Kaktushiirihaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kaktushiirihaukka
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Päiväpetolinnut Accipitriformes
Heimo: Haukat Accipitridae
Alaheimo: Buteoninae
Suku: Deguhaukat Geranoaetus
Laji: albicaudatus
Kaksiosainen nimi

Geranoaetus albicaudatus
Vieillot, 1816[2]

Katso myös

  Kaktushiirihaukka Wikispeciesissä
  Kaktushiirihaukka Commonsissa

Kaktushiirihaukka (Geranoaetus albicaudatus) on deguhaukkojen sukuun kuuluva lintu.[3] Sitä tavataan Amerikan mantereella lähinnä subtrooppisella ja trooppisella vyöhykkeellä Antigua ja Barbudassa, Argentiinassa, Arubassa, Barbadosissa, Belizessa, Boliviassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Costa Ricassa, Dominicassa, Ecuadorssa, El Salvadorissa, Ranskan Guyanassa, Guadeloupessa, Guatemalassa, Guayanassa, Hondurasissa, Martiniquessa, Meksikossa, Montserratissa, Nicaraguassa, Panamassa, Paraguayssa, Perussa, Saint Kitts ja Nevisissa, Saint Luciassa, Saint Vincent ja Grenadiineissa, Surinamessa, Trinidad ja Tobagossa, Yhdysvalloissa, Uruguayssa ja Venezuelassa.[1]

Se on vaelluslintu. Sen elinpiiriä ovat subtrooppiset ja trooppiset ja lauhkean vyöhykkeen heinäarot, kuivat savannit ja subtrooppiset ja trooppiset kuivat ylävät pensastot. Populaatio on Pohjois-Amerikassa kasvamassa.[4]

Kaktushiirihaukka on suurikokoinen hiirihaukka. Sen pituus on 44–60 cm, siipiväli 118–143 cm, ja se painaa 865–1 240 grammaa. Aikuiset linnut ovat päältä harmaita ja alta ja takaosasta valkoisia, jossa on himmeää vaaleanharmaata tai punertavaa raidoitusta. Lyhyt pyrstö on valkoinen, ja melkein päässä siinä on musta poikkiraita.

Alalajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuinen G. a. hypospodius Laguna Atascosa -luonnonsuojelualueella Teksasissa Yhdysvalloissa.

Sillä on kolme alalajia:[2]

  • Geranoaetus albicaudatus albicaudatus Vieillot, 1816
  • Geranoaetus albicaudatus colonus Berlepsch, 1892
  • Geranoaetus albicaudatus hypospodius Gurney, 1876

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Geranoaetus albicaudatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.5.2014. (englanniksi)
  2. a b Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Buteo albicaudatus (TSN 175369) itis.gov. Viitattu 3.8.2012. (englanniksi)
  3. Högmander, H., Björklund, H., Hintikka, J., Lokki, J., Södersved, J. & Velmala, W.: Maailman lintulajien suomenkieliset nimet 2018. BirdLife Suomi. Arkistoitu 8.2.2018. Viitattu 20.3.2018.
  4. Birdlife.org (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi) viitattu 3.8.2012
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.