Piirinvalvoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Piirinvalvoja on ortodoksisessa kirkossa toimiva piispan avustaja.

Käytännön syistä ortodoksiset hiippakunnat jaetaan 2–3 valvontapiiriin; valvontapiiriä johtaa piirinvalvoja.

Piirinvalvojaksi määrää hiippakunnan piispa enintään viideksi vuodeksi kerrallaan luottamusta ja kunnioitusta nauttivan sekä muutoinkin tehtävään sopivan kyseisen valvontapiirin papin. Epävirallinen joskin kohtalaisen vakiintunut käytäntö on että kaksi peräkkäistä viisivuotiskautta on maksimiaika, sitten miestä vaihdetaan, koska työ on kohtalaisen rasittava.

Kyseessä on siis piispan uskottu mies, joka hoitaa juoksevia asioita piispantarkastusten välillä.

Piirinvalvoja on hiippakunnan piispan välittömän määräysvallan alainen ja hänen tulee toimia piispainkokouksen vahvistaman ohjesäännön mukaan.

Hänen tulee ahkerasti valvoa seurakuntien uskonnollissiveellistä ja hengellistä elämää ja olla pappien, diakonien ja kanttorien ohjaajana ja neuvonantajana heidän seurakunnallisessa toiminnassaan sekä käydä hiippakunnan piispan määräyksestä tai muulloinkin hänen luvallaan tarkastuksella piirinsä seurakunnissa. Valvojan tulee antaa toiminnastaan vuosittain kertomus piispalle.

Matkakustannusten korvausta valvoja saa kirkkokunnan varoista samojen perusteiden mukaan kuin sitä suoritetaan valtion viran tai toimen haltijalle. Muuten tehtävä on palkaton kunniatehtävä.

Järjestelmä on yhteinen useimmille ortodoksisille kirkoille; muun muassa arkkipiispa Herman oli Viron aikanaan Kuresaaren piirinvalvoja. Samoin sittemmin pyhäksi kanonisoitu isä Aleksander Hotovitski, Helsingin kirkkoherra vuosina 1914 - 17, toimi Suomen ortodoksisen hiippakunnan piirinvalvojana.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isä Ambrosius – Markku Haapio: Ortodoksinen kirkko Suomessa