Wikiprojekti:Fotosafarit/Safarien ohjeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fotosafarilla liikutaan joskus lossillakin. Tässä ylitetään Puutossalmea Kuopiossa raikkaassa syyssateessa.

Fotosafareiden ohjeet käsittävät yhdessä sovitut menettelytavat ja pelisäännöt, jotka koskevat Wikiprojektin Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan ("Patsasprojekti") alaprojektin Fotosafarit puitteissa järjestettyä vapaaehtoistoimintaa.

Projektin tila[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Patsasprojektissa on aloitettu luettelointi kaikissa Suomen 311 kunnassa. Tammikuun 1.2019 (suluissa 1.8.2018) on luetteloitu yhteensä 6 826 kohdetta (6 537) ja luetteloiduista on kuvattu 4 391 (3 709). Luettelon kuvitus oli yli 90 prosenttia 39 kunnassa (28). Nolla - 19 prosenttia oli kuvattu 30 kunnassa (31). Kattavuus vaihtelee vielä, eli kaikkea lähdemateriaalia ei ole käyty läpi.

Fotosafareiden tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fotosafarin tarkoitus on kuvata jokin luettelo mahdollisimman pitkälle, joko parhaaseen A-luokkaan tai ainakin lähelle sitä. Ennalta suunniteltu täsmäisku kohdistetaan useamman kuvaajan voimin. Safari voi kestää yhden tai useamman kuvauspäivän. Safarin jälkeen saalis ladataan Wikipediaan (joko Commonsiin tai suomenkieliseen Wikipediaan) parin viikon kuluessa. Jos valokuvia on saatu saaliiksi runsaasti, tallennusaika on pidempi. Julkisten taideteosten ja muistomerkkien lisäksi voi kuvata myös muita matkalle sattuvia kohteita, mikäli aika riittää. Kokemus on lisäksi osoittanut, että huolellisesta ennakkovalmistelusta huolimatta paikan päältä löytyy uusia patsaita tai muistomerkkejä, joita ei ole mainittu missään läpikäydyissä lähteissä. Näiden muistomerkkien tietojen kartoitus aiheuttaa jälkityötä.

Järjestäjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuka tahansa voi valokuvata koska tahansa mitä tahansa muistomerkkejä ja tallentaa niiden valokuvat Wikipediaan. Tässä fotosafarilla tarkoitetaan ennalta valmisteltua yhteistä kuvausmatkaa sovitulle paikkakunnalle. Fotosafarilla ei ole varsinaista järjestäjää, mutta Wikimedia Suomi ry osallistuu mahdollisuuksiensa mukaan safarien organisoimiseen ja tukemiseen. Fotosafarien tarkoitus on yhdessä organisoidusti toimien muokata tietyn paikkakunnan patsaslista mahdollisimman valmiiksi eli osallistujia on useampi henkilö kuin yksi.

Paikkakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jotta kuvaaminen sujuisi nopeasti, kuvattavien paikkakuntien patsasluetteloiden tulisi olla mahdollisimman hyvin valmisteltuja. Luettelossa pitäisi olla kaikki ennalta löydettävissä olevat julkiset taideteokset ja muistomerkit, niiden sijainti selvitetty katuosoitetta ja paikkalinkkiä myöten ja niille on luettelossa lähde. Ei ole haitaksi, jos patsaan tai muistomerkin olemassaolo ja sijainti on varmistettu ilmakuvista, Googlen Street Viewillä tai netistä löytyneistä valokuvista.

Ilmoittautuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennakkoilmoittautuminen ei ole pakollista, mutta se on suotavaa kuvausalueiden jakamiseksi ja muiden käytännön asioiden järjestämisen ja ennakoinnin takia.

Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fotosafariin voi osallistua kuka tahansa. Valokuvaamiseen sopii sekä varsinainen kamera tai kännykkäkamera. Valokuvista ei tehdä julisteita, riittää että patsas tai muistomerkki on valokuvasta tunnistettavissa. Osallistujan, joka aikoo tallentaa valokuvia Wikipediaan, kannattaa tehdä itselleen käyttäjätunnus hyvissä ajoin, noin viikkoa ennen, koska aivan tuoreella tunnuksella ei voi tallentaa valokuvia.

Työnjako/alueiden jako ja kuvaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen jaossa pitää ottaa huomioon:

  • osallistujien käytössä oleva aika – kaikki eivät ehkä voi olla mukana samaa aikaa kuin muut
  • käytössä olevat kulkuvälineet – kuvaajat liikkuvat jalan, polkupyörällä tai autolla tai paikkakunnasta riippuen myös julkisilla kulkuneuvoilla. Osaan paikkakunnista kuuluu kuntaliitosten takia ydinkeskustasta hyvinkin kaukana olevia kohteita. Joissakin kunnissa liitosalueita on kaikissa ilmansuunnissa eli kuvattava alue on hyvin laaja.
  • pyrkimys on, että kunkin kuvaajan ”vastuulla” oleva alue on ennalta tai viimeistään safaripäivän alussa sovittu. Ennakkosuunnittelulla saadaan paikkakunta kerrallaan kuvattua melko tai lähes kattavasti, alueiden jako kuvaajien kesken vähentää ylimääräisten siirtymien määrää ja lisää kuvaustehoa.
  • safaripäivä alkaa kokoontumisella johonkin sopivaan kahvilaan tai vastaavaan paikkaan, jossa työnjako tapahtuu. Myös kuvauspäivän jälkeen on kokoonnuttu vaihtamaan kuvauskokemuksia ja sopimaan mahdollisesta jatkosta, mikäli se sopii aikatauluihin.
  • jos paikkakunnalla on muita kohteita kuin patsaita ja muistomerkkejä, joiden kuvaaminen olisi suotavaa, olisi hyödyllistä koota tiedot näistä kohteista ennen safaria. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi huomattavat rakennukset tai muut merkittävät kohteet. Wikipediassa on joistakin paikkakunnista vähän hyvälaatuisia kuvituskuvia. Pääsääntöisesti Commonsiin on suotavaa tallentaa merkittävistä kohteista esimerkiksi uusia, teknisesti parempia tai lähestymistavaltaan aikaisemmista poikkeavia valokuvia. Commonsissa ei tila lopu kesken!

Kuvien tallennus Wikipediaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • sovitaan aika, johon mennessä safarilla otetut kuvat pitäisi pääosin ehtiä tallentamaan. Minimiaikana pidetään kahta viikkoa.

Kulukorvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikimedia Suomi ry tukee patsasprojektia ja fotosafareita korvaamalla osallistujien matkakuluja. Yhdistys on laatinut ja hyväksynyt kokouksessaan 26. heinäkuuta 2019 kriteerit hyväksyttäville korvauksille ja menettelytavoille seuraavasti:

Minimikriteerit korvattaville fotosafareille[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kuvattavat kohteet pitää olla ennalta valmisteltu (luettelot Wikipediassa)
  • Valokuvausretkestä pitää tiedottaa
  • Korvataan yhteisöllistä toimintaa
    • Suositaan korvauksissa toimintaa johon osallistuu useita henkilöitä yhtä aikaa. Poikkeuksena fotosafarit joihin on ilmoittautunut enemmän porukkaa tai niistä tiedotettu laajasti, mutta järjestäjän lisäksi ei kukaan ilmesty paikalle.
    • Mikäli Wikimedia Suomen hallitus ennalta hyväksyy, niin myös yhden hengen retkiä voidaan korvata. Pääsääntöisesti retkestä pitää tiedottaa vastaavasti kuin useamman henkilön retkestä ja siitä tehdään lisäksi blogikirjoitus.
  • Fotosafareista ilmoitettava yhdistykselle 14 päivää etukäteen. Linkki info@wikimedia.fi sähköpostiosoitteeseen käy jotta tiedetään, että siitä on tiedotettu jne. Sama pätee myös yhden hengen safareihin.
  • Kulukorvaukset maksetaan jälkikäteen kuitteja vastaan Holviin tehtävällä kulukorvauspyynnöllä.

Mitä kuluja korvataan?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kohtuulliset matkakulut
  • Muita tapahtumaan liittyviä kuluja harkinnan mukaan (ts. jos ollaan järjestämässä esim. ateriointi, niin siitä pitää kertoa etukäteen)