Jari-Matti Latvala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jari-Matti Latvala
Jari-Matti Latvala vuonna 2015.
Jari-Matti Latvala vuonna 2015.
Henkilötiedot
Syntynyt3. huhtikuuta 1985 (ikä 39)
Töysä, Suomi
Kansalaisuus  Suomi
WRC-ura
Aktiivivuodet 20022020
Kartanlukija(t) Suomi Miikka Anttila
Nykyinen talli Latvala Motorsport
Entiset tallit Toyota Gazoo Racing
Volkswagen
Stobart
Ford
Kilpailuja 210[1]
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 18[1]
Palkintosijoja 67[1]
Erikoiskoevoittoja 539[1]
MM-pisteitä 1679[1][2]
Ensimmäinen kilpailu Walesin ralli 2002
Ensimmäinen voitto Ruotsin ralli 2008
Viimeinen voitto Australian ralli 2018
Viimeinen kilpailu Suomen ralli 2023
Sijoitus kaudella 2019 ( p.)
Aiheesta muualla
www.latvalamotorsport.com

Jari-Matti Latvala (s. 3. huhtikuuta 1985 Töysä)[3] on aktiiviuransa lopettanut suomalainen ralliautoilija ja nykyinen Toyotan tallipäällikkö. Hän saavutti urallaan 18 MM-rallivoittoa ja sijoittui ralliautoilun MM-sarjassa kolmesti hopealle ja kaksi kertaa kolmanneksi.

Kaudeksi 2008 Latvala pääsi Fordin tehdastiimin kuljettajaksi, ja kaudella 2010 hän saavutti MM-hopeaa. Kaudella 2012 hän voitti rallin MM-historian ensimmäisen aika-ajon, ja seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi Fordilta Volkswagenille Sébastien Ogierin tallikaveriksi. Volkswagenin vetäydyttyä sarjasta kauden 2016 jälkeen Latvala siirtyi Toyotalle kausiksi 2017–2019.[4] Kaudelle 2020 Latvala ei enää saanut vakituista tallipaikkaa Tommi Mäkisen johtamasta Toyotan rallitallista.

Latvalan kartanlukija oli Miikka Anttila. Latvala tunnettiin myös aggressiivisesta ajotyylistään, ja häntä onkin verrattu edesmenneeseen ralliautoilijaan Colin McRaehen.lähde?

Vuoden 2020 joulukuussa Toyota ilmoitti palkanneensa Latvalan Tommi Mäkisen seuraajaksi tallin päällikkönä. Mäkinen siirtyi muihin tehtäviin Toyotalla. [5]

Latvalan isä Jari Latvala on entinen ralliautoilija, joka voitti urallaan muun muassa rallin Suomen mestaruuden.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala aloitti ralliharjoittelun isänsä hankkimalla lokariautolla nelivuotiaana kotipihallaan. Ensimmäisen kilpailunsa hän ajoi karting-autolla seitsemänvuotiaana 20. syyskuuta 1992 Vaasassa.

Koska hänen isänsä ajoi rallia, Latvalalla oli oikeastaan aina käytettävissään oikea ralliauto. Latvalan harjoitusautot paranivat sitä mukaa, kun kokemusta ja ikää tuli. 16-vuotiaana 5. toukokuuta 2001 hän pääsi ensi kertaa osallistumaan rallisprintin nuorten sarjassa. Seuraavana vuonna Latvala suoritti Englannissa kansallisen lisenssin ja pääsi osallistumaan maan kansalliseen rallisarjaan.

Nousu rallin MM-sarjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari-Matti Latvalasta tuli 14. marraskuuta 2002 nuorin suomalainen MM-ralliin osallistunut kuljettaja hänen osallistuttuaan Walesin ralliin. Hän ajoi kilpailun yleisen luokan 17. tilalle Mitsubishi Lancerin ratissa, kartturinaan Carl Williamson.

Latvala sai parhaan mahdollisen ensikosketuksen WRC-autoon vuoden 2003 alussa osallistumalla isänsä omistamalla Toyota Corolla WRC:llä Viron Talviralliin ja voittamalla rallin liki kahden minuutin erolla. Hän osallistui kauden aikana neljään MM-ralliin M-Sportin Ford Focus -WRC-autolla tullen kaikissa niissä maaliin.

Kaudella 2004 Latvala ajoi Junioreiden MM-sarjaa. Vuoden 2005 hän kiersi MM-sarjaa yksityistallien autoilla sekä N-ryhmän autoilla. Vuodeksi 2006 Latvala sai käyttöönsä N-ryhmän Tommi Mäkinen Racing -tallin valmistaman Subarun, mutta osallistui ralleihin myös WRC-autoilla, muun muassa Corolla WRC:llä: Tunturirallissa tuli kaksi pohja-aikaa flunssassa ja keskeytys ulosajon vuoksi. Suomen MM-rallissa Latvala sai Corolla WRC:llä hyviä aikoja kymmenen parhaan joukossa, kunnes rengasvaurion ja siitä seuranneen rengaspalon seurauksena toiveet pistesijoista täytyi unohtaa. Vuonna 2006 Latvala oli myös mukana Rallin SM-sarjassa Corolla WRC -autolla ja voitti silti hopeaa osallistumatta kaikkiin osakilpailuihin. Vuosina 2009 ja 2010 Latvala kilpaili myös Lahti Historic Rallyssa Ford Escort BDA:lla ja voitti molemmat kisat.

Kausi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodeksi 2007 Latvala sai käyttöönsä Fordin kakkostiimin Stobartin Ford Focus WRC -auton. Japanin MM-ralli oli Latvalan uran 50. kilpailu. Hän ajoi kärkiaikoja ja oli jopa kilpailun johdossa, mutta tekniset ongelmat ja ajovirhe pudottivat hänet pisteiltä.

Walesin rallissa Latvala taisteli jälleen kärkisijoista, kunnes ongelmien myötä putosi kauas kärjestä. Tuossa kilpailussa hän kuitenkin saavutti 10 pohja-aikaa ja nousi kokonaiskilpailussa sijalle 10. Kauden aikana MM-pisteitä mies keräsi 30 ja sijoittui näin MM-sarjassa 8:nneksi.

Kausi 2007 huipentui MM-sarjan ulkopuolella Latvalan voitettua Toyota Corolla WRC -autolla PreAlpi Master Show -rallin 26 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Peugeot-kuljettaja Luca Rosettiin.

Kausi 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fordin ykköstallin Marcus Grönholm lopetti uransa kauden 2007 loputtua. Pitkään spekuloitiin Latvalan nousevan Grönholmin tilalle ja näin lopulta kävikin: 16. joulukuuta Ford uutisoi tehneensä sopimuksen Latvalan kanssa. Hänet nostettiin näin Fordin ykköstiimiin Mikko Hirvosen tallikaveriksi kaudelle 2008.[6]

Latvala otti ensimmäisen voittonsa heti toisessa kisassaan tehdastallin Fordilla Ruotsin rallissa 10. helmikuuta 2008 ja tuli kaikkien aikojen nuorimmaksi rallin MM-sarjan osakilpailun voittajaksi ohi edesmenneen Henri Toivosen. Latvala oli voittaessaan vain 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen.[7] Latvala sai pitää nuorimman voittajan titteliä hallussaan aina vuoden 2021 Viron MM-ralliin asti. Tuolloin 20-vuotiaasta Kalle Rovanperästä tuli nuorin MM-osakilpailuvoittaja.

Loppukauden tulokset olivat ristiriitaisia. Latvala kykeni usein taistelemaan palkintopallisijoituksista, mutta virheet ja tekniset ongelmat pudottivat hänet usein kärkitaistelusta. Heikon asfalttimenestyksen johdosta talli päätti siirtää Latvalan Stobart-talliin Korsikan ja Katalonian ralleihin, ja hänen paikallaan tehdastallissa nuo rallit ajoi belgialainen François Duval.

Kausi 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2009 alussa Latvala teki muutaman virheen ja kaudesta näytti tulevan vaikea. Latvala nappasi kuitenkin uransa toisen voiton Sardinian MM-rallissa. Kesäkuun lopulla käydyssä Puolan MM-rallissa Latvala kuitenkin kolaroi toiselta sijalta viimeisellä reilun kahden kilometrin mittaisella yleisöerikoiskokeella seinään, kun talli odotti jo kaksoisvoittoa. Eroa takana tulleeseen Daniel Sordoon oli ennen virhettä vajaa minuutti.[8] Pettynyt Latvala totesikin tämän olleen tallin historian suurin pettymys.

Keväällä Portugalin rallissa Latvala ajoi rajusti ulos, ja auto putosi kaiteen yli rotkoon. Noin 150 metriä pyörittyään auto pysähtyi laakson pohjalle. Latvala ja kartanlukija Miikka Anttila eivät loukkaantuneet, vaikka osa turvakaarista pettikin rajuissa iskuissa. Kauden useat virheet saivat Latvalan ja Anttilan kehittämään nuottijärjestelmäänsä paremmaksi. Rakenne pysyi samana, mutta Anttila korosti vaikeita osuuksia äänenpainoaan ja äänen käskevyyttä muuttamalla.

Kausi 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari-Matti Latvala Suomen rallin shakedownissa 2010.

Vuonna 2010 Ford pudotti Latvalan kakkoskuskiksi. Kauden avausrallissa Ruotsissa Latvala ajoi kolmanneksi, ja Jordanian rallissa toiseksi. Uudessa-Seelannissa ja Suomessa hän voitti. Latvala löysi vihdoin tasaisuuden, joka häneltä oli ennen MM-sarjassa puuttunut. Molemmat voitot tulivat tiukan taistelun jälkeen, mikä entisestään korosti parantuneen tasaisuuden roolia. Kauden päätteeksi Latvala tuli MM-pisteissä toiseksi Sébastien Loebin jälkeen ajettuaan kaikissa paitsi Portugalin rallissa pistesijoille.

Latvala osallistui myös Nürburgringin 24 tunnin ajoon Köln Motorsportin Ford Focus RS:llä. Auton muut kuljettajat olivat Anja Wassertheurer, Daniela Schmid ja Stefan Schlesack.[9]

Kaudet 2011 ja 2012[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala lähti kauteen 2011 samalta viivalta Mikko Hirvosen kanssa, ja monet uskoivat hänen pystyvän Sébastien Loebin valtakauden lopettajaksi. Hän kuitenkin putosi MM-taistelusta jo ennen kauden puoliväliä. Latvala voitti kauden päätöskilpailun Walesissa. Kaudeksi 2012 hänen tallikaverikseen siirtyi norjalainen Petter Solberg.

Volkswagen 2013–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala siirtyi kauden 2012 jälkeen ajamaan rallin MM-sarjaan liittyneeseen Volkswageniin. Hän voitti Ranskan MM-rallin vuonna 2014 ja katkaisi pitkän suomalaisten voitottoman putken asfalttiralleissa.

Latvala voitti kauden 2016 Meksikon rallin 6. maaliskuuta ja oli näin kautta aikain ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut Meksikon rallin.[10]

Toyota 2017–2019[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommi Mäkisen johtama Toyota Gazoo Racing -talli teki joulukuussa 2016 sopimuksen kaudesta 2017 Latvalan kanssa. Hänen autonsa on Toyota Yaris WRC.[11]

Latvala sijoittui kauden ensimmäisessä rallissa Monte Carlossa toiseksi Sébastien Ogierin jälkeen.[12] Latvala voitti Ruotsin MM-rallin, jonka myötä hän johti rallin MM-sarjaa kahden kilpailun jälkeen. Suomen MM-rallissa Latvala joutui keskeyttämään auton moottorinohjausyksikön ECU:n rikkouduttua.[13] Kauden viimeisessä rallissa Australiassa Latvala ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella ollessaan kisassa toisena. Hän oli kokonaispisteissä kauden 4. paras.[14]

Latvalasta tuli Ruotsin rallissa 2019 kaikkien aikojen kokenein rallikuljettaja, kun hän ajoi 197. MM-osakilpailunsa.[15]

Tallipäällikkönä Toyotalla 2021–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala nimitettiin joulukuussa 2020 Tommi Mäkisen seuraajaksi Toyotan tallipäällikkönä kaudesta 2021 alkaen.[16]

Toyotan Akio Toyodan kutsun myötä Latvala osallistui Fujin 24 tunnin ajoon kuuden kuljettajan ryhmässä vuonna 2022. Kilpailu oli osa Super Taikyu -sarjaa ja autona oli vetyä käyttävä GR Corolla H2 Concept. Toyodan itsensä ja Latvalan lisäksi autoa ajoivat Hiroaki Ishiura, Masahiro Sasaki, Yasuhiro Ogura ja Norihiko Katsuta.[17] Hän osallistui Fujin 24 tunnin ajoon myös vuonna 2023.[18]

Latvala palasi ralliauton kuljettajaksi Suomen rallissa vuonna 2023, jossa hän ajoi Toyota GR Yaris Rally1 -autolla, sijoittuen viidenneksi.[19] Hän ajoi syyskuussa Hokkaidon rallissa Toyota GR Yaris Rally2 -autolla Juho Hännisen kanssa.[20][21]

Rallin MM-sarjan tulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tulosselitteet)

Kausi Talli Auto 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 Pisteet Sijoitus
2002 Jari-Matti Latvala Mitsubishi Lancer Evo VI MON
 
SWE
 
FRA
 
ESP
 
CYP
 
ARG
 
GRE
 
KEN
 
FIN
 
GER
 
ITA
 
NZL
 
AUS
 
GBR
17
0 NC
2003 Ford Motor Company Ford Focus RS WRC 02 MON
 
SWE
 
TUR
 
NZL
 
ARG
 
GRE
10
CYP
 
GER
17
FIN
14
AUS
 
ITA
 
FRA
 
ESP
 
GBR
10
0 NC
2004 Jari-Matti Latvala Ford Puma S1600 MON
Kesk.
0 NC
Subaru Impreza WRX STI SWE
Kesk.
MEX
 
NZL
 
CYP
 
GER
27
JPN
 
FRA
21
Ford Fiesta S1600 GRE
Kesk.
TUR
Kesk.
ARG
 
Suzuki Ignis S1600 FIN
Kesk.
GBR
23
ITA
Kesk.
ESP
29
Mitsubishi Lancer Evo VIII AUS
Kesk.
2005 Jari-Matti Latvala Toyota Corolla WRC MON
 
SWE
16
MEX
 
FIN
Kesk.
0 NC
Subaru Impreza WRX STI NZL
Kesk.
ITA
16
CYP
 
TUR
 
GRE
 
ARG
Kesk.
GER
21
FRA
16
ESP
19
AUS
 
Ford Focus RS WRC GBR
Kesk.
JPN
 
2006 Jari-Matti Latvala Subaru Impreza WRX STI MON
41
SWE
 
MEX
25
GRE
22
JPN
69
CYP
 
TUR
 
AUS
6
NZL
8
9 13.
Toyota Corolla WRC FIN
17
Stobart VK Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 04 ESP
16
FRA
Kesk.
ARG
 
ITA
 
GER
34
Ford Focus RS WRC 06 GBR
4
2007 Stobart VK M-Sport Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 06 MON
Kesk.
SWE
Kesk.
NOR
5
MEX
7
POR
8
ARG
4
ITA
9
GRE
12
FIN
Kesk.
GER
8
NZL
5
ESP
7
FRA
4
JPN
25
IRE
3
GBR
10
30 8.
2008 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 07 MON
12
SWE
1
MEX
3
ARG
15
JOR
7
ITA
3
GRE
7
TUR
2
FIN
38
58 4.
Ford Focus RS WRC 08 GER
9
NZL
Kesk.
JPN
2
GBR
2
Stobart VK M-Sport Ford Rally Team Ford Focus RS WRC 07 ESP
6
FRA
4
2009 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 08 IRE
14
NOR
3
CYP
12
POR
Kesk.
ARG
6
41 4.
Ford Focus RS WRC 09 ITA
1
GRE
3
POL
Kesk.
FIN
3
AUS
4
ESP
6
GBR
7
2010 BP Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Focus RS WRC 09 SWE
3
MEX
5
JOR
2
TUR
8
NZL
1
POR
Kesk.
BUL
6
FIN
1
GER
4
JPN
3
FRA
4
ESP
4
GBR
3
171 2.
2011 Ford Abu Dhabi World Rally Team Ford Fiesta RS WRC SWE
3
MEX
3
POR
3
JOR
2
ITA
18
ARG
7
GRE
9
FIN
2
GER
14
AUS
2
FRA
4
ESP
3
GBR
1
172 4.
2012 Ford World Rally Team Ford Fiesta RS WRC MON
Kesk.
SWE
1
MEX
Kesk.
POR
13
ARG
Loukk.
GRE
3
NZL
7
FIN
3
GER
2
GBR
1
FRA
2
ITA
12
ESP
2
154 3.
2013 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
Kesk.
SWE
4
MEX
16
POR
3
ARG
3
GRE
1
ITA
3
FIN
17
GER
7
AUS
4
FRA
3
ESP
2
GBR
2
162 3.
2014 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
5
SWE
1
MEX
2
POR
14
ARG
1
ITA
3
POL
5
FIN
1
GER
Kesk.
AUS
2
FRA
1
ESP
2
GBR
8
218 2.
2015 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
2
SWE
Kesk.
MEX
15
ARG
Kesk.
POR
1
ITA
6
POL
5
FIN
1
GER
2
AUS
2
FRA
1
ESP
2
GBR
50
183 2.
2016 Volkswagen Motorsport Volkswagen Polo R WRC MON
Kesk.
SWE
26
MEX
1
ARG
16
POR
6
ITA
2
POL
5
FIN
2
GER
48
CHN
C
FRA
4
ESP
14
GBR
7
AUS
9
112 6.
2017 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
2
SWE
1
MEX
6
FRA
4
ARG
5
POR
9
ITA
2
POL
20
FIN
21
GER
7
ESP
Kesk.
GBR
5
AUS
Kesk.
136 4.
2018 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
3
SWE
7
MEX
8
FRA
Kesk.
ARG
Kesk.
POR
24
ITA
7
FIN
3
GER
Kesk.
TUR
2
GBR
2
ESP
8
AUS
1
128 4.
2019 Toyota Gazoo Racing WRT Toyota Yaris WRC MON
5
SWE
21
MEX
8
FRA
10
ARG
5
CHL
11
POR
7
ITA
19
FIN
3
GER
3
TUR
6
GBR
Kesk.
ESP
5
AUS
C
94 7.
2020 Latvala Motorsport Toyota Yaris WRC MON
 
SWE
Kesk.
MEX
 
ARG
 
EST
 
TUR
 
ITA
 
MNZ
 
0 NC
2023 Toyota Gazoo Racing Toyota GR Yaris Rally1 MON SWE MEX CRO POR ITA KEN EST FIN
5
GRE CHL EUR JPN 11 18.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala kirjoitti ylioppilaaksi 4. kesäkuuta 2005 Kuortaneen urheilulukiosta jääkiekkolinjalta. Hän pelasi nuoruudessaan jääkiekkoa Alavuden Peli-Veikkojen juniorijoukkueissa. Hän oli kihloissa ja asui avoliitossa Maisa Torpan kanssa ja heidän oli määrä avioitua vuoden 2019 lopussa, mutta lokakuussa 2019 Latvala ensin ilmoitti, että häät on peruttu, ja 14. lokakuuta 2019 kumpikin vahvisti heidän eronneen.[22] [23][24] Latvalalla on myös kotipaikallaan Alavuden Tuurissa nimeään kantava moottoriurheilumuseo JM-Rally Parc Fermé.[25]

Latvalasta ilmestyi vuoden 2020 syksyllä Otavan kustantama, Riikka Smolander-Slotten kirjoittama elämäkertakirja Jari-Matti Latvala – Elämän erikoiskoe (ISBN: 9789511369004).[26]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Latvala, Jari-Matti juwra.com. Viitattu 7.9.2023. (englanniksi)
  2. Jari-Matti Latvala motorsportstats.com. Viitattu 6.8.2023. (englanniksi)
  3. Mistä Mari Laukkanen on kotoisin? Pelaa tiistain 10 kysymystä! Iltalehti. 21.2.2017. Alma Media Suomi Oy. ”9) Kuka urheilusuuruus on syntynyt 3. huhtikuuta 1985 Töysässä? -- 9) Jari-Matti Latvala” Viitattu 21.2.2017.
  4. Vahvistus: Volkswagen lähtee MM-sarjasta Iltalehti. 2.11.2016. Viitattu 2.11.2016.
  5. Jari-Matti Latvalalle huippupesti – nousee Toyotan rallitallin pomoksi! www.iltalehti.fi. Viitattu 18.12.2020.
  6. Latvala korvaa Grönholmin Fordilla MTV Sport. 16.12.2007. Arkistoitu 24.10.2016.
  7. Latvalasta nuorin MM-rallin voittaja, neljä suomalaista pisteille! mtvuutiset.fi. 10.2.2008. Viitattu 20.10.2022.
  8. Rally Poland World Rally Championship - Rallies. 26–28.6.2009. Arkistoitu 2.7.2009. Viitattu 8.10.2018.
  9. 38. ADAC Zurich 24h Rennen (PDF) Arkistoitu . Viitattu 23.3.2023. (saksaksi)
  10. Jari-Matti Latvala voitti Meksikon MM-rallin! Iltalehti. 6.3.2016. Viitattu 6.3.2016.
  11. Ogierin ja Latvalan uudet rallitallit selvillä Ilta-Sanomat. 12.12.2016. Arkistoitu 13.12.2016. Viitattu 13.12.2016.
  12. Jari-Matti Latvala hehkutti: "Ajoin autolla, joka on rakennettu Suomessa" Iltalehti. 22.1.2017. Viitattu 22.1.2017.
  13. Jari-Matti Latvala paljasti keskeytyksen syyn - täysin ennennäkemätön ongelma: "Kuin puukon pisto sydämeen" iltalehti.fi. Viitattu 2.8.2017.
  14. Uskomatonta dramatiikkaa MM-rallissa: Jari-Matti Latvala ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella Ilta-Sanomat. 19.11.2017. Viitattu 19.11.2017.
  15. Jari-Matti Latvalasta MM-rallien ennätysmies - ohittaa Carlos Sainzin: "Se tuntui huimalta" www.iltalehti.fi. Viitattu 14.2.2019.
  16. Henri Pitkänen: Toyotalta jättiyllätys – Jari-Matti Latvala korvaa Tommi Mäkisen tallipäällikkönä yle.fi. 18.12.2020. Viitattu 17.1.2023.
  17. Tom Howard: Latvala: Toyota's Fuji 24h hydrogen tech has WRC potential motorsport.com. 2.6.2022. Viitattu 23.3.2023. (englanniksi)
  18. Jamie Klein: Toyota's new liquid hydrogen racer completes Fuji 24 Hours motorsport.com. 29.5.2023. Viitattu 30.5.2023. (englanniksi)
  19. Latvala stuns rally world with WRC driving comeback wrc.com. 3.7.2023. Viitattu 3.7.2023. (englanniksi)
  20. Luke Barry: Latvala back behind the wheel very soon dirtfish.com. 10.8.2023. Viitattu 10.8.2023. (englanniksi)
  21. Aki Hietavala: Jari-Matti Latvalalta ylivoimainen esitys Japanissa, Heikki Kovalainen varmisti tittelin rallit.fi. 10.9.2023. Viitattu 14.9.2023.
  22. Maisa Torppa ja Jari-Matti Latvala hankkivat yhteisen kodin: Ikkunasta näkyy metsämaisema Iltalehti. 27.8.2016. Viitattu 28.8.2016.
  23. Näin Jari-Matti Latvalan ja Maisan Torpan häädraama eteni: vakava keskustelu Vantaalla, Maisa sulki oven ja lähti Monacoon Iltalehti. 11.10.2019. Viitattu 12.10.2019.
  24. Wilma Ruohisto: Jari-Matti Latvala avautuu nykytilanteestaan eron jälkeen: ”Sattuu erota” Ilta-Sanomat. 15.10.2019. Viitattu 15.10.2019.
  25. Jari-Matti Latvalan automuseo – Hunajaa rallikansalle
  26. Kirja: Jari-Matti Latvala on tarvinnut mielialalääkitystä vuosien ajan: ”Tällä luonteella mentaaliapu on tarpeen” Ilta-Sanomat. 1.10.2020. Viitattu 30.9.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]