Keskustelu:Hakaristi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Natsiassosiaatioiden johdosta hakarististä luovuttiin vuonna 1945 hävityn jatkosodan jälkeen liittoutuneiden valvontakomission kehotuksesta ilmavoimien koneissa ja lentomerkeissä tilanteessa, jossa hakaristi oli häviävän natsi-Saksan tunnus." Osaa olla hankala virke. Mitä tuolla viimeisellä lauseella "tilanteessa, jossa hakaristi oli häviävän natsi-Saksan tunnus" oikein yritetään sanoa? -tKahkonen 9. lokakuuta 2006 kello 07.54 (UTC)

Väärä tieto[muokkaa wikitekstiä]

Tuo hakaristien poistaminen ei liittyne Liittoutuneiden valvontakomissioon, vaan aloitteen siitä muistaakseni teki SKDL. Kommentin jätti 81.175.159.79 (keskustelu – muokkaukset).

Kahkonen, Suomen ilmavoimien hakarististä luovuttiin 1.4.1945 siinä tilanteessa, jolloin natsi-Saksa oli jo häviämässä sodan. 2.MS loppui Euroopassa vasta 9.5.1945, siis reilun kuukauden kuluttua. Huomatkaa hävitä-verbin aikamuodot.81.197.113.9 13. marraskuuta 2006 kello 18.53 (UTC)

Kreivi von Rosenin onnensymboli[muokkaa wikitekstiä]

"On olemassa laajalle levinnyt virheellinen käsitys, että hakaristi olisi tullut Suomen valtion käyttöön 6. maaliskuuta vuonna 1918 Eric von Rosenin valkoisten joukoille Ruotsista tuomassa lentokoneeseen maalattujen sinisten hakaristien mukana".. Tämä pitää paikkansa, käsitys on virheellinen.

Lainattua: "Hakaristiä on käytetty jo muinaisista ajoista lähtien sekä koristeena että puumerkkinä. Se on tunnettu mm. suomalais-ugrilaisten kansojen ompelukoristeissa nykypäivään saakka. Usein se mielletään onnen symboliksi. Suomessa ensimmäinen julkisesti esille laitettu hakaristi lienee Akseli Gallen-Kallelan Aino –triptyykiä kiertävä hakaristiornamentti vuodelta 1891. Maalaus on nykyisin esillä Suomen Pankin juhlahuoneistossa Helsingissä. Suomen puolustusvoimille hakaristi tuli vapaussodan aikana 1918. Ruotsalaisen kreivi Eric von Rosen lahjoitti Valkoiselle armeijalle Vaasassa 6.3.1918 Thulin Typ D -lentokoneen. Hän maalautti henkilökohtaiset onnenmerkkinsä, siniset hakaristit, koneen siipiin Uumajassa 2.3.1918, ennen Pohjanlahden ylitystä. Kone liitettiin Vaasassa Suomen Ilmailutarhaan, sittemmin Ilmailuvoimiin, lentokoneena numero 1. Sininen hakaristitunnus valkoisella ympyräpohjalla päätettiinkin ottaa kansallisuustunnukseksi, missä tehtävässä se palveli vuoteen 1945. Sodan jälkeen se korvattiin nykyisellä kokardilla Valvontakomission määräyksestä. Merkkiä ei kuitenkaan määrätty vaihdettavaksi ilmavoimien muista symboleista ja lipuista, joissa se on käytössä edelleen. Suomalaisella hakaristillä ei näin ole mitään tekemistä natsien hakaristisymbolin kanssa. Heillä se oli väriltään musta ja lentokoneissa käytettynä kärjellään seisova, Suomessa hakaristi oli aina "suorassa".

Lähde: http://www.ilmavoimat.fi/index.php?id=14

"Ensimmäisen kerran Suomessa julkisesti esille laitettu hakaristi lienee Akseli Gallen-Kallelan Ainotriptyykkimaalausta kiertävä hakaristiornamentti vuodelta 1891. Gallen-Kallela, joka oli ihastunut hakaristikuvioon, suunnitteli Suomen tasavallan kansallisen heraldiikan. Vapaudenristin ritarikunnan mitalit, presidentin lippu ja presidentin kaulakäädyt (SVR:n suurristi) - kaikki saivat koristeekseen hakaristin"

Lähde: http://www.pkymasehist.fi/hakaristi.html

Avotakkalehden antiikia palstalla 1980-90 luvun taitteessa kysyttiin Wenzel Hagelstamilta hakarististä ja mistä se on Suomeen tullu. Hagelstam vastasi, että hakaristi (myös kointähti) on muinaiskarjalainen onnensymboli tarkoittaen auringonkehrää. --85.157.112.220 8. toukokuuta 2007 kello 12.40 (UTC)

Laatuarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Ehdotan lupaavaksi. Onko vielä puutteita? Suomi-osiota voisi ehkä tiivistää, kun aiheesta tehtiin omakin artikkelinsa. Minä laajensin artikkelia ensin aihetta käsittelevän kirjan pohjalta, ja sen jälkeen käyttäjä Thi laajensi lisää. --Savir (keskustelu) 21. maaliskuuta 2023 kello 10.54 (EET)[vastaa]

 Lupaavaksi, vaikuttaa pääosin tasapainoiselta. Galleriassa on tosin aika reilusti kuvia. Miten historiallinen tuo hindulainen pyhäkkö mahtaa olla? Rakennus voi olla vanha, mutta hakaristi näyttää modernilta. Jähmefyysikko (keskustelu) 21. maaliskuuta 2023 kello 11.59 (EET)[vastaa]
Tuo rakennus on 1700-luvulta. Siirsin sen gallerian loppuun toisen hindulaisen nykyhistoriallisen kuvan viereen. Savir (keskustelu) 21. maaliskuuta 2023 kello 12.23 (EET)[vastaa]

Kannatan lupaavaksi ja merkitsen. --PtG (keskustelu) 17. huhtikuuta 2023 kello 22.18 (EEST)[vastaa]