Zlin (lentokonetehdas)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zlin 42M

Zlin (Zlinská Letecká Akciová Společnost) oli Tšekkoslovakiassa toiminut lentokonetehdas. Se erikoistui koulukoneisiin ja taitolentokoneisiin.

Yhtiö aloitti vuonna 1933, kun ryhmä lentäjiä päätti alkaa valmistaa Zlínin kaupungin tehtaissa liitolentokoneita. Johtoon tuli Jan Kryspin. Vuonna 1934 Bata-konserni, joka on 2000-luvun alussa tunnettu muun muassa kengistään, perusti Bata A.S. Zlin-lentokonetehtaan.

Frantisek Majer suunnitteli yhtiön ensimmäisen purjelentokoneen, joka oli Z-X.

8. heinäkuuta 1935 yhtiön nimi muutettiin muotoon Zlinská Letecká Akciová Společnost. Bata rakensi yhtiölle Otrokoviceen uuden tehtaan.

Uudessa tehtaassa alettiin valmistaa moottorilentokoneita, esimerkiksi Zlin Z-XII ja Zlin Z-XIII. Siihen mennessä, kun Münchenin sopimuksella Englanti, Ranska ja Saksa päättivät keskenään Tšekkoslovakian kuuluvan Saksalle, tehdas oli valmistanut viittä lentokonemallia.

Saksan alaisuudessa tehdas valmisti vain yhtä saksalaisia lentokonetta osana Saksan sotataloutta: Bücker Bü 181 Bestmann. Tšekkoslovakiassa valmistettiin tätä konetta vuodesta 1945 alkaen nimellä Zlin Z-181.

Zlin tuli 1940- ja 1950-luvulla Euroopassa kuuluisaksi tyypeillään: