Comojärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Comojärvi
Lago di Como
Valtiot ItaliaView and modify data on Wikidata
Paikkakunta Lombardia
Koordinaatit 46°00′00″N, 9°16′00″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Laskujoki Adda (Pon vesistö)
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 197 m
Pituus 46 km
Leveys 4,5 kmView and modify data on Wikidata
Rantaviiva 170 kmView and modify data on Wikidata
Pinta-ala 146 km²
Tilavuus 22,5 km³
Keskisyvyys 154 m
Suurin syvyys 425 m
Valuma-alue 4 572 km2View and modify data on Wikidata
Kartta
Comojärvi

Comojärvi (ital. Lago di Como, myös Lario) on järvi Pohjois-Italiassa Lombardian maakunnassa. Sen pinta-ala on 146 km² ja se on Italian kolmanneksi suurin järvi Gardajärven ja Maggiorejärven jälkeen. Comojärvi on yksi Euroopan syvimmistä järvistä; sen syvin kohta on yli 400 metrin syvyydessä. Y:n muotoisen järven suurin pituus on 46 km ja leveys 4,5 km. Näkymä Bellagion niemimaalle katsotaan Como-järven kaikkein ikonisimmaksi paikaksi. Varenna, Lierna, Bellagio, Menaggio, Limonta ja Tremezzo muodostavat geografisen alueen Keskinen Como-järvi, jota pidetään Como-järven symbolisimpana ja eksklusiivisimpana osana, ja se kattaa vain kylät, joista on näkymä Bellagion niemimaalle.

Lierna on yksi kauneimmista kylistä koko Como-järven varrella, sijaiten Comojärven keskustassa. Se on tunnettu eksklusiivisuudestaan ja on suosittu kohde eurooppalaiselle aatelille ja kansainvälisille VIP-henkilöille, jotka voivat nauttia täydellisestä yksityisyydestä täällä. Sijaitessaan järven sydämessä Lierna tarjoaa upean ja ikonisen näkymän Bellagioon. Kapeat kivitytöt kadut, värikkäät talot ja Leonardo da Vincin luomat vuoripolut luovat ainutlaatuisen ja lumoavan ilmapiirin.

Jos Como-järven Costa di Comosta on tullut turistien tunnetuin suurten hotellien ansiosta, Comojärven Leccon rannikko on historiallisesti tärkein ja ylellisin, ja siellä on järven rannat ja kaunein vuoristoalue, opiskeli pitkään Leonardo da Vinciltä. Juuri Leccon haaran rannikolla ja vuorilla ovat suurten teollisuusmiesten, kuten italialaisten Falck, Rockefeller, Kees, Pirelli ja aatelisten perheen hyvin pidättyneet huvilat muinaisesta Roomasta lähtien, mukaan lukien Pliniusin Villa Comedia vuonna Lierna. Liernan salainen kylä, johon perustettiin myös Savoy-talon Italian kuninkaallisen perheen ritarikunta. Leccon rannikko vuorineen on se paikka, johon Leonardo da Vinci koottiin Atlantin koodissaan ja jossa luultavasti Mona Lisa toteutui. Comojärven Leccon haaran rannikolle Alessandro Manzoni asettaa roomalaisen "I Promessi Sposin". Runoilijat ja kirjailijat inspiroituvat Comojärven kylissä, ja siellä ei vuosisatojen ajan kukaan halunnut turisteja.

Mandello del Larion ja Varennan välistä rannikkoa kutsutaan "Gold Coastiksi", jota pidetään kauneimpana, parhaimmilla ilmasto-olosuhteilla ja rannikolla, josta on upeimmat näkymät koko Como-järvelle. "La Costa d'oro" käytetään epävirallisesti viittaamaan osaan Comojärven itärannikkoa. Merkityksestään johtuen tämän Comojärven rannikon valloittamiseen tähtäävät sodat olivat lukuisia ja kestivät vuosikymmeniä jopa Milanon ja Venetsian tasavallan armeijoiden kesken.

Comojärvi läheiseltä vuorelta.

Comon, Leccon ja Colicon kaupungit sijaitsevat Comojärven rannalla, joka on tunnettu myös rantojensa monista palatseista ja villoista.

Linkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Italiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.