Zrmanja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zrmanja
Zermagna
Alkulähde Poštak, Zrmanja Vrelo, Zadarin piirikunta
Laskupaikka Novigradsko more, Obrovac, Zadarin piirikunta
44.2017°N, 15.5883°E
Maat Kroatia
Pituus 69 km
Valuma-alue 907 km²
Zrmanjan yläjuoksua Obrovacissa.

Zrmanja (ital. Zermagna) on joki Etelä-Likan ja Pohjois-Dalmatian alueella Kroatiassa. Se on 69 kilometriä pitkä ja sen valuma-alueen pinta-ala on noin 907 km².lähde?

Muinaiset roomalaiset tunsivat joen nimellä Tedanius. Zrmanjan lähde sijaitsee Likan eteläosassa Pljesevica-vuoren etelähuipun Postakin alla ja lähellä Velebit-vuoren eteläreunaa. Joki virtaa etelään kapean ja pitkän Velebitin eteläpäätä ympäröivän laakson läpi paikoin 200 metriä syvässä kanjonissa, kääntyy sitten länteen ja saavuttaa Obrovacin kaupungin. Muutaman kymmenen kilometrin päässä joki virtaa Adrianmereen Novigradinmereksi kutsutussa lahdessa.lähde?

1990-luvulla Velebitin alue julistettiin luonnonpuistoksi. Zrmanjalla harrastetaan koskenlaskua keväisin ja syksyisin, kun taas heinä-elokuussa kajakointi ja melonta on suosittua matalan vedenpinnan tason vuoksi.lähde?

Jokea koetteli luonnonkatastrofi joulukuussa 2019[1], kun entisen alumiinioksiditehtaan jäte huuhtoutui maanalaiseen karstiin. Emäksistä mutaa[2] on pidetty ulkoaltaissa tehtaan sulkemisen jälkeen.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]