Wikimatkoista
Fuji-vuori, Kawaguchi-järveltä katsottuna

Fuji-vuori (富士山 Fuji-san, 3776 metriä) on Japanin korkein vuori. Sen voi kirkkaalla säällä nähdä Tokiosta asti.

Ymmärrä[muokkaa]

Symmetrinen, lähes myyttinen Fuji-vuori on innoittanut lukuisia taiteilijoita ja runoilijoita läpi historian. Monen mielestä vuori on kuitenkin kauneimmillaan kauempaa katsottuna: joku on verrannut vulkaaniselle Fujille kiipeämistä vaellukseen valtavassa tuhkakupissa. Toiset taas ovat olleet sitä mieltä, että auringonnousun seuraaminen Fujin huipulta on ollut heidän Japaninmatkansa kohokohta. Niin tai näin, japanilaisen sanonnan mukaan viisas kiipeää Fujille kerran, mutta toista kertaa kiipeävä on typerys.

Milloin[muokkaa]

Virallinen kiipeilykausi kestää vain heinäkuusta elokuulle. Muulloin vuori on "suljettu"; käytännössä kiipeäminen on toki aina mahdollista, mutta kaikki palvelut ovat tietenkin suljettuina ja erityisesti talvella olosuhteet voivat olla niin äärimmäisiä, että todellinen vuorikiipeilykokemus on tarpeen.

Varsinaisella kiipeilykaudellakin lämpötila voi laskea alle nollan öisin vaikka Tokiossa olisikin 35 astetta, joten lämmintä vaatetta on syytä ottaa mukaan.

Tule[muokkaa]

Fujin kartta

Vuorta voi lähestyä eri suunnista, mutta kiipeilykauden ulkopuolella yhteydet ovat hyvin rajalliset. Fujiyoshidan kaupungilla on webbisivu, jossa on listattu eri vaihtoehdot. [1].

Kätevin reitti useimmille matkustajille on suora bussi Tokiosta, joka lähtee Shinjukun aseman länsiportin liepeiltä Keio Highway Bus terminaalilta (asema on Yodobashi-kamerakauppaa vastapäätä) ja porhaltaa noin 2,5 tunnissa suoraan Kawaguchiko-reitin viidennelle asemalle, josta suosituin reitti huipulle alkaa. Kawaguchikon juna-asemalta on myös bussiyhteydet reitin viidennelle asemalle.

Gotemban samoin kuin Subashirin viidennelle asemalle on säännölliset bussiyhteydet Gotemban asemalta heinä- ja elokuussa. Gotemban asema on puolestaan JR Gotenba -linjan varrella, joten esimerkiksi Shinjukusta pääsee Kozussa tai Matsudassa vaihtaen vajaassa kolmessa tunnissa Gotembaan.

Fujinomiyan viidennelle asemalle puolestaan pääsee kiipeilykaudella bussilla Shin-Fujin shinkansen-asemalta (JR Tokaido -linja) tai JR Fujinomiyan asemalta.

Näe[muokkaa]

Fujilla itsellään ei juuri nähtävyyksiä ole, mutta kuuluisaa vuorta katselee toki mielellään hieman edemmältäkin, vaikkapa ulkoilmakylpylästä. Fujin joka puolella onkin monta paikkaa juuri tätä varten, ja voipa vuoren nähdä luotijunan ikkunasta matkalla Nagoyaankin, mutta Hakonen luonnonpuisto ja Fuji-järvet ovat kenties suosituimmat.

Huomaa, että Fuji on melkoisen ujo vuori ja piiloutuu usein pilviverhon taakse. Bongausmahdollisuudet ovat parhaimmillaan talvisin ja aamuisin, mutta vuori on kenties kauneimmillaan keväällä, jolloin ympärillä on jo vihreää mutta huippu on edelleen lumen peitossa.

Tee[muokkaa]

Fujille tietysti ollaan kiipeämässä. Varaa 4-8 tuntia ylöspäin kiipeämiseen ja 2-4 tuntia alastuloon. Reittien varrella on pieniä taukopaikkoja, asemia, joita on yhdeksän kappaletta kullakin reitillä. Käytännössä suurin osa aloittaa reitin viidenneltä asemalta, jonne pääsee vielä suoraan autolla. Perinteisesti vuorelle kiivetään yöllä, jotta perillä huipulla oltaisiin auringonnousun (go-raiko) aikaan. Mistään luonnon rauhasta ei tuolloin kannata haaveilla kyllä: vuorelle kiipeää vuosittain yli 300 000 ihmistä ja suurin osa lyhyen kiipeilykauden aikana. Kapeammissa paikoissa erityisesti lähellä huippua syntyy suoranaisia ihmisruuhkia, ja välillä aikaa menee ihan vaan odottamiseen. Toinen vaihtoehto on aloittaa kiipeäminen aamupäivästä, jolloin näet kauniin auringonlaskun, mutta väenpaljoudesta ei ole samassa mittakaavassa haittaa. Jälkeenpäin voit yöpyä vaikka vuoristotuvassa ja katsoa auringonnousunkin.

Valmistautuminen[muokkaa]

Kiipeäminen ei vaadi erityisiä välineitä tai taitoja, mutta mukana on hyvä olla ainakin:

  • tukevat kengät (vaelluskengät)
  • sateenpitävää vaatetusta
  • hattu tai jotain pään suojaksi
  • taskulamppu, jos kiipeät yöllä (otsalamppu on kätevä)
  • aurinkolasit ja -rasvaa
  • vessapaperia
  • rahaa (vessat ovat maksullisia)
  • muovipusseja, joissa voit tuoda roskasi pois
  • kamera!

Vettä on hyvä olla mukana ainakin 1 litra, mielellään enemmänkin.

Kawaguchiko-reitti[muokkaa]

Torii lähellä huippua

Suosituin lähtöpiste erityisesti Tokion suunnasta tullessa on Kawaguchikon viides asema (河口湖五合目 Kawaguchiko Go-gōme, 2305m), jossa on mahdollista tehdä vielä viimeiset ostokset ennen lähtöä hieman järkevämpään hintaan kuin itse vuorella. Alkuun loivasti nouseva reitti metsän ja niityn halki on mukava, mutta se muuttuu hiljalleen pitkäveteiseksi puristukseksi. Tuliperäinen, punainen maaperä koostuu lähinnä erikokoisista kivistä ja reitti sahaa loputtoman oloisesti edestakaisin, käyden loppua kohden jyrkemmäksi ja jyrkemmäksi. Varsinaisia kiipeilytaitoja ei tarvita, mutta käsillä joutuu avittamaan parissa paikassa.

Reitti on merkattu hyvin, joten eksymisen vaaraa ei ole edes yöllä. Oman turvallisuutesi vuoksi kannattaa pysyä kuitenkin merkityllä reitillä: pilvien yllättäessä näkyvyys on äkkiä lähes olematon ja kivivyöryt ovat yleisin kuolinsyy.

Huipulla voit kulkea pienen toriin läpi ja ihailla maisemia hetken aikaa, mikäli vuoristotupien, matkamuistomyymälöiden ja juoma-automaattien läsnäolo ei häiritse. Auringonnousu pilvien yläpuolelle on kuitenkin mieleenpainuva näky, vaikka joudutkin jakamaan sen satojen muiden kanssa. Huipulla voit myös kurkistaa Fujin kraateriin.

Gotembaguchi-reitti[muokkaa]

Gotemban viides asema (御殿場五合目 Gotemba Go-gōme) on 1440 metrin korkeudessa, eli melkein kilometrin Kawaguchikoa alempana. Tämä onkin pisin reitti, jos mitataan viidenneltä asemalta huipulle.

Nousua ja laskeutumista varten on eri reitit, joiden kulkeminen vie noin 7 ja 3 tuntia. Reitti on selkeästi merkitty, joten yölläkin selviää.

Reitin etuina:

  • vähemmän väkeä, joten voit mennä rauhassa omaa tahtiasi ja nukkua vähemmän ahtaasti vuoristotuvissa
  • vuoren huippu on näkyvissä kiivetessä
  • voit juosta alas tuhkan peittämää polkua seitsemänneltä asemalta
  • ei kiipeilyä kivillä

Haittapuolina taas:

  • vähemmän vuoristotupia
  • alaspäin tullessa tuhka sotkee helposti vaatteet
  • yhteydet viidennelle asemalle rajatummat

Muut reitit[muokkaa]

Subashirin viides asema (須走, 1980m) ja Fujinomiyan viides asema (富士宮, 2400m) ovat myös varteenotettavia aloituspisteitä. Edut ovat samantyyppisiä kuin Gotembaguchi-reitillä. Subashirin reitti yhtyy suosituimpaan Kawaguchikon reittiin ruuhkaisessa loppuvaiheessa. Fujinomiyasta on lyhyin reitti huipulle, ja se on sijainniltaan kätevin jos on tulossa Länsi-Japanista (Nagoya, Osaka), mutta aurinko nousee toiselta puolelta vuorta, joten jos et ehdi ylös asti auringonnousuksi, jää se sinulta näkemättä.

Vuoren juurelta Sengenjinja-pyhätöltä on myös kolme reittiä ylös, jotka liittyvät edellä mainittuihin reitteihin viidensien asemien kohdalla. Yoshidaguchi-reitti (viidenneltä asemalta huipulle asti tämä on sama kuin Kawaguchiko-reitti), Suyama-reitti (liittyy puolestaan myöhemmin Gotemban reittiin) ja Murayama-reitti ovat perinteisempiä vaihtoehtoja. Murayama-reitti on kaikkein vanhin reitti ylös huipulle ja se on kunnostettu 2002.

Osta[muokkaa]

Syö[muokkaa]

Vuoristotuvat tarjoavat yksinkertaista ruokaa (riisiä, kuppinuudeleita jne.) kovaan hintaan. Halvemmalla pääsee, jos kantaa omat sapuskat mukanaan jo kaupungista.

Nuku[muokkaa]

Vuorella on lukuisia vuoristotupia, jotka tarjoavat kiipeävälle mahdollisuuden ummistaa silmiään. Mistään luksuksesta ei kannata haaveillakaan, vaan tarjolla on lähinnä erittäin ahtaita tiloja, joissa nukkuu ja kuorsaa parhaimmillaan toista sataa väsynyttä kipuajaa. Yöpyminen tyypillisesti maksaa ¥5000 ilman aterioita ja ¥7000 kahden aterian kanssa.

Suosituimman Kawaguchiko-reitin varrella on yli 20 vuoristotupaa, Subashiri- ja Fujinomiya-reittienkien varrella toista kymmentä, kun taas rauhallisimman Gotemba-reitin varrella on vain viitisen tupaa.

Pysy turvassa[muokkaa]

Fuji on juuri sen verran korkea, että vuoristotauti on todellinen riski. Huippua lähestyessä väsymys, hengästyminen ja kenties pieni päänsärkykin kuuluvat asiaan, mutta jos alkaa esim. oksettaa, huimata tai käveleminen tuottaa vaikeuksia, niin kannattaa suunnata välittömästi alaspäin.

Huipulla on kylmä läpi vuoden, joten pukeudu sen mukaisesti. Älä kiipeä vuorelle sesongin ulkopuolella ellet ole kokenut vuorikiipeilijä, sillä joka vuosi muutama uhkarohkea kuolee kylmyyteen tai kivivyöryyn yrittäessä.

Jatka matkaa[muokkaa]

  • Hakonen luonnonpuisto kylpylöineen

Luo luokka

Tämä on käyttökelpoinen artikkeli. Sitä voisi käyttää, mutta se ei vedä vertoja matkaoppaalle. Sukella sisään ja auta tekemään siitä suositeltu!