Hamato Yoshi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hamato Yoshi
Hamato Yoshi vuonna 1984.
Hamato Yoshi vuonna 1984.
Luoja(t) Kevin Eastman
Peter Laird
Kustantamo Mirage Studios
Ensiesiintyminen Teenage Mutant Ninja Turtles nro 1 (toukokuu 1984)
Henkilötiedot
Oikea nimi Hamato Yoshi
Status kuollut
Ryhmäsidokset Jalkaklaani
Voimat ninjutsun mestari
Suhteet
Sukulaiset Shen (vaimo)

Hamato Yoshi (jap. 濱戸喜) on IDW-kustantamon sarjakuvissa esiintyvä keskiajalla vaikuttanut japanilainen ninja, joka myöhemmin muuttui jälleensyntymisen myötä Mestari Tikuksi. Alun perin Mirage Studios -kustantamon sarjakuvissa hän oli Mestari Tikun isäntä. Kevin Eastmanin ja Peter Lairdin luoma hahmo esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1984 Teenage Mutant Ninja Turtles -sarjakuvalehden ensimmäisessä numerossa.

Sarjakuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamato Yoshi oli korkea-arvoinen varjosoturi japanilaisessa salamurhaorganisaatiossa Jalkaklaanissa. Hänellä oli lemmikkirotta, joka myöhemmin tunnetaan nimellä Tikku, joka usein matki Yoshin ninjutsu-harjoituksia. Yoshin elämä muuttui rakastuessaan naiseen nimeltä Tang Shen, kun mustasukkaiseksi heittäytynyt Oroku Nagi halusi kostaa viedessään myös hänen ihannoimansa naisen. Yoshi ja Nagi olivat muutenkin erittäin kilpailuhenkisiä keskenään. Nagi oli eräänä iltana saapunut Shenin luokse ja vaatinut naista rakastamaan häntä, mutta nainen kieltäytyi ja Nagi suuttuneena alkoi hakkaamaan Sheniä. Yoshi sattui paikalle ja puolusti naista, mutta joutui tappamaan Nagin tappelun päätteeksi. Oman jäsenen tappamista ei suvaittu Jalkaklaanin sisällä ja Yoshi karkotettiin pois klaanista. Hän muutti Yhdysvaltoihin, New Yorkiin yhdessä Shenin ja lemmikkirottansa kanssa. Vuosia myöhemmin Oroku Nagin nuorempi veli Oroku Saki oli noussut klaanin arvovaltaan ja sai johtaa omaa jalkaklaania Yhdysvalloissa. Tämä antoi tilaisuuden hautomalleen kostolle ja kävi tappamassa ensin Shenin Yoshin kotona ja myöhemmin töistä kotiin saapuneen Hamato Yoshin kotiovellaan.[1]

Yoshin lemmikkirotta Tikku karkasi sittemmin kadulle ja eksyi viemäriin, kun neljä kilpikonnaa putosivat viemäriin erään mutaatiokanisterin kanssa. Tämä aiheutti muutoksen rotassa ja kilpikonnissa jotka muuttuivat antropomorfiseen muotoon. Tikku opetti 13 vuoden ajan kilpikonnille ninjutsua ja lähetti heidät Oroku Sakin eli Silppurin perään kostamaan isäntänsä Yoshin kuoleman.

Vuosia myöhemmin Turtlesit kohtasivat erään naisninjan, jolla oli hallussaan Silppurin rautakinnas. Nainen vannoi tappavansa Turtlesit hänen perhettään vastaan tehdyistä Hamato Yoshin rikoksista.[2]

IDW[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2011 uudistetussa Turtles-sarjakuvissa Hamato Yoshi oli keskiajalla jalkaklaanin jäsen yhdessä Oroku Sakin kanssa. Yoshi oli erittäin impulsiivinen ja aiheutti usein ongelmia klaaninsa sisällä tappelemalla muiden kanssa.[3] Klaanin johtaja Masato käski eräänä päivänä häntä meditoimaan ja miettimään impulsiivisuuttaan. Meditoinnin aikana Yoshi tapasi Tang Shenin, jonka kanssa hän alkoi viettämään aikaa huomattuaan, että hänen vihansa oli poissa.[3] Yoshi meni myöhemmin naimisiin Tang Shenin kanssa.[3] Kaikki kuitenkin muuttui takaisin huonompaan suuntaan, kun Yoshi ja Saki saivat tehtäväkseen salamurhata Lordi Ochin. Saki ei halunnut noudattaa senseinsä Masaton suunnitelmaa ja suostutteli Yoshia kuuntelemaan hänen suunnitelmaansa.[3] Yoshi onnistui tehtävässään salamurhata Ochi, mutta tehtävä osoittautui vaarallisemmaksi, kuin oli tarkoitus ja Yoshi oli menettää henkensä. Yoshi alkoi kuitenkin elämään jälleen rauhallisemmin, kun hänen vaimonsa Tang Shen sai neljä lasta parin vuoden aikana.[3] Vuosien jälkeen Sakin noustua jalkaklaanin johtavaksi ninjaksi hän päätti muuttaa kunniakkaan klaanin vallanhimoiseksi ja sotaisaksi. Yoshi vastusti muutosta, jonka seurauksena hänet yritettiin salamurhata. Pieni ryhmä salamurhaajia tunkeutui hänen taloonsa, mutta onnistuivat murhaamaan vain Yoshin vaimon. Yoshi pakeni vaimonsa viimeisen toivomuksen vuoksi lastensa kanssa kauas pois vuorille. He elivät vuorilla hyvin niukasti. Vuosien jälkeen Silppuri ja hänen miehensä löysivät Yoshin ja hänen lapsensa. Silppuri mestautti heidät kaikki, mutta sitä ennen Yoshi vannoi kostavansa Silppurin teot.[4] Sittemmin kuolemansa jälkeen hän oli jälleensyntymisen kautta muuttunut rotaksi, joka oli Baxter Stockmanin laboratorion koe-eläin. Erään onnettomuuden myötä hän muuttui hybridirotaksi ja huomasi olevansa palannut takaisin maailmaan saadakseen kostonsa Oroku Sakille.

Muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turtles – mutanttikilpikonnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamato Yoshi esiintyi vuoden 1987 Turtles – mutanttikilpikonnat sarjassa, jossa hänen tarinaa oli hieman muokattu. Hahmon äänenä toimi Peter Renaday. Yoshi oli kunniallinen ninja, kunnes eräänä päivänä Oroku Saki kiinnitti hänet puukolla harjoitusasustaan kiinni dojon seinään, eikä Yoshi voinut kumartaa senseilleen. Tämä koettiin suurena loukkauksena ja kaiken huipuksi kun Yoshi otti puukon pois, hänet luultiin aikovan murhata sensei. Yoshi karkotettiin klaanista ja sen jälkeen hän muutti pois Japanista New Yorkiin, jossa hän asettui kaupungin viemäreihin asumaan. Elettyään pitkään viemäreissä hän sai ystäviä rotista, joita vilisi viemäristössä. Kerran Yoshi löysi neljä pientä kilpikonnaa, jotka oli vahingossa pudotettu viemäriin. Eräänä päivänä Yoshi huomasi kaduilta palatessaan kilpikonnien olevan violetin liejun peitossa. Siistittyään kilpikonnat Yoshi altistui itsekin oudolle aineelle ja kilpikonnien tavoin koki muodonmuutoksen. Yoshista tuli ihmisrotta, koska oli viimeksi ollut rottien kanssa. Samalla hän nimesi itsensä Tikuksi.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2003)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamato Yoshi ja Tikku häkissä.

Vuoden 2003 sarjassa Hamato Yoshi esiintyi ensimmäisellä tuotantokaudella Mestari Tikun takaumissa. Hän sai myöhemmin sarjan neljännellä tuotantokaudella oman jakson "Mestari Yoshin tarina". Sarjassa Yoshin äänenä toimi Eric Stuart.

Hamato Yoshi oli orpo, joka asui Japanin kaduilla 1960-luvulla. Tuolloin hänen paras ystävänsä oli Yukio Mashimi, joka mielellään varasti muilta ihmisiltä. Eräänä päivänä Yoshi palautti viiden jenin kolikon vanhalle miehelle nimeltä Ikuinen. Mies oli kiitollinen ja päätti ottaa molemmat pojat huostaansa ja kasvattaa heidät kuten omia lapsiaan, opettamalla heille myös ninjutsua. Molemmat pojat rakastuivat Tang Sheniin, naiseen, joka oli Ikuisen toinen huostaan ottamansa orpo. Shen ihastui Yoshiin, jonka kanssa he viettivät usein aikaansa.

Eräänä yönä Yoshi, Shen ja Mashimi näkivät ninjojen hyökänneen yksinään olleen miehen kimppuun. Yoshi ja Mashimi päättivät tulla apuun ja tappelivat ninjoja vastaan, jotka lopulta pakenivat paikalta. Mies paljastui olevan Utromi nimeltä Mortu, joka paljasti salaisuutensa ja pyysi kaksikkoa hänen muukalaisrotunsa vartijoiksi (kutsuttu myös valvojiksi). Molemmat hyväksyivät tarjouksen, vaikka Ikuinen kielsi heitä tekemästä niin. Vartijoina Yoshi edistyi harjoituksissaan paremmin kuin Mashimi, joka ei tuntunut kehittyvän ollenkaan. Vihoissaan Mashimi murhasi Shenin ja petti Utromit siirryttyään Silppurin palvelukseen. Yoshi sai myöhemmin selville Shenin kuolleen ja ryntäsi Jalkaklaanin linnoitukseen, jossa hän tappoi Mashimin. Utromien Japanin tukikohdan paljastuessa Silppurille he muuttivat New Yorkiin, jossa he rakensivat uuden tukikohdan peitenimelle TCRI. Yoshi matkasi heidän mukanaan ja otti mukanaan Shenin lemmikkirotan ja nimesi sen Tikuksi, muistuttaakseen vihojen tikuista, jotka ajoivat hänet murhaamaan Mashimin. Silppuri oli kuitenkin seurannut Yoshia ja pakotti New Yorkissa paljastamaan Utromien piilopaikan. Yoshin kieltäytyessä Silppuri tappoi hänet.

Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat (2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2012 sarjassa Hamato Yoshi menetti vaimonsa, Tang Shenin, sekä tyttärensä, Miwan, kun Yoshin ja Shenin rakkautta kadehtiva Oroku Saki hyökkäsi hänen kotiinsa ja aiheutti tulipalon.

Tapahtuneen jälkeen Yoshi muutti New Yorkiin ja osti lemmikeiksi neljä kilpikonnaa. Mutta matkalla hän kohtasi mustapukuisia miehiä (jotka paljastuivat myöhemmin valepukuisiksi Kraangeiksi) ja joutui taisteluun näitä vastaan. Taistelun aikana Yoshi ja kilpikonnat altistuivat Kraangien luomalle mutageenille. Kilpikonnat mutatoituivat ihmismäisiksi ja Yoshi muuttui rotaksi, joka käytti nimeä Tikku.

Vuosia myöhemmin Tikku kohtasi jälleen Oroku Sakin alias Silppurin, joka paljasti pelastaneensa Miwan tulipalosta ja kasvattaneen tämän omana tyttärenään nimellä Karai.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hamato Yoshi esiintyi vuoden 1990 elokuvassa Mestari Tikun Aprilille kertomassa tarinassa. Yoshi ja Oroku Saki olivat Jalkaklaanissa kilpailuhenkisiä keskenään ja tilanne muuttui hankalammaksi, kun molemmat olivat rakastuneet samaan naiseen, Tang Sheniin. Oroku Saki haastoi Yoshin kaksinkamppailuun, jossa voittaja saisi naisen. Shen kuitenkin suostutteli Yoshia lähtemään Yhdysvaltoihin välttääkseen kamppailun Sakia vastaan. Saki ei suostunut hyväksymään pakenemista ja kosti tappamalla Yoshin ja Shenin.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmoa näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat
1987 Peter Renaday Turtles – mutanttikilpikonnat
2003, 2006 Eric Stuart Teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Teenage Mutant Ninja Turtles nro 1 (1984)
  2. Tales of TMNT nro 22
  3. a b c d e Teenage Mutant Ninja Turtles Micro-Series nro 5 2012 Viitattu 29.6.2013
  4. Teenage Mutant Ninja Turtles (IDW) Vol. 2 Viitattu 3.6.2013 (englanniksi)