Wikimatkoista

Korsika (ransk. Corse) on Ranskalle kuuluva saari Välimeressä Italian mantereen länsipuolella. Se sijaitsee Italialle kuuluvan Sardinian saaren pohjoispuolella.

Ymmärrä[muokkaa]

Korsika on Välimeren neljänneksi suurin saari, joka sijaitsee noin 200 kilometriä Nizzasta kaakkoon. Maisemat vaihtelevat kullanhohtoisista hiekkarannoista aina lumenpeittämiin vuorenhuippuihin. Saaren pinta-alasta kaksi kolmasosaa onkin vuoristoa, jonka korkeimpana huippuna on Monte Cinto (2706 m).

Korsika kuuluu Ranskaan, mutta saarelle on vaadittu itsenäisyyttä 1700-luvulta asti, jolloin ranskalaiset ottivat alueen hallintaansa. Saaren vapautusliike FLCN elää edelleen, etenkin saaren sisäosissa, vaikka vastarintaliike lopetettiin virallisesti vuonna 1983.

Kaupungit[muokkaa]

  • Ajaccio on vuorten ympäröimä pittoreski satamakaupunki saaren länsirannikolla, joka toimii myös Korsikan saaren eteläosan pääkaupunkina. Ajaccio tunnetaan myös Napoleon Bonaparten syntymäkaupunkina. Eri puolilta kaupunkia löytääkin useita Bonaparten suvulle omistettuja patsaita, laattoja ja muistomerkkejä. Kesäkuussa järjestetään myös Napoleon -festivaali.
  • Bastia sijaitsee Korsikan suuren vuoristoisen niemimaan, Cap Corsen etelätyvessä. Genovalaiset tekivät tästä Korsikan suurimmasta ja pohjoisosan pääkaupungista saaren hallintokeskuksen 1400-luvulla a rakensivat linnoituksen (ital. bastiglia), josta juontuu myös kaupungin nimi.
  • Bonifacio, kalkkikivitörmälle rakennettu kaupunki saaren eteläosassa.

Tule[muokkaa]

Lentokoneella[muokkaa]

Saaressa on neljä lentokenttää:

  • 1 Ajaccio - Napoleon Bonaparte Airport (IATA: AJA). Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport on Wikipedia Q583453 on Wikidata
  • 2 Bastia Poretta Airport (IATA: BIA). Bastia – Poretta Airport on Wikipedia Q1430951 on Wikidata
  • 3 Calvi - Sainte-Catherine Airport (IATA: CLY). Calvi – Sainte-Catherine Airport on Wikipedia Q35248428 on Wikidata
  • 4 Figari–Sud Corse Airport (IATA: FSC). Figari–Sud Corse Airport on Wikipedia Q1431300 on Wikidata

Laivalla[muokkaa]

Korsikaan on laivareittejä Ranskan mantereelta ja Italiasta.

Liiku[muokkaa]

Autolla[muokkaa]

Korsikan tieverkosto on harvaa, koska saari on vuoristoinen.

Julkinen liikenne[muokkaa]

Saarella kulkee linja-autoja ja junia.

Näe[muokkaa]

Tee[muokkaa]

Puhu[muokkaa]

Korsikalla puhutaan ranskaa sekä korsikan kieltä. Korsikan kieltä pidetään yleisesti yhtenä italian murteena, vaikka se poikkeaa kirjoitusasultaan huomattavasti yleisitaliasta. Korsikan kieli muistuttaa lähinnä pohjoisitalialaisia murteita.

Saaren lomakohteissa pärjää englannin kielellä.

Osta[muokkaa]

Syö[muokkaa]

Juo[muokkaa]

Kahvilat[muokkaa]

Saarella on useita eri kahviloita.

Baarit & pubit[muokkaa]

Yökerhot[muokkaa]

Nuku[muokkaa]

Pysy turvassa[muokkaa]

Pysy terveenä[muokkaa]

Ota yhteyttä[muokkaa]

Jatka matkaa[muokkaa]

Tämä on tynkä-artikkeli. Siinä on vähän sekalaista tietoa, mutta kokonaisuudesta puuttuu jotain oleellista. Sukella sisään ja auta tekemään siitä käyttökelpoinen!