Brainiac

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee sarjakuvahahmoa. TV-sarjasta kertoo artikkeli Järjen jättiläiset jonka nimi englanniksi on Brainiac: Science Abuse.
Brainiac
Teräsmies taistelemassa Brainiacin kanssa
Teräsmies taistelemassa Brainiacin kanssa
Luoja(t) Otto Binder
Kustantamo DC Comics
Ensiesiintyminen Action Comics nro 242 (Heinäkuu 1958)
Henkilötiedot
Oikea nimi Vril Dox
Status Teräsmiehen Yksinäisyyden linnakkeessa
Pituus 198 cm
Paino 136 kg
Ryhmäsidokset Epäoikeuden Puolustajat, Lex Luthor
Edelliset ryhmäsidokset Sotamaailma
Henkilöllisyydet Vril Dox, Milton Fine
Voimat yli-inhimilliset voimat, telepaatti, telekinesia, energian varastoiminen, superälykkyys ja erilaiset säteet
Suhteet
Sukulaiset Brainiac 2 ("poika")
Brainiac 5 (tulevaisuuden Brainiac, mutta ei ole kone), Indigo ("lapsenlapsi")

Brainiac (esiintynyt Suomessa myös nimellä Aivomies) on Teräsmies-sarjakuvissa esiintyvä kuvitteellinen androidi. Brainiacista on monia eri versioita, joista Brainiac-5 on supersankari.

Vuonna 2009 Brainiac oli listattu sijalle 17 IGN-sivuston laatimassa listassa sadasta suurimmasta sarjakuvarikollisesta kautta aikain.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Pre-Crisis Brainiac[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä esiintymisessään Brainiac oli vihreäihoinen humanoidi, joka saapui Maahan ja kutisti Metropoliksen ja useita muita kaupunkeja. Hän säilöi kaupungit pulloihin tarkoituksenaan luoda niiden energialla Bryak, planeetta jota hän hallitsi. Kun Teräsmies taisteli Brainiacia vastaan, hän sai selville, että Brainiac oli kutistanut myös kryptonilaisen kaupungin, Kandorin. Teräsmies pystyi palauttamaan Maan kaupungit oikeaan kokoonsa, mutta Kandorilaiset uhrasivat täyden kokonsa auttaakseen häntä.

Teräsmies vei Kandorin Yksinäisyyden Linnakkeeseen, aikomuksenaan vielä palauttaa kaupunki normaaliin kokoonsa. Supermanin numerossa 167 kävi ilmi, että Brainiac on kone, jonka Colu-planeetan Tietokonetyrannit olivat luoneet vakoojaksi.

Brainiac 5[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiacin perintö paljastettiin Action comics #276, Teräslegioonassa takaumassa. Tämä oli vihreäihoinen, vaaleatukkainen teini-ikäinen nimeltään Querl Dox, tai Brainiac 5, joka uskoi olevansa Brainiacin 3000-luvun inkarnaatio. Toisin kuin esi-isänsä, Brainiac 5 käytti nerouttaan hyvään ja liittyi Teräslegioonaan yhdessä Terästytön kanssa, ja rakastui tähän. Hänen kotiplaneettansa nimi oli Yod tai Colu.

Uudelleenluonti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac luotiin uudelleen (Marv Wolfman loi uuden kehon ja persoonallisuuden) samoihin aikoihin kun Lex Luthor alkoi käyttää violetti-vihreää pukuaan ja loi valtavan mekaanisen planeetan jonka avulla Brainiac aikoi tuhota Teräsmiehen.

Brainiacin täytyi räjäyttää läheinen tähti ja saada sillä aikaan supernova jonka avulla hän pystyisi luomaan itselleen uuden kehon. Hänen uusi kehonsa (luonut Ed Hannigan) näytti metalliselta luurangolta jolla oli päässään kyberaivot. Hän myös loi aluksen liikkuakseen avaruudessa nopeammin. Alus oli itse asiassa suurennus hänen kyberaivostaan jossa oli metalliset lonkerot jotka pystyivät hallitsemaan tahtoa. Brainiac käytti tätä kehoa Crisis on Infinite Earthsin loppuun asti.

Osana Brainiacin uudelleensyntymistä, Wolfman loi uuden persoonallisuuden Brainiacille. Hänen uudelleensyntymisensä aikana Brainiac näki näyn että Teräsmies oli jumala joka oli vastuussa monista Brainiacin tuhoutumisista sekä Brainiacin epätäydellisyydestä. Tämän näyn ansiosta Brainiac muuttui tappokoneeksi jonka mieli halusi kaiken tiedon universumissa. Hän esiintyi tällaisena muutaman kerran mutta hänet suunniteltiin uudelleen ja kaikki tieto Teräsmiehen jumaluudesta pyyhittiin.

Brainiac 13[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac 13 Superman Y2K #1 kannessa. Piirtänyt Jackson Guice.

Vuosituhannen vaihteessa Brainiac 2.5 paljasti, että hän oli asettanut nukkuvan viruksen LexCorpin Y2K-virhesuojauksiin. Tämän viruksen tarkoituksena oli parantaa dramaattisesti hänen kykyjään. Virus kuitenkin antoi sen sijaan hänen päivitetyn tulevaisuuden itsensä, Brainiac 13:n (tai "B-13"), matkustaa 6400-luvulta nykypäivään ja ottaa Brainiac 2.5:n kehon hallintaansa.

Brainiac 13 alkoi sitten muuttaa Metropolista 6400-luvun versioksi kaupungista, jota hän hallitsi, ja myös alkoi päivittää Metalloa jättiläiskokoiseksi versioksi itsestään. Brainiac 13 otti sitten hallintaansa useita Android-supersankareita, kuten Red Tornadon ja Hourmanin, ja käytti niitä Teräsmiestä vastaan. Metallimiesten responsometrit pystyivät suojelemaan heitä hänen ohjelmoinnistaan ​​ja antoivat heidän auttaa voittamaan Metallon.

Brainiac 13:n kuoleman jälkeen Teräsmies huomasi, että Kryptonin versio, jolla hän vieraili aiemmin Phantom Zonen kautta, oli itse asiassa Brainiac 13:n luoma ansa. Kryptonilaisen tekniikan kukistamana Brainiac 13 oli matkustanut ajassa taaksepäin todelliselle Kryptonille ennen sen tuhoutumista. Siellä hän varasti Eradicator-matriisin ja Jor-Elin päiväkirjat ja loi väärän kryptonin perustuen Jor-Elin suosikkijaksoon historiassa.

Joskus myöhemmin Teräsmies matkusti tulevaisuuteen ja taisteli Brainiac 12:ta vastaan. Hän oppi, että kaikki Brainiac 13:n menneisyydessä tekemät oli suunniteltu varmistamaan, että asiat saavuttavat pisteen, jossa Brainiac 13 luodaan. Brainiac 12:n tappio ennen hänen päivitystä ilmeisesti kumosi Brainiac 13:n Metropolisin edistymisen.

Brainiac 8[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Graduation Day -tapahtuman aikoihin Brainiacin tuleva versio, nimeltään Brainiac 6, käytti hänen "tyttärentytärtään", Brainiac 8:aa (tunnetaan myös nimellä Indigo), tappaakseen Donna Troyn varmistaakseen Colun kohtalon. Sitten Indigo soluttautui Outsideriin, kunnes hän hyökkäsi tiimin kimppuun, yhdessä Brainiac 6:n ja hänen liittolaistensa, Lex Luthorin ja aivopestyn Teräspojan kanssa, joka oli hyökännyt Teinititaaneja vastaan. Seuranneessa taistelussa Indigo kuoli ja Teräspoika irtautui aivopesusta, kun taas Luthor pakeni. Vaikka hänen aluksensa tuhoutui, Brainiacin tila ja olinpaikka taistelun jälkeen eivät ole tiedossa.

Voimat ja kyvyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiacin johdonmukaisin voima (joka on endeeminen kaikille versioille) on hänen "kahdentoista tason älykkyytensä", joka mahdollistaa laskentakyvyn, parannetun muistin ja edistyneen ymmärryksen koneenrakennuksesta, biotekniikasta, fysiikasta sekä muista teoreettisista ja soveltavista tieteistä. Vertailun vuoksi: 1900-luvun maapallon väestö muodostaa kuudennen tason älykkyyden, kun taas 3000-luvun maapallon väestö on yhdeksännen tason älykkyys. Hänen kriisin jälkeinen inkarnaationsa väittää, että hänen aivonsa voivat käsitellä ja lajitella tietoa yli neljästä yhdeksästäkymmenestä oktodecillion olennosta (4,9 × 1059), mikä on valtava määrä, noin viisi miljardia kertaa maapallon arvioitu atomimäärä. Kaikki eri versiot ovat luoneet laitteita, kuten voimakenttävyön, joka pystyy kestämään Teräsmiehen voimakkaimmat iskut, ja kutistussäteen, joka pystyy pienentämään kaupunkeja. Brainiacin kehittyneet henkiset voimat ovat osoittaneet hänen kykynsä hallita muita, imeä tietoa muilta olennoilta, siirtää tietoisuuttaan, luoda ja manipuloida tietokonejärjestelmiä, kopioida itselle kaksoiskappaleita ja käyttää voimia ajaa aika-avaruutta tai hallita sitä. Orgaanisten olentojen joukossa Brainiac näkee vain toistuvan kumppaninsa Lex Luthorin vertaisälynä. Brainiac on yleensä kuvattu uskomattoman korkealla vahvuudella, kestävyydellä ja nopeudella; tarkka taso vaihtelee, mutta yleensä leijuu Teräsmiehen vahvuuden ympärillä. Brainiacin tarkat kyvyt vaihtelevat rajusti hänen eri inkarnaatioissaan.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjakuvan lisäksi Brainiac on esiintynyt muun muassa animaatioissa, joista Bruce Timmin luoma DC-animaatiouniversumin Brainiac poikkeaa sarjakuvan versiosta. Animaatiossa hän on kryptonilaisten luoma tekoäly, jonka piti auttaa Jor-Elin tutkimuksissa, mutta joka kääntyikin pahuuden puolelle. Smallvillessä hahmo käyttää nimeä Milton Fine, joka esiintyy myös sarjakuvissa yhtenä hänen peitenimenä. Toisin kuin animaatiossa, Smallvillessä hänellä on samat voimat kuin Teräsmiehellä. Lisäksi tällä on kyky moninkertaistua ja ottaa kenen tahansa ihmismuoto. Animaatiossa Braniacin ääninäyttelijänä on toiminut Corey Burton.

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superman: The Animated Series[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teräsmies -animaatiosarjassa Brainiac oli kryptonilaisten luoma tietokone, jolla oli kaikki tiedot Krypton-planeetasta ja sen asukkaista. Kun Brainiac havaitsi, että planeetta oli tuhoutumassa, se turvasi itsensä satelliitin suojaan ja loi itselleen androidikehon. Brainiacin uusi suunnitelma oli imeä kaikki teknologia kaikilta planeetoilta universumissa ja sen jälkeen tuhota ne maailmat. Kun Brainiac saapui Maahan, Lex Luthor aikoi tehdä tietokauppoja sen kanssa, mutta Brainiac petti hänet. Teräsmiehen ansiosta maapallo kuitenkin pelastui.

Justice League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi Justice Leaguen jaksossa Twilight. Brainiac hyökää Apokolipsiin ja Darkseid pyytää apua Oikeuden Puolustajilta. Teräsmies ei aio suostua, mutta kun huomaa, että kyseessä on Brainiac hän lähtee Apokolipsille Haukkatytön ja Marsilaisen Ihmismetsästäjän kanssa kun Batman ja Ihmenainen hakevat apua Darkseidin pojalta, Orionilta. Myöhemmin paljastui, että Darkseid oli salaa liittoutunut Brainiacin kanssa Teräsmiehen kukistamiseksi vastineeksi Apokolipsin säästämisestä ja myöhemmin Brainiacin yritettyä luoda itselleen uuden orgaanisen ruumiin Teräsmiehen DNA:n avulla, Darkseid petti Brainiacin ottamalla tämän päämajan haltuunsa. Lopulta Brainiac tuhoutuu Darkseidin kanssa, kun asteroidi, joka toimi Brainiacin päämajana räjähtää.

Justice League Unlimited[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyy Justice League Unlimitedin jaksossa Divided we fall, jossa hän yhdistyy Lex Luthoriin ja luo hänelle muutamia hienouksia, kuten Brainiacin sensorit ja metallilonkerot. Lopulta Salama voittaa Luthorin/Brainiacin, mutta Brainiac esiintyy kolmannen tuotantokauden jaksoissa Luthorin päässä. Gorilla Grodd saa Luthorin liittymään Tuomion Legioonaan Brainiacin osalla, jolla Brainiac voitaisiin herättää henkiin. Myöhemmin Luthor otti Tuomion legioonan johdon ja yritti herättää Brainiacin henkiin. Muutaman yrityksen jälkeen hän liitti Talan koneeseen, jolla hän yritti herättää Brainiacin mutta toisin kävi, sillä vaikka kone toimi, se herätti Brainiacin kanssa kuolleen Darkseidin entistäkin voimakkaampana. Tämän jälkeen Brainiacia ei ole nähty sarjassa mutta ei ole varmaa että se on poissa sillä Brainiac on luonut useita kopioita itsestään ympäri universumia.

Legion of Super Heroes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi Legion of Super Heroes animaatiosarjassa, jossa hän tuhosi Kryptonin, kun hän varasti Kandorin. Imperiex manipuloi Brainiac 5:tä pääsemään Brainiac-voimaan, jolloin Brainiac hallitsee häntä, tappaen Imperiexin ja lähtee valloittamaan maailmankaikkeuden. Supersankarilegioona voittaa hänet, mutta heidän tietämättään Brainiac selviää ja rakentaa itsensä uudelleen käyttämällä Brainiac 5:n hylättyä panssaria.

Batman: The Brave and the Bold[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi lyhyesti Batman: The Brave and the Bold animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Richard McGonagle.

Justice League Action[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi Justice League Action animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli John de Lancie.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Superman: Brainiac Attacks[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyy animaatioelokuvassa Superman: Brainiac Attacks, jossa häntä ääninäyttelee Lance Henriksen. Laskeuduttuaan maan päälle meteoriitissa hän murtautuu Lexcorpin laitokseen ja imee tietoja heidän tietokoneistaan ​​ja ottaa samalla haltuunsa Lex 9000 -nimisen satelliittiaseen. Samalla kun Teräsmies tuhoaa Brainiacin, Lex Luthor säästää osan jälkimmäisestä ja muodostaa liiton hänen kanssaan. Brainiac saa Luthorilta uuden ruumiin vastineeksi siitä, että entinen antaa jälkimmäiselle mahdollisuuden voittaa hänet, jotta Luthor voi esiintyä sankarina. Heidän sopimuksensa mukaan Luthor rakentaa Brainiacille uuden rungon Lex 9000:sta ja varustaa hänet kryptoniittilaserilla ja kyvyllä jäljittää Kryptonin DNA:ta. Teräsmiehen näennäisen kuoleman jälkeen Brainiac pettää Luthorin ennen kuin Teräsmies taistelee entistä vastaan, kunnes tämä tuhoutuu kokonaan.

Superman: Unbound[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Unbound, jossa häntä ääninäytteli John Noble. Alun perin oltuaan Coluan tiedemies, hänelle tuli pakkomielle oppia kaikkea mitä maailmankaikkeudessa oli tiedettävä. Alistuttuaan laajoille geneettisille ja kyberneettisille parannuksille hänestä tuli vähitellen kohoava kyborgi Brainiac ennen kuin hän rakensi tähtialuksen, joka oli suunniteltu liittämään hänen kyberneettisiin implantteihinsa ja olemaan hänen oman kehonsa ja tahdon jatke, jotta hän voi matkustaa avaruudessa ja imeä tietoa muilta planeetoilta ja sivilisaatioita. Koska hänen kyberneettisissä aivoissaan oli puute, joka jättää hänet kyvyttömäksi hyväksymään, että kaiken oppiminen oli mahdotonta jatkuvasti muuttuvien planeettojen ja kehittyvien sivilisaatioiden vuoksi, hän loi robottisotilaiden armeijan hyökkäämään asutuilla planeetoilla sijaitseviin kaupunkeihin ja tappamaan kaikki tarpeettomaksi katsomansa, käyttämällä voimakenttäprojektoria mainittujen kaupunkien kutistamiseen. Kun tämä oli tehty, hän laukaisi Solar Aggressor -ohjuksen planeetan aurinkoon, jolloin se muuttuisi supernovaksi ja kuluttaisi muun planeetan estäen uuden tiedon pääsyn universumiin. Joskus Kandorin varastamisen jälkeen Teräsmies ja Terästyttö päihittivät hänet, jotka käyttävät hyväkseen hänen halua oppia kaikkea ja altistavat hänet kaikelle ihmistoiminnalle maan päällä aiheuttaen Brainiacille toimintahäiriön mikä saa hänet tuhoamaan itsensä.

DC Super Hero Girls: Intergalactic Games[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi animaatioelokuvassa DC Super Hero Girls: Intergalactic Games, jossa häntä ääninäytteli Fred Tatasciore. Elokuvassa Brainiac toimi Lena Luthorin liittolaisena auttaen tätä suunnitelmassaan, kunnes saavutettuaan tavoitteensa petti tämän ja yritti tappaa hänet. Myöhemmin Brainiac onnistuttiin kukistamaan Platinumin avulla. Taistelun jälkeen hän näyttää kiipeävän ulos robottinsa hylystä ja vannovansa palaavansa ennen kuin lentää kuuhun.

Superman: Red Son[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi animaatioelokuvassa Superman: Red Son, jossa häntä ääninäytteli Paul Williams. Romaaniin perustuen Teräsmies kukistettuaan Brainiacin ohjelmoi tämän uudelleen palvelemaan häntä ja maapalloa auttamaan Teräsmiestä maailmanlaajuisen Neuvostoliiton johtamisessa. Tehtävää hän suorittaa neljä vuosikymmentä. Palvellessaan Teräsmiestä Brainiac neuvoo toistuvasti häntä ryhtymään jyrkempiin toimiin ongelmiensa ratkaisemiseksi, kuten ehdottamalla, että hän vain hyökkää Luthorin Yhdysvaltoihin, vaikka Teräsmies aina torjuu hänen äärimmäisimmät ehdotuksensa. Myöhemmin Brainiac paljastaa, että hänen kahdentoista tason älynsä antoi hänen helposti kumota kaikki yritykset ohjelmoida hänet uudelleen, ja ettei hän ole koskaan ollut Teräsmiehen hallinnassa. Hän hyökkää Teräsmiestä vastaan ​​kryptoniittisädeaseella ja melkein tappaa tämän samalla kun hän kerskui siitä, kuinka hän valloittaa koko maailmankaikkeuden saatuaan päätökseen kaikki vihollisensa maan päällä. Brainiac kuitenkin voitetaan, kun Luthor hakkeroi ja sammuttaa Brainiacin sisältä, jonka jälkeen Teräsmies tuhoaa Brainiacin ruumiin välittömästi. Viimeisenä keinonaan Brainacin kuolema laukaisee automaattisesti hänen aluksensa itsetuhojärjestelmän, mikä Luthorin mukaan hävittäisi koko maapallon ja kaiken 15 000 000 mailin (24 000 000 km) säteellä. Kun Brainiacin aluksen voimanlähteet uhkaavat räjähtää, Teräsmies vie aluksen avaruuteen, missä se räjähtää. Maapallo pelastuu, mutta Teräsmiehen uskotaan joutuneen räjähdyksen alle ja kuolleen. Myöhemmin paljastui, että Teräsmies selvisi ja naamioi itsensä tavalliseksi ihmiseksi aikeenaan elää heidän keskuudessaan normaalia elämää.

Legion of Super-Heroes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi animaatioelokuvassa Legion of Super-Heroes, jossa häntä ääninäytteli Darin De Paul.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smallville[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi Smallvillen viidennessä tuotantokaudessa. Hän saapui Maahan toisen meteoriittisateen aikana. Sarjassa hän on Kenraali Zodin alainen ja hänet tunnetaan nimellä Milton Fine. Brainiac on peräisin Smallvilleen laskeutuneesta "mustasta aluksesta" ja hänestä on useita kopioita. Sen lisäksi hän pystyy muuttamaan muotoaan toiseksi ihmiseksi. Hänen tehtävänsä Smallvillessä on vapauttaa Zod varjovyöhykkeeltä ja yrittää huijata Clark Kent auttamaan itseään. Hän tartuttaa Martha Kenttiin vaarallisen viruksen ja kertoo Clarkille että ainoa keino pelastaa hänet on tuhota Yksinäisyyden linnake. Linnakkeessa hän yrittää tappaa Clarkin ja vapauttaa Zodin. Clark kuitenkin ehtii tuhota hänet. Myöhemmin sarjassa Brainiacin kaikki kopiot tuhoutuvat kun Zod vapautui. Brainiacista jäi kuitenkin energialähde joka hajosi kahtia. Toisen puolikkaan löysi varjovyöhykkeeltä tullut olento ja imi siitä voimat.

Krypton[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiac esiintyi televisiosarjassa Krypton, jossa häntä esitti Blake Ritson. Tätä versiota pelätään kaikkialla universumissa, ja sen muotoilu on samanlainen kuin hänen vuoden 2008 jälkeisen sarjakuvan inkarnaatio, joka luotiin laajan meikin/proteesin ja CGI:n yhdistelmällä. Ensimmäisellä kaudella hän hyökkää Kryptoniin yrittääkseen varastaa pääkaupunki Kandorin, mutta Seg-El uhraa itsensä viedäkseen Brainiciacin mukanaan Phantom Zone -alueelle. Toisella kaudella Brainiac siirtää tietoisuutensa väliaikaisesti Segin mieleen paetakseen Phantom Zone -alueelta.

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Brainiacia näytelleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodet Näyttelijät Sarjat Elokuvat Konsolipelit
1978 Ted Cassidy Superystävät
1982–1985 Stanley Ralph Ross SuperFriends Hour
Super Friends: The Legendary Super Powers Show
The Super Powers Team: Galactic Guardians
1996–1998
2003–2007
2010
Corey Burton Teräsmies
Justice League
Justice League Unlimited
Legion of Super Heroes
DC Universe Online
2005–2006
2008
James Marsters Smallville
2006 Lance Henriksen Superman: Brainiac Attacks
2006 Peter Jessop Justice League Heroes
2016 Phil LaMarr Lego DC Comics Super Heroes: Justice League - Cosmic Clash
2017 Jeffrey Combs Injustice 2
2018 Blake Ritson Krypton

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brainiac is number 17 IGN Viitattu 8.8.2009 (englanniksi)