Kattona tähtitaivas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kattona tähtitaivas
I taket lyser stjärnorna
Ohjaaja Lisa Siwe
Käsikirjoittaja
Tuottaja Anders Landström
Säveltäjä Kalle Bäccman
Kuvaaja Andréas Lennartsson
Leikkaaja
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ruotsi
Tuotantoyhtiö Filmlance International AB
Levittäjä Netflix
Ensi-ilta 30. tammikuuta 2009
Kesto 91 min
Alkuperäiskieli ruotsi
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie
Svensk Filmdatabas

Kattona tähtitaivas (ruots. I taket lyser stjärnorna) on ruotsalainen draamaelokuva. Se perustuu Johanna Tydellin samannimiseen romaaniin. Elokuva kertoo tytöstä nimeltä Jenna, joka yrittää selvittää teini-iän ongelmiaan ja huolehtien samalla syöpää sairastavasta äidistään. Elokuvan on ohjannut Lisa Siwe ja kirjoittanut Linn Gottfridsson. Elokuvan ensi-ilta oli Ruotsissa 30. tammikuuta 2009 ja on saanut karuja arvosteluita kriitikoilta. Kattona tähtitaivas on saanut monia elokuvapalkintoja.selvennälähde?

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jenna (Josefine Mattsson) on seitsemännellä luokalla. Kuten kuka tahansa normaali teini-ikäinen, hän on huolissaan rintojensa koosta, miksei hän ole niin suosittu kuin Ullis, ja miten hän saa Sakken sydämen itselleen. Kun Jennan äidille todettiin syöpä, tämän kunnon heikettyä täytyy Jennan ja hänen äitinsä muuttamaan Jennan isoäidin luokse asumaan. Jenna ei pidä isoäidistä alkuunkaan, ja yrittää jatkuvasti päästä muuttamaan täältä pois. Jennan isoäiti asuu Ulliksen naapurissa, joka elää alkoholistiäitinsä kanssa. Ystävyys kasvaa Jennan ja Ulliksen välille, kun he molemmat huomaavat, että heidän molempien äideillä on taistelu edessään. Loppujen lopuksi Jennan äiti kuolee sairaalassa.

Kattona tähtitaivas kertoo vaikeudesta erota rakkaastaan, kun tämä kuolee, mutta elokuva kertoo myös ystävyydestä, itsensä löytämisestä, ja selviytymisestä.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Josefine Mattsson   Jenna  
 Mika Berndtsdotter   Ahlén Ullis  
 Annika Hallin   Jennan äiti  
 Anki Lidén   Jennan isoäiti  
 Samuel Haus   Sakke  
 Judith Rindeskog   Susanna  
 Charlie Gustafsson   Oscar  
 Marcus Jansson   Henke  
 Nina Christensen   Carro