Zulfiqar (panssarivaunu)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zulfiqar, Zulfeqhar
Zulfiqar Tank - Side View.JPG
Pituus
– putki edessä 9,20m
Leveys 3,6m
Korkeus 2,5m
Taistelupaino 52t
Pääase 125mm sileäputkinen psv. kanuuna
Muu aseistus 12,7mm konekivääri ja 7,63m konekivääri
Panssarointi komposiitti panssari
Moottori 12 sylinterinen
Miehistö 3
Valmistusmaa Iran

Zulfiqar (pers. ‏Zolfaqaar‎) on iranilainen taistelupanssarivaunu. Zulfiqar on nimetty Ali ibn Abi Talibin legendaarisen miekan mukaan.

Ensimmäiset Zulfiqarin prototyypit esiteltiin 1993. Kuusi lähes-tuotantomallia rakennettiin ja testattiin vuonna 1997.[1]Tuotantolaitos, joka valmistaa Zulfiqarin lisäksi myös Iranilaista Boragh-rynnäkköpanssarivaunua sekä BMP-2 -rynnäkköpanssarivaunua avattiin vuonna 1997. Vuoteen 2012 mennessä n. 100 Zulfiqaria on valmistettu[2].

Panssarivaunun laatikkomainen tykkitorni on paikallisesti tuotettu. Uskotaan, että Zulfiqar kehitettiin T-72-, M48 Patton- ja M60 -panssarivaunujen komponenttien pohjalta. Zulfiqarin taistelupainon uskotaan olevan n. 36t. Jotkin lähteet pitävät Zulfiqaria ja Brasilialaista EE-T1 Osório -panssarivaunua samankaltaisina.

Zulfiqar vaatii toimiakseen kolmihenkisen miehistön. Panssarivaunun automaattilataajan uskotaan olevan sama kuin T-72:ssa.[3]

Panssarivaunu käyttää sileäputkista 2A46 -panssarivaunukanuunaa, joka on sama kuin T-72 -panssarivaunussa. Tämä helpottaa panssarivaunun ammusten massatuottamista Iranissa, sillä suurin osa Iranin maavoimien taistelupanssarivaunuista on T-72 -mallisia.

Zulfiqar-1:ssa on Slovenialainen EFCS-3 -tulenjohtojärjestelmä, jota käytetään myös Type 72Z -panssarivaunussa. Järjestelmä mahdollistaa liikkestä ampumisen.

Versiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Zulfiqar 2 -versiossa on tehokkaampi moottori, sekä mahdollisesti parempi automaattilataaja.[4][5]
  • Zulfiqar 3[6] on kehittynein versio Zulfiqar -perheessä. Siinä on paranneltu tulenjohtojärjestelmä, runko, moottori ja kanuuna. Siinä on myös vahvemmin panssaroitu tykkitorni, jossa on 125mm 2A46 -kanuuna, jolle on automaattilatain ja laseretäisyysmittari[7]. Panssarivaunun telapyörät on myös peitetty panssarilevyllä.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]