Dermatillomania

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dermatillomania (myös ihon pakonomainen nyppiminen) on pakko-oireiseen spektriin kuuluva hillitsemishäiriö, jossa yksilöllä ilmenee pakonomaista tarvetta nyppiä, nykiä, raapia tai purra omaa ihoa lievittääkseen stressiä, purkaakseen ahdistusta tai tuottaakseen mielihyvää, vaikka se tekisi kipeää. Tämä nyppiminen menee joskus niin pitkälle, että iho vaurioituu pysyvästi.

Yleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihon nyppimisjaksoja edeltää tai niihin liittyy hetkiä, jolloin henkilö kokee jännitystä, levottomuutta, stressiä tai vainoharhaisuutta. Näihin liittyy pakonomainen tarve nyppiä, purra tai raapia ihoa tai aluetta keholla. Yleisimmät alueet ovat kasvot, selkä, päänahka, rinta ja raajat, esim. kädet, käsivarret tai jalat. Yleisimpinä oireina esiintyy turvotusta, arpeumia ja kovettumia, jotka aiheutuvat alueen iholle epidermikseen tehdystä vahingosta.

Vaivasta kärsivä usein haluaisi lopettaa nyppimisen mutta ei onnistu lopettamisessa ilman apua. Lisäksi oireiden kehitys on hyvin samanlainen kuin pakonomaisesta hiusten ja ihokarvojen nyppimisestä eli trikotillomaniasta kärsivillä.

Dermatillomania häiritsee usein päivittäistä elämää. Häpeän, kiusaantuneisuuden ja nöyryytyksen tuntemukset aiheuttavat häiriöstä kärsiville tarpeen salata oireensa. Häiriötä esiintyy useammin naisilla kuin miehillä.

Hoito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyvyttömyys hillitä nyppimistarvetta on samankaltainen kuin trikotillomaniassa. Viimeaikaiset tutkimukset viittaavat siihen, että häiriö on trikotillomanian tavoin hillitsemishäiriö ja kuuluu osaltaan pakko-oireisiin häiriöihin.[1]

Häiriöstä kärsivien mielestä ihon tai näppylöiden nyppiminen voi auttaa pääsemään eroon vioista ja näin näyttämään "normaalimmilta". He kokevat, etteivät heidän näppylänsä ole samanlaisia kuin muiden vaan epänormaaleja. Silloin kyseessä saattaa olla dysmorfinen ruumiinkuvahäiriö.[2]

Mielenterveysasiantuntijat eivät juuri ole tutkineet dermatillomaniaa, koska tapaukset jäävät yleensä ilmoittamatta, mutta jotkut häiriöstä kärsivistä ovat saaneet avun kognitiivis-behavioristisesta terapiasta. Joskus myös hypnoosi sekä itsehypnoosi ja meditaatio ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. Hoitoon määrätään myös toisinaan samaa lääkitystä, jota käytetään pakko-oireisten häiriöiden hoitoon.

Ihon "epänormaaliuksien" poistaminen voi joskus auttaa, erityisesti jos niitä on rajatussa kehonosassa, kuten jaloissa.

Synonyymit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • ihon pakonomainen nyppiminen
  • ihonnyppimishäiriö
  • CSP (Compulsive Skin Picking)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.