Keskustelu:Kokoomuksen Nuorten Liitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeliin oli kirjoitettu, että Kokoomus olisi 1960-luvun lopulla luopunut konservatismista ja omaksunut liberalistisen ideologian. On totta, että Kokoomuksessa tapahtui juuri tuolloin aatemaailman muutosta, mutta on liitoiteltua ja väärin sanoa, että Kokoomuksesta olisi tullut ideologialtaan liberalistinen puolue, vaikka liberalistisempaan suuntaan toki jonkun verran siirryttiin. Muokkasin sanamuotoa. —Jni 12. huhtikuuta 2005 kello 11:45:09 (UTC)

Kokoomuksen liberalismista[muokkaa wikitekstiä]

Vertailtaessa Kokoomuksen periaateohjelmia aikavälillä 1920-1993 on huomattavissa selvä muutos puolueen ideologiassa. Tuo muutos tapahtui vuosien 1969 ja 1970 puoluekokouksissa, joissa käytännössä puolueen ideologiaan omaksuttiin liberalismi. Tämän jälkeen kokoomus on asteittain siirtynyt kohti liberalismia, joka selvimmin näkyy vuoden 1993 periaateohjelmassa. Kun verrataan tuota ohjelmaa esimerkiksi Rawlsin Oikeudenmukaisuusteoriaan ovat yhteneväisyydet huomattavat. Kokoomuksen ideologian osalta kysymys on sosiaaliliberalismista ei libertarismista. Oikeastaan vain talousluvun osalta voidaan nähdä libertaristisia piirteitä. Sen sijaan konservatismi on heivattu viimeisestä ohjelmasta täysin. Siitä puuttuvat kaikki keskeiset konservatismille tyypilliset piirteet ja ne on korvattu klassisen liberalismin ihanteilla.

Huomautus hyvä, mutta ei ehkä aivan todenmukainen.  –Kommentin jätti Muxi (keskustelu – muokkaukset)

"Heikompi aines" -jupakka[muokkaa wikitekstiä]

Miksi Saul Schubackia mainita varapuheenjohtajien/muiden aktiivien joukossa? Hänhän oli jonkin aikaa sitten merkittävä aktiivi keskustelun määrästä pätäellen?