Zonta International

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zonta International (ZI) on kansainvälinen palvelujärjestö, jonka tavoitteena on edistää naisten oikeudellista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa kansainvälisellä ja paikallisella tasolla sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien oikeudenmukaista toteutumista kaikkialla maailmassa. Zonta Internationalin missio ja visio on uudistettu tammikuussa 2015. Sen mukaisesti päämääränä on voimaannuttaa naiset toimimaan yhteiskunnassa täydellä kapasiteetillaan tasa-arvoisina miesten kanssa.

Zonta International perustettiin vuonna 1919 Buffalossa Yhdysvalloissa, ja toiminta on levinnyt sen jälkeen 68 maahan, jotka on jaettu 32 piiriin. Suomen ja Viron Zonta-kerhot muodostavat Zonta International Piiri 20:n.

Helsingissä toimi niin sanottu Torstaikerho jo vuonna 1934. Tästä ryhmästä tuli Suomen ensimmäinen Zonta-kerho vuonna 1947. Vuonna 2013 kerhoja oli Suomessa 61 ja Virossa neljä kerhoa. Jäseniä piiri 20:ssä oli vuonna 2020 noin 1 400.

Suomessa Zontat ovat organisoineet muun muassa valtakunnallisia Keltaisen Ruusun kampanjoita, joiden tuotto on aina käytetty kokonaisuudessaan naisten ja tyttöjen hyväksi. Tunnettu kampanja on Luetaan yhdessä, jota Piiri 20 rahoitti ja organisoi opetusta yhdessä silloisen Suomen Unifemin kanssa. Luetaan yhdessä -kampanjan myötä maahanmuuttajanaisia opetettiin lukemaan ja autettiin integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Kampanja sai uraauurtavasta työstään muun muassa NNKY:n 11 000 euron palkinnon. Nykyisinmilloin? Suomen Akateemisten Naisten Liitto jatkaa kampanjaa kulttuurirahastojen tuella.

Zonta Internationalin suomalaisia kunniajäseniä ovat Elisabeth Rehn ja Helvi Sipilä. Sipilä toimi Zonta Internationalin presidenttinä vuosina 1968–1970. Hän oli ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolelta valittu presidentti. Zonta Internationalin presidenttinä on toiminut myös suomalainen Annikki Mäkinen vuosina 1984–1986. Zonta Internationalin kansainvälisen hallituksen jäseninä on toiminut viisi suomalaista: Sinikka Heiskanen, Eija Salo, Leena Kankainen, Kirsi Nickels ja Salla Tuominen.

Salla Tuominen toimii kaudella 2020–2022 Zonta Internationalin ja Zonta International Foundationin (Zonta Foundation for Women) hallitusten varapuheenjohtajana (Vice President).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]