BatMUD

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BatMUD
Kehittäjä Balanced Alternative Techniques ry
Julkaisija Balanced Alternative Techiques ry
Pelimoottori LPMud
Julkaistu 1990
Lajityyppi MUD
Pelimuoto moninpeli
Alusta Alustariippumattomuus
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

BatMUD on suomalainen MUD-peli (Multi-user dungeon) eli moninpelattava tekstiseikkailupeli. BatMUD syntyi Teknillisessä korkeakoulussa Janne Frösenin vetämänä harrastusprojektina vuonna 1990, ja sitä on sen jälkeen päivitetty säännöllisesti.[1] BatMUDin nimi juontaa juurensa palvelinkoneen alkuperäisestä osoitteesta batman.cs.hut.fi ja on yksi vanhimmista LPMud-pohjaisista peleistä.

Peli on englanninkielinen, mutta suurin osa pelaajakunnasta on suomalaisia. Vuonna 2014 pelillä oli noin 5 000 aktiivista pelaajaa[1].

Pelimaailma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BatMUDin pelinäkymä.

Peli on genreltään huumorilla höystettyä keskiaikaista fantasiaa. Tarkoituksena on seikkailla pelimaailmassa ja taistella hirviöitä vastaan. Vihollisia surmaamalla pelaaja saa kokemuspisteitä ja saalista. Pelaaminen muistuttaa tekstiseikkailupelejä, eli pelaaja syöttää komentonsa tekstinä ja saa vastauksena tekstin, jossa kerrotaan miten maailma reagoi pelaajaan. Yhden pelaajan sijaan Mudissa on kuitenkin useita pelaajia samassa maailmassa syöttämässä komentoja reaaliaikaisesti.[1]

Oman hahmon ulkonäköä voi vapaasti räätälöidä ja itseilmaisu on rajoittamatonta. BatMUDin lukuisten velhojen (wizard tai immortal) ansiosta peliä kehitetään ja uutta sisältöä tarjotaan pelaajille jatkuvasti. Pelimaailma on täynnä erilaisia rotuja, kiltoja, tehtäviä sekä mahdollisuuksia. Tekstipohjaisuutensa takia BatMUDin, kuten muidenkin MUDien, aloituskynnys on korkeahko. Peli on viime vuosien aikana kuitenkin muuttunut huomattavasti käyttäjäystävällisemmäksi, niin käyttöliittymältään kuin ideologialtaan. Käyttöliittymä on kehittynyt erityisesti uuden BatClientin myötä. Jotkut vapaaehtoiset pelaajat ovat saaneet ylläpitäjiltä eräänlaisen avustajastatuksen (newbie-helper). He vastailevat uusien pelaajien esittämiin kysymyksiin ja yrittävät neuvoa mahdollisuuksien mukaan, mieluiten newbie-kanavalla. Peliin on myös mahdollista tutustua vierailijana, guest, mikä ei vaadi rekisteröitymistä, mutta sillä tavoin pelistä saa jonkinlaisen kuvan.

Toisinaan peli käyttää suomen kieltä luomaan mystiikkaa ja eksotiikkaa, ja samalla huvittamaan suomenkielisiä käyttäjiä. Esimerkiksi "floating letters" -loitsun taikasanoina on "lentäviä lauseita". Pelissä on mahdollista muun muassa rakentaa omia kaupunkeja ja käydä meritaisteluita. Pelissä on myös vaihtuvat vuodenajat ja säät.

Samanaikaisia käyttäjiä pelissä on satoja. Käyttäjäkunta koostuu velhoista ja pelaajista, mortals. Wizardit, suomalaisittain "wizut" eli velhot ovat entisiä pelaajia, jotka ovat siirtyneet pelaamisesta kehittäjäpuolelle. Vuosittain kehittäjien joukkoon liittyy muutamia pelaajia.

Alun perin, toisin kuin monessa muussa MUDissa tai useimmissa verkkopeleissä, BatMUDissa ei saanut rekisteröidä useampia pelihahmoja. Heinäkuusta 2011 toisen hahmon luominen on mudista löytyvällä laitteella mahdollista.[2]

Kaikki pelihahmot voivat käydä läpi reinkarnaatioprosessin, jossa pelaajan kokemuspisteet vapautetaan uudelleen käytettäväksi, joten pelaaja voi vaihtaa hahmoa, taustaa ja kiltoja melko vapaasti. Seurauksena tästä pelaajan ei myöskään tarvitse kehittää useampaa hahmoa, vaan samalla hahmolla voi pelata kaikkia rotuja ja hahmoluokkia reinkarnaatiotaian avulla, toisin kuin useimmissa verkkopeleissä.[3]

Pelihahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot joutuvat valitsemaan aluksi taustan (background) viidestä mahdollisesta: paimentolainen (nomad), sivistynyt (civilized), maaginen (magical), hyvä uskonnollinen (good religious), tai paha uskonnollinen (evil religious). Tämän jälkeen voidaan valita hahmon rotu, joita on 44 erilaista, joskin kaikki eivät ole heti käytettävissä. Eri rodut sopivat eri taustoihin eri tavoilla; esimerkiksi haltioille (elf) soveltuu maaginen tausta, kun taas susimiehille (wolfmen) soveltuu paimentolaistausta. Kehityttyään hieman hahmon kannattaa liittyä kiltaan, jonka kautta oppii uusia taitoja ja loitsuja. Kiltoihin liittyminen riippuu taitotasosta, hahmon taustasta ja rodusta.

 • Str = Raaka voima joka määrittää kuinka paljon tavaraa hahmo jaksaa kantaa. Lisäksi voima vaikuttaa osittain pelihahmon tekemään vahinkoon lähitaisteluaseilla.
 • Dex = Sorminäppäryys vaikuttaa suurilta osin osumismahdollisuuksiin lähitaistelussa sekä siihen, kuinka hyvin hahmo esittää bardien lauluja.
 • Con = Ruumiinrakenne määrittelee suurimmaksi osaksi kuinka paljon hahmolla on elinvoimaa sekä kuinka hyvin hän selviää myrkytyksestä.
 • Int = Älykkyys määrää hahmon loitsujen tekemän vaurion sekä auttaa havaitsemaan väijytykset.
 • Wis = Viisaus määrittää hahmon parannus- sekä suojaloitsujen tehon sekä nostaa hyökkäysloitsujen vähimmäisvauriota.
 • Size = Hahmon koolla on suurin vaikutus siihen kuinka suuria aseita hahmo voi käsitellä, mutta vaikuttaa myös hahmon elinvoimaan.
 • Experience rate = Kokemuksen karttumisnopeus, rodut saavat eri määrän kokemusta tekemistään asioista.
 • Skill Max = Raja, jonka jälkeen taidon nostaminen maksaa huomattavasti enemmän kokemusta.
 • Spell Max = Raja, jonka jälkeen loitsutaidon nostaminen maksaa huomattavasti enemmän kokemusta.
 • Skill cost = Kuinka helppoa taitojen kehittäminen on, eli kuinka paljon kokemusta taidon kehittäminen maksaa verrattuna muihin.
 • Spell cost = Kuinka helppoa loitsujen oppiminen on, eli kuinka paljon kokemusta loitsun kehittäminen maksaa verrattuna muihin (prosenttia).
 • Hit Point Regen = Nopeus, jolla rotu paranee vaurioista.
 • Spell Point Regen = Nopeus, jolla rotu palautuu henkisesti.
 • Näkökyky = Kuinka suuren alueen hahmo ympärillään näkee.
 • Rotukilta = Kilta, jossa rodun edustajille opetetaan joitakin hyödyllisiä taitoja ja loitsuja.

Killat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelihahmo pystyy saavuttamaan maksimissaan tason 100. 10 ensimmäistä tasoa menevät automaattisesti hahmon taustaan, seuraavat 5 tasoa rotukiltaan, ja siitä seuraavat pelaajan valitsemiin kiltoihin tai societyihin [4]. Poikkeuksena ovat pelaajat jotka uhraavat 150, 225 tai 375 miljoonaa kokemuspistettä saadakseen uudelleensyntyneen (reborn) statuksen [5]. Uudelleensyntyneet pelihahmot voivat halutessaan jättää ottamatta uudelleensyntymiensä lukumäärää vastaavan määrän tasoja rotukilloista ja käyttää nämä ylimääräiset tasot muihin kiltoihin.

Esineet ja talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseita ja muita esineitä pelissä on tuhansittain, eikä täydellistä esinelistaa ole koskaan julkaistu. Valuuttana pelissä on virtuaalinen kulta, mutta harvinaisissa erikoistapauksissa käytetään myös task point -pisteitä, joita on mahdollista saada tekemällä positiivista PR:ää pelille, raportoimalla bugeja, lahjoittamalla rahaa pelin ylläpitämiseksi tai muuten peliä tukemalla. Oikealla rahalla kauppaa pelissä ei saa käydä. Myös pelin ulkopuolisten asioiden ja esineiden kaupustelu on kiellettyä.

PvP[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsääntöisesti muiden pelaajien tappaminen hyvästä syystä on sallittua ja pelimekaniikka tukee pelaajien välistä taistelua. Kuitenkin syyttömien sivullisten tappaminen ja massamurhaaminen on kiellettyä ja uusien pelaajien tappaminen epäsuotavaa.

Hardcore BatMUD[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hardcore BatMUD on vaihtoehtoinen varsinaisesta BatMUDista erillinen peli, jossa hahmot ovat monin tavoin huomattavasti taitavampia, mutta eivät palaa enää peliin ensimmäisen kuoleman jälkeen. Edellä mainittujen pelien alueita, kiltoja ja esineitä päivitetään aika ajoin myös Hardcore Batiin. Myös kommunikointi on mahdollista kummankin pelin pelaajien välillä. Peli avattiin yleiseen käyttöön 25. joulukuuta 2001.[6]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heti alussa peli yhdistyi tamperelaisten teekkarien ylläpitämän Herwood-mud-pelin kanssa. BatMUD osoittautui niin suosituksi, että pian sitä pyörittämään piti perustaa yritys Balanced Alternative Techniques ry. Vaikka lahjoitusten avulla peliä pystyi pyörittämään paremmilta palvelimilta, ajoittain pääsyä peliin piti silti rajoittaa niiden riittämättömyyden vuoksi.

Aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1990/04/14 Helsingin Teknillisessä korkeakoulussa Janne 'Jaf' Frösen avaa BatMUDin ensimmäistä kertaa yleisölle. Osoite on alun perin batman.hut.fi, josta pelin nimi juontaa juurensa. Serverinä Sony NWS-1530 -työasema jossa pyörii Sony NEWS-OS 3.3a (BSD 4.3) 16 megatavun muistilla. Kone toimii myös NFS-serverinä muille Sonyn työasemille oppilaslaboratorioissa.[7]
 • 1991/??/?? Tilanne batgirl:ssä pahenee. BatMUD ja toinen LPMud, Herwood, yhdistyvät muodostaen yhden ison pelin. Peli siirretään Tampereen teknillisen korkeakoulun (TTKK) lehtori.tut.fi:lle.[7]
 • 1991/??/?? Ongelmia ilmenee paikallisesti TTKK:lla ja BatMUD siirtyy Jyväskylään koneelle palikka.juy.fi: Sun SparcStation 2, 56 megatavun keskusmuisti ja käyttöjärjestelmänä SunOS 4.1.3.[7]
 • 1992/12/05 Balanced Alternative Technologies Ry perustetaan ainoana päämääränään tukea BatMUDia ja varmistaa pelin olemassaolo jatkossakin.[7]
 • 1992/12/?? BatMUD käyttää liikaa levytilaa ja joutuu valinnan eteen: joko peli muuttaa tai hankitaan lisää kovalevytilaa. BatMUDin pelaajat alkavat tehdä lahjoituksia. Rahat käytetään uuden 200 megatavun kovalevyn hankintaa ja ylimääräisillä rahoilla hankitaan vielä 16 megatavua lisää keskusmuistia.
 • 1993/??/?? Peliä ylläpitävä Balanced Alternative Techniques Ry ostaa Tatung Sparc Classic -kloonin. Siinä on 96 megatavua keskusmuistia sekä 1,2 gigatavun kiintolevy. Käyttöjärjestelmänä Solaris 2.2.[7]
 • 1994/03/04 Vanha kone myydään ja tilalle tilataan SS10/51. BatMUD lainaa SparcStation 1 -serverin jossa peliä pystytään pyörittämään wizard-lukittuna eli pelaajat eivät pääse peliin.[7]
 • 1994/04/28 Uusi kone SS10/40 saapuu, vaikka tilattuna oli SS10/51. Ilmainen päivitys SS10/51:ksi luvataan, minkä pitäisi tapahtua kesän aikana. Koneessa on 80 megatavua keskusmuistia ja yksi 1,5 gigatavun kiintolevy. Käyttöjärjestelmänä Solaris 2.3.[7]
 • 1994/05/09 Peli avataan pelitestausta varten. Killat puuttuvat ja taustat tarvitsevat korjausta.[7]
 • 1994/05/24 Serveri päivitetään SS10/51:ksi.[7]
 • 1994/09/?? Ensimmäinen 16 megatavun SIMM-muistikampa lisätään koneeseen. Myöhemmin lisätään vielä 64 megatavun SIMM-muistikampa. Koneessa on nyt yhteensä 160 megatavua keskusmuistia.[7]
 • 1994/10/?? Peli on täynnä ruuhka-aikoina vaikka pelaajien enimmäismäärä on asetettu 150:ksi.[7]
 • 1995/07/12 Toinen suoritin (75 MHz Super SparcII) lisätään serveriin, samalla pelaajien enimmäismäärä nostetaan 200 pelaajaan, jotta laitteiston suorituskykyä kuormitettuna päästään testaamaan.[7]
 • 1995/09/?? Vanha 50MHz Super Sparc -suoritin kärähtää: koneessa on enää yksi suoritin. Pelaajien enimmäismäärä lasketaan 160 pelaajaan.[7]
 • 1995/10/11 Peliin pääsyä jonottaa 40 pelaajaa ruuhka-aikoina vaikka enimmäismääräksi on asetettu 160 pelaajaa. Enimmillään pelaajia on ollut 240 yhtä aikaa.[7]
 • 1996/03/11 Peli wizard-lukitaan kiltajärjestelmän muokkaamiseksi.[7]
 • 1996/10/26 Peli avataan pelaajille.[7]
 • 1997/01/30 UltraSPARC 2 -yhteensopiva Tatung Ultra 2 tilataan. Uudessa serverissä on 200MHz UltraSPARC-suoritin ja toisenkin suorittimen lisäysmahdollisuus.[7]
 • 1997/03/27 Uusi Tatung U2MP (Sun Ultra 2 -yhteensopiva) saapuu. Kestää aikansa ennen kuin BatMUD voi muuttaa uuteen kotiinsa, muistia pitää ostaa lisää ja muitakin osia puuttuu.[7]
 • 1997/04/16 Tatung U2MP otetaan käyttöön ja enimmäismäärä nostetaan 300 pelaajaan.[7]
 • 1997/07/02 Uusi serveri on liian epävakaa ja peli wizard-lukitaan korjausten ajaksi.[7]
 • 1997/07/09 Peli avataan jälleen 75 pelaajan rajalla. Serveri on edelleen epävakaa vaikka ei kaatunutkaan kertaakaan wizard-lukon aikana. Kone kaatuu 20 minuutin jälkeen ja peli wizard-lukitaan jälleen.[7]
 • 1997/07/09 4*16MB SIMM-muistikampaa poistetaan ja peli avataan. Serverissä on nyt 256 megaa keskusmuistia ja enimmäismäärä on nostettu 300 pelaajaan.[7]
 • 1997/12/15 Muistikammat asennetaan takaisin, jolloin keskusmuistin määrä kasvaa 320 megatavuun. Enimmäismäärä lasketaan 250 pelaajaan.[7]
 • 1998/04/15 BatMUDissa vietetään pelin 8-vuotissyntymäpäiviä vanhan version merkeissä. Vanhalle serverille, osoitteeseen lepakko.bat.org:2000, palautetaan peli kuten se oli 1993/04/14.[7]
 • 1998/09/?? Uusi Sun Ultra 60 -serveri, kahdella 360 MHz UltraSPARC-suorittimella ja 768 megatavun muistilla ostetaan. Myöhemmin koneeseen lisätään 512 megatavun muistikampa, tosin kone ei ole vielä käytössä.[7]
 • 1998/10/01 Neljä 9 gigatavun IBM SCSI koteloitua kiintolevyä tilataan.[7]
 • 1998/10/16 Kiintolevyt saapuvat, ne asennetaan ja uusi kone matkaa Helsinkiin, jonne BatMUD muuttaa seuraavana päivänä.[7]
 • 2004/08/08 BatMUD julkaisee uudet kotisivut ja ottaa osaa Assembly:yn. Pelaajien ryntäystä ständille ei osattu odottaa, ja pinkkeihin paitoihin pukeutuneet järjestäjät huolestuvat jo vanhojen konkarien pelästyttävän uudet potentiaaliset pelaajat pois.[8]
 • 2005/04/15 BatMUD viettää 15-vuotissyntymäpäiviään tarjoamalla juhlat Kaivohuoneella. Osanottajia on yhteensä 350 useasta eri maasta[9] ja sisään pääsevät ainoastaan ne jotka ovat aiemmin pelin sisällä ilmoittautuneet listalle. Paikalla on suuret määrät velhoja, pelaajia sekä Lamourettes. Kuunnellaan puheita, katsotaan multimediaesityksiä, lauletaan karaokea sekä tietenkin biletetään. Gaalassa on myös virallinen valokuvaaja ottamassa kuvia. Gaalaa kuvaillaan parhaaksi tapaamiseksi kautta aikojen.lähde?
 • 2006/12/08 Vanha maailma uppoaa ja jumalat pelastavat mitä pelastettavissa on kauas länteen, neljälle mantereelle. The Age of Exiles alkaa, Wanderer's-kilta aukeaa. Käytännössä tämä 'rauhoittaa' monia alueita ja antaa laivoille keskeisen merkityksen.[10]
 • 2006/12/28 BatMUD julkaisee maksuttoman Java-pohjaisen pääteohjelman, BatClientin, jolla peliä voi pelata aivan uudenlaisella käyttöliittymällä. Vaikka peli on edelleen tekstipohjainen, nyt mukana ovat koko värikartan värit, mahdollisuus jakaa tietovirtaa usealle eri välilehdelle ja/tai ruudulle sekä erillinen karttaikkuna. Käyttäjä voi itse räätälöidä ohjelmaa omien tarpeidensa näköiseksi. BatClient on ainoaa laatuaan MUD-maailmassa.[11]
 • Huhtikuu 2010 Balanced Alternative Techniques ry järjestää BatMUDin 20-vuotisgaalan ravintola Kaivohuoneella
 • 2011/07/16 Pelaajille sallitaan toisen hahmon tuominen samaan peliin, ei samanaikaisesti ensimmäisen kanssa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c Viiri, Kalle: BatMUD. Verkkopelien veteraani. Skrolli, 2014, s. 4-6. Artikkelin verkkoversio (pdf).
 2. a b Ulath: Secondary characters 2011/07/16 15:50. Pelin sisäiset uutiset.
 3. Reinkarnaatio Kotisivuilta löytyvä artikkeli (englanniksi).
 4. Tasojärjestelmä BatMUDissa Kotisivuilta löytyvä artikkeli tasoista (englanniksi).
 5. Rebirth BatMUDissa Kotisivuilta löytyvä artikkeli rebirth'auksesta (englanniksi).
 6. Hardcore BatMUD Kotisivuilta löytyvä artikkeli (englanniksi).
 7. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab Incomplete history of BatMUD Kotisivuilta löytynyt epätäydellinen historiakatsaus.
 8. Gore: Report from Assembly Bat.Org.
 9. Gore: Where did the dough go? (aka. Bat's finances) 2006/12/04 00:41. Pelin sisäiset uutiset.
 10. Amarth: BatMUD: The Age of Exiles (a tale of the journey) 2006/12/08 17:50. Pelin sisäiset uutiset.
 11. Gore: Batclient v.1.00 released 2006/12/28 01:29. Pelin sisäiset uutiset.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]