi 2003, s. 25. Mikroliitti Oy; Iisalmen kaupunki, [2003].
Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.