Pielisensuun kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pielisensuun kirkko
Pielisensuun kirkko idästä.
Pielisensuun kirkko idästä.
Sijainti Niinivaara, Joensuu
Koordinaatit 62°35′36″N, 029°46′54″E
Seurakunta Pielisensuun seurakunta
Rakentamisvuosi 1960
Suunnittelija Veikko Larkas
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 450
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pielisensuun kirkko seisoo korkealla mäen laella Joensuun Niinivaaralla. Se on samannimisen seurakunnan pääkirkko. Suunnittelija on arkkitehti Veikko Larkas. Kirkko valmistui 1960.

Kirkko on tyyliltään ns. telttakirkko: korkeakattoinen, pohjanmuodoltaan suorakaiteinen rakennus. Se on rakennettu tiilestä ja teräsbetonista. Huipulla on pieni kellotapuli. Kirkon korkeus on 36 metriä (Niinivaaran laki on 105 metriä merenpinnan yläpuolella).

Kirkkosali on 450 hengelle, joista osa mahtuu urkulehterille. Yläsaliin mahtuu 95 henkeä ja alasaliin 45 henkeä. Kirkossa on lisäksi useita kerhohuoneita ja työntekijöiden tiloja.

Kirkon kelloista toinen on evakuoitu Pälkjärven kirkosta. Niinivaaralla asuu paljon pälkjärveläisiä, joten se päätyi Joensuuhun.

Kirkon peruskorjaus on tehty 1999. Vuonna 2007–2008 tehtiin kirkkorakennuksessa kunnostus- ja laajennustöitä. Pohjakerrokseen kunnostettiin seurakunnantoimisto, diakoniatoimisto, työntekijöiden toimistotilat sekä lasten ja nuorten kerhotilat.[1]

Kirkon sivusiivessä toimii kahvila-olohuone Kahvisiipi, jossa on tarjolla pientä purtavaa vapaaehtoista maksua vastaan. Kahvisiipi on remontoitu vanhaan seurakuntamestarin asuntoon testamenttivaroin.[2]

Kirkon taidetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon alkuperäiset alttarivaatteet ovat tekstiilitaiteilija Dora Jungin suunnittelemat. Alttaritauluna on suuri risti ja mosaiikkiseinä, joka kuvaa ihmiselämän päiviä. Kuvanveistäjä Eva Ryynäsen Hyvä paimen -puuveistos on kirkon saarnastuolissa. Kirkon 20-vuotisjuhlien yhteydessä 1980 kirkolle luovutettiin taiteilija Kaisa Mäkelän suunnittelemia uusia alttaritekstiilejä, muun muassa punainen antependium, johon on kuvattu 12 apostolia.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Erkki Kinnunen: Joensuun uskonnollinen elämä 1954–1999, (2000)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pielisensuun kirkko joensuunseurakunnat.fi. Viitattu 14.10.2020.
  2. Kahvisiipi kutsuu virkistymään – Pekka Simojoki musisoi avajaiskonsertissa perjantaina 19.5. 8.5.2023. Joensuun evankelis-luterilainen seurakunta. Viitattu 9.2.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]