Käyttäjä:Nitraus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Käyttäjä:MiPe)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
fi Tämä käyttäjä puhuu suomea äidinkielenään.
en-3 This user is able to contribute with an advanced level of English.
sv-3 Denna användare talar svenska flytande.
de-2 Dieser Benutzer hat fortgeschrittene Deutschkenntnisse.
Tämä käyttäjä osallistuu Wikipedian kemiaprojektiin.
Tämä käyttäjä on perehtynyt kemiaan.
Tämä käyttäjä on perehtynyt lintuihin.
Tällä käyttäjällä on palauttajan oikeudet suomenkielisessä Wikipediassa.
(katso käyttäjän oikeudet)
Tämä käyttäjä on ollut Wikipediassa
18 vuoden, 2 kuukauden ja 1 päivän ajan.
Tämä käyttäjä on suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjä.
(katso käyttäjän oikeudet)


Do you dare beat feet through scary woods? If you do, you might get a magic sword. Or even a soda can from a ghostly horse. But how will you hold either when your hands are made of sand?

– Give Yourself Goofbumps: Welcome to Sand Hands. https://www.botnik.org/goosebumps/

15 vuotta, entä sitten?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2006 tulin rekisteröityneeksi suomenkieliseen Wikipediaan. Tämän jälkeen muokkauksia on kertynyt lähes 130 000. Tänä aikana on tullut toimittua käyttäjänä erilaisin oikeuksin ja välillä niitä ilmankin, myös käyttäjätunnukseni on saanut uuden nimen. Päätin nyt siis hieman avata näiden vuosien aikana kertyneitä ajatuksiani Wikipediasta ja toimintaani täällä.

Hajatuksia siis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikikollegani Tappinen on hyvin avannut Wikipedian eri sukupolvien toimintaa Wikipediassa. Alkuaikoina tulin suoraan kääntäneeksi artikkelisisältöä englanninkielisen Wikipedian puolelta. Reilun vuosikymmenen ajan suora kääntäminen on väistynyt lähteiden etsimisen tieltä ja englanninkielistä käytän lähinnä mahdollisten lähteiden etsimiseen.

Wikiaikoina parhaimpia kokemuksiani ovat olleet artikkeliyhteistyöt, joiden seurauksena on syntynyt muutama suositeltu sivukin (rikkihappo, kielo). Näissä on toteutunut Wikipedian perusidea - eri alojen ihmiset yhteistyössä keräävät informaationpätkistä ehyen kokemuksen. Valitettavasti viimeaikoina yhteistyöt ovat jääneet vähemmälle. Yksi syy on se, että osa silloin läsnä olleista ovat lopettaneet tai ovat täällä vain satunnaisesti ja toisaalta wikikulttuuri on muuttunut yksilökeskeisemmäksi. Harmillista, että näin on. Mutta, jos mieleesi tulee jokin luonnontieteisiin liittyvä yhteistyöprojekti, niin ehdota toki keskustelusivullani!

Muokkaukseni kohdistuvat pääasiassa melko kapeaan aihepiiriin, josta katson tietäväni jotakin joko ammattiosaamisen tai harrastusten kautta. Näissä aihepiireissä muokkaamisen henki on ollut, ja on edelleen, mielestäni hyvä. Keskustelu pysyy aiheessa ja on ollut muita käyttäjiä kunnioittavaa ja perustunut lähteisiin. Siltä osin wiki-idea siis toimii.

Artikkelien lukumäärä ei ole itseisarvo. Pyrin oikeastaan aina löytämään vähintään kaksi lähdettä ja edes jonkinlaiset perustiedot aiheesta. Jos näin ei käy, katson että artikkelin aihe ei täytä riittävää merkittävyyttä itsenäisenä sivunaan.

Merkittävyyskäytänt toimii. Tästä on monia mielipiteitä ja ehkä edustan tässä niin sanottua deletionistista linjaa, jota itse kutstun mieluumin laatuhakuiseksi. Kellaribändejä, pieniä yrityksiä ja pikkupoliitikkoja on lukemattomia määriä. Wikipedia ei ole näiden ilmainen kotisivu tai mainoskanava. Nämä merkityksettmistä aiheista olevan "artikkelinalut" eivät usein täytä edes perusvaatimuksia lähteistyksen tai tietojen tarkistettavuuden suhteen.

Aivan kaikki asiat eivät kuitenkaan toimi. Suurin osa niistä on teknisiä. Visuaalinen muokkain soveltuu lähinnä yksittäisten kirjoitusvirheiden korjaamiseen, siihen, artikkelien suurempaan muokkaamiseen tai kokonaan uuden tekstin kirjoittamiseen huonommin. En tykkää käyttää Wikipediaa mobiililaitteillakaan. Olen ehkä vanhanaikainen, mutta mielestäni kunnollinen käyttö vaatii joko kannettavan tai pöytäkoneen. Ehkä viimeisin vitsaus on Wikidata. Artikkeleihin ilmaantuu mitä roskaa milloinkin ja oudoista tietoihin, jotka eivät edes wikitekstilassa näy, tulee jatkuvasti ihmettelyjä ja korjauspyyntöjä. Wikidatan käytettävyys on myös yksi surkeimmista, mitä olen koskaan nähnyt. On Wikidatalla toisaalta paikkansakin. Interwikilinkkien kokoomapaikan lisäksi näkisin sitä voivan käyttää tietojen tarkastuksessa. Siis siten, että Wikidataan enkkuwikipediasta imuroituja tietoja ei sieltä tuotaisi suoraan, vaan verrattaisiin esimerkiksi mallineiden ja Wikidatan tietojen yhteneväisyyttä. Näin voitaisiin paikantaa virheitä. Eliöiden uhanalaisuusluokituksissa tämä on toiminut suhteellisen hyvin.

Mitä tulevaisuudessa?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelien kirjoittaminen jatkuu täältäkin. Tällä hetkellä uusien artikkelien luomiseen keskittyviä projekteja on menossa kolme. Aika on rajallista, mutta ehkä jossain vaiheessa palaan taas alkuaineartikkelien parantamisen pariin. Pidemmänaikaisena haaveena on ollut myös kemia-artikkelin parantaminen, mutta aika ei vain riitä.