Lillafüred

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lillafüredin vesiputous

Lillafüred on Koillis-Unkarissa Borsod-Abaúj-Zemplénin läänissä sijaitseva taajama, joka kuuluu hallinnollisesti Miskolcin kaupunkiin. Lillafüred sijaitsee Bükk-vuoristossa usean kilometrin päässä varsinaisesta kaupungista. Se on turistikohteena merkittävä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lillafüredin maisemaan olennaisesti kuuluva Hámori-järvi syntyi vuonna 1813, kun kahden puron, Garadnan ja Szinvan yhtymäkohtaan rakennettiin pato varmistamaan alempana sijaitsevan Felsőhámorin metallinvalmistajille vesivoiman saanti.

Kun kreivi András Bethlen kävi 1890-luvulla Lillafüredissä ja näki Hámori-järven upean maiseman, hän päätti, että järven läheisyyteen pitäisi rakentaa hallituksen lomanviettopaikka. Vuonna 1920 Unkarin valtionpäämies Miklós Horthy nimesi kreivi István Bethlenin pääministeriksi, ja tämä lopulta rakennutti Lillafürediin Palota-hotellin. Siitä lähtien Lillafüred on ollut suosittu matkailukohde.

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palota-hotelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palota-hotellin pohjoinen julkisivu

Kálmán Luxin suunnittelema uusrenessanssityylinen Palota-hotelli rakennettiin vuosina 19271930. Eräs hotellin ravintoloista on Mátyás-sali, joka muutettiin lähimenneisyydessä renessanssityyliseksi. Sen lyijylasit kuvaavat Unkarin historiallisia linnoja. Hotellin lähellä Szinva-puron yläjuoksun suunnassa on suuri puistomainen alue, jossa on kasvitieteellisiä harvinaisuuksia.

Riippuva puutarha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska Palota-hotelli rakennettiin jyrkän rinteen harjalle, päätettiin rakenteen vahvistamiseksi rakentaa sen ympärille terassimainen puistokäytäväjärjestelmä tukimuureineen. Täällä voi nähdä Anna-luolan, Attila Józsefin patsaan, maan korkeimman vesiputouksen (20 metriä) sekä muistopatsaan arkkiherttua Istvánin vierailusta. Riippuva puutarha rajautuu kahden puolen Szinva- ja Garadna-puroihin, ja sen päällä kohoaa hotelli.

Lillafüredin vuoristorautatie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsänhoitajat rakensivat 1920-luvulla kapearaiteisen pienoisrautatien kuljetustarkoituksiin. Nykyään sitä käyttävät yksinomaan turistit. 14 kilometriä pitkän radan päätepysäkit ovat Garadnassa ja Miskolcissa Kiliánin kaupunginosassa, ja tällä välillä juna pysähtyy Lillafüredissä. Tilauksesta juna kulkee myös radan toiseen sivuhaaraan.

Luolat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palota-hotellin läheisyydessä sijaitsevalla kolmella luolalla on kullakin oma erityispiirteensä.

  • Anna-luolasta löytyvä kalkkikivi on travertiinia. Travertiiniin on jäänyt osia muinaisista kasveista, mikä tekee luolasta harvinaisuuden.
  • István-luola on lähiympäristön suurin tippukiviluola. Eräissä sen saleista hoidetaan hengityselinsairaita.
  • Szeleta-luolaan mentäessä on noustava Lillafüredistä mäkeä ylöspäin. Kaivauksissa sieltä löydettiin yli satatuhatta vuotta vanhoja kivestä hakattuja työkaluja, joiden käyttäjät nimettiin luolan mukaan Szeleta-kulttuuriksi.

Hámori-järvi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi syntyi 1800-luvun alussa, kun Szinva- ja Garadna-purot padottiin metallinvalmistusta varten. Järvi on puolitoista kilometriä pitkä ja paikoitellen melko syvä. Kesällä järvellä voi kulkea soutuveneellä tai polkuveneellä, joita vuokrataan rannassa. Järven rannalla toimii Neptun-sukellusseura. Järven toisella rannalla kulkee autotie Bánkútin suuntaan ja toisella puolella kulkee kaunis luontopolku.

Myllärin kallio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myllärin kallio sijaitsee Hámorin laakson laidalla, ja sen päällä kohoaa puuristi. Kallioon liitetään kaksi legendaa. Toisen mukaan kallio sai nimensä siitä, että köyhä myllärinuorukainen ja rikkaan myllärin tytär hyppäsivät sieltä kuolemaansa, koska eivät voineet saada toisiaan. Toisen mukaan kalliolta hyppäsi vanha mylläri saatuaan tietää, että hänen nuori vaimonsa pettää häntä.

Fehérkőlápa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fehérkőlápa tarkoittaa suurin piirtein "valkoisen kiven suota". Tämä Lillafürediä ympäröivän laakson kaakkoisosassa sijaitseva alue sai nimensä siellä sijaitsevasta kalliosta, josta on hienot näköalat, sekä läheisestä rapakosta. Alueella on majatalo (kotisivu unkariksi). Täältä Bükkszentkeresztin suuntaan lähdettäessä on laaja aukea alue, jonne monet tekevät mielellään retkiä.

Kalanviljelylaitos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Garadnan laaksossa muutaman kilometrin päässä Lillafüredistä kasvatetaan taimenia. Kalanviljelyn mahdollistaa runsasvetinen lähde. Vierailijat voivat syödä täällä tuoreena paistettua taimenta, ja kalaa voi ostaa täältä myös mukaan. Samanlainen laitos on myös Szalajkan laaksossa.

Hámorin kiipeilyseinät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutaman kilometrin päässä Lillafüredistä Miskolcin suuntaan laakso kapenee solaksi. Sen molemmin puolin kohoavat kiipeilijöiden suosimat luonnolliset kallioseinät. Tammikuun lopulla täällä järjestetään säännöllisesti jääkiipeilykilpailuja.

Muita tietoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Asukasluku: 481
  • Etäisyys Miskolcin keskustasta: 11,6 km

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Miskolcin keskustasta on ensin matkustettava Diósgyőriin, esimerkiksi ykkösratikalla. Diósgyőrin pääteaseman tuntumasta lähtevät bussit 5 ja 15 kulkevat Lillafürediin noin puolen tunnin välein. Matka kestää n. 15 minuuttia. Myös Bükkszentkeresztiin ajavat kaukobussit pysähtyvät Lillafüredissä.

Diósgyőrin läheltä lähtee Lillafürediin myös vuoristojuna, joka kulkee läpi Bükk-vuoriston kauneimpien maisemien. Sillä kannattaa matkustaa vain kiireettömänä päivänä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lillafüred.