Zum schwarzen Ferkel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Urferkel" (Peruspossu) Berliinin Dorotheenstraßen varrella 1920-luvulla.

Zum schwarzen Ferkel (saks. Mustaan possuun) oli erääseen ravintolaan keskittynyt kirjailijoiden ja taiteilijoiden löyhä piiri Berliinissä.

Viinituvan oikea nimi oli "Gustav Türkes Weinhandlung und Probierstube", mutta se tunnettiin asiakaskunnan keskuudessa nimellä Zum schwarzen Ferkel. Nimi johtui ravintolan sisäänkäynnin yläpuolella roikkuvasta mustasta viinisäkistä, jonka sanottiin muistuttavan mustaa porsasta. Ravintolan omistaja hyväksyi nimen. Ravintola sijaitsi ensin Berliinin Unter den Lindenin ja Wilhelmstrassen kulmauksessa ja myöhemmin Dorotheenstraße 31:ssa.

Ferkelin piiri oli aktiivisimmillaan marraskuusta 1892 syys-lokakuuhun 1894 ja se jatkui epäyhtenäisenä 1897 asti. Siihen kuului merkittäviä kirjailijoita, kuvataiteilijoita ja kulttuurihenkilöitä.

Ferkelin piiriin kuuluivat muun muassa Richard Bergh, Franz Evers, Akseli Gallen-Kallela, Knut Hamsun, Walter Leistikow, Bruno Liljefors, Julius Meier-Graefe, Edvard Munch, Adolf Paul, Dagny ja Stanisław Przybyszewski, Jean Sibelius, August Strindberg, Karl August Tavaststjerna, Jens Thiis, sekä Gustav Vigeland.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Wulf Wülfing, Karin Bruns, Rolf Parr (toim.): ”Das schwarze Ferkel (Berlin)”, Handbuch literarisch-kultureller Vereine, Gruppen und Bünde 1825-1933, s. 406-416. , 1998. ISBN 3-476-01336-7. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]