Keskustelu:Hurrilaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hurrians were Northeast-Caucasian People[muokkaa wikitekstiä]

Diakonov I.M., Starostin S.A. Hurro-Urartian as an Eastern Caucasian Languages. Münchener Studien zur Sprachwissenschaft, R. Kitzinger, München 1986.

Дьяконов И.М., Старостин С.А., Хуррито-урартские и восточнокавказские языки// Сб. "Древний Восток. Этнокультурные связи", стр. 164-208. Изд-во "Hаука", Главная редакция восточной литературы, Москва, 1988.

Дьяконов И.М. Языки древней Передней Азии. М. 1963.

Дьяконов И.М. Алародии (Хурриты, урарты, кутии, чеченцы и дагестанцы) // Сб. Алародии: этногенетические исследования. Махачкала, 1995.

Старостин С.А., Николаев С.Л. Севернокавказские языки и их место среди других языковых семей Передней Азии//Cб. Лингвистическая реконструкция и древнейшая история Востока. "Hаука", Главная редакция восточной литературы, Москва, 1984--81.24.84.11 24. syyskuuta 2006 kello 12.00 (UTC)

Miksi Hurrilaiset on liitetty Mesopotamia portaaliin?[muokkaa wikitekstiä]

Miksi hurrilaiset on sijoitettu Mesopotamian alle ikään kuin olisi kyse osasta Mesopotamialaista perinnettä? Kun se ei ole osa mesopotamialaista kulttuuriperinnettä tai kulttuuripiiriä yhtään sen enempää kuin Egyptiläinen, Heettiläinen, Kreikkalainen tai Kanaanilainen perinne. Se, että hurrilaiset ovat Mesopotamialaisten kulttuurien naapureita, ei tee niistä saman kulttuurialueen osaa.

Menin vahingossa painamaan valikon kohdasta mytologia ja päädyin Mesopotamialaisen mytologian sivulle. Oma virheeni tietysti, koska en lukenut, että otsikossa luki Mesopotamia, mutta kun tällaisia linkkejä sivulla ilmenee, tulee sellainen vaikutelma, että Hurrilaiset seurasivat mesopotamialaista uskonnollista perinnettä, mikä ei todellakaan pidä paikkansa.

Hurrilaisten uskonnollinen perinne on itse asiassa huomattavan omaperäinen ja se on vaikuttanut myös esimerkiksi Heettien uskonnon harjoitukseen ja kreikkalaiseen jumaltarustoon. Kreikkalaiseen jumaltarustoon lainatut piirteet ovat sellaisia, että niitä ei ilmene Mesopotamialaisessa mytologiassa. Raamattu on saanut enemmän vaikutteita Mesopotamialaisesta perinteestä kuin Hurrilainen mytologia. Hurrilaiset perinne sen sijaan vaikutti kyllä Lähi-Idän uskonnolliseen moninaisuuteen, mutta se ei ollut osa Mesopotamialaista perinnettä.

Haluan myös huomauttaa, että englanninkielisellä puolella tällaista kummallista liitosta osaksi Mesopotamia aihealuetta ei ole tehty. Vaikka Hurrilainen kulttuuri kyllä laajeni aikanaan maantieteellisesti Pohjoisen Mesopotamian alueelle, niin sen liittäminen tästä syystä osaksi Mesopotamia aihealuetta on todella kummallinen ratkaisu. Samanlainen kummallinen ratkaisu on näköjään tehty myös Mitannin osalta, joka on puolestaan sekoitus hurrilaista ja indo-eurooppalaista, tarkemmin ottaen indo-arjalaista perinnettä.

Hei, mitä tarkoitat Mesopotamia-portaalilla? Tuota oikean laidan "laatikkoa", jonka otsikossa on "Osa artikkelisarjaa Mesopotamia"? --PtG (keskustelu) 16. toukokuuta 2024 kello 12.18 (EEST)[vastaa]