Zim Integrated Shipping Services

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zim Integrated Shipping Services, aiemmin Zim American Israeli Shipping ja ZIM Israel Navigation Company, on Israelin suurin ja maailman 13. suurin rahtivarustamo. Sana zim on hepreaa ja tarkoittaa laivastoa tai suurta laivaa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtiö perustettiin 1945 ja se hankki ensimmäisen laivansa yhdessä lontoolaisen Harris and Dixon -yhtiön kanssa. Tämä kunnostettu laiva, joka sai uudeksi nimekseen Kedmah, purjehti Palestiinaan kesällä 1947. Ensimmäisenä vuonna sen tehtävänä oli kuljettaa satojatuhansia maahanmuuttajia muodostumassa olevaan valtioon. Britannian mandaattihallinto takavarikoi joitakin toisia laivoja, joita käytettiin luvattomien maahanmuuttajien kuljettamiseen ennen Israelin valtion perustamista; nämäkin laivat siirrettiin myöhemmin yhtiön laivastoon. Yhtiö hankki lisää laivoja ja osti muun muassa laivat Negba, Artza ja Galila.

Vuoden 1948 sodan aikana yhtiö kuljetti ruokaa ja sotilastarvikkeita yksinomaan Israeliin. Vuonna 1953 Länsi-Saksa maksoi Israelille sotakorvauksia, ja näillä rahoilla hankittiin 36 uutta laivaa, mikä oli suuri lisäys varustamon laivastoon.

Yhtiö keskittyi 1950- ja 1960-luvuilla matksutajalaivoihin ja laajensi sen ohella jatkuvasti rahdinkuljetukseen. Matkustajalaivalla kulkeminen oli kansainvälisessä liikenteessä yleinen matkustusmuoto ennen lentomatkojen halpenemista, ja huviristeilyt olivat myös suosittuja. Yhtiö liikennöi Välimerellä ja sillä oli myös säännölliset reitit Yhdysvaltoihin. Jotkut varustamon laivoista risteilivät talven aikana Karibianmerellä. Vuonna 1964 valmistui matkustajalaiva Shalom, mikä osoittautui virhehankinnaksi ja merkitsi varustamon matkustajalaivakauden loppua.

Varustamo alkoi 1960-luvulla keskittyä rahtilaivoihin ja se hankki useita erikoislaivoja kuten jäähdytettyjä laivoja ja öljysäiliölaivoja. Yhtiö kuljetti raakaöljyä Iranista Israeliin ja öljytuotteita Israelista Eurooppaan. 1970-luvulla yhtiö laajensi toimintaansa konttiliikenteeseen. Yhtiö tilasi kuusi konttilaivaa ja teki konttien kuljettamisesta asteittain liiketoimintansa keskeisen osan.

Vuonna 1981 yhtiön Mezada-laiva katosi merellä ja samaan aikaan varustamo muiden varustamojen lailla kärsi merenkulun lamasta. Yhtiö toipui 1980-luvun alun lamasta ja rakennutti 1990-luvulla 15 uutta laivaa Saksassa. Samaan aikaan yhtiön omistus jaettiin Israelin hallituksen ja Hachevra Le-Israelin kesken.

Yhtiö nykyisin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2004 Ofer Brothers Group osti yhtiön ja sen uudeksi nimeksi yksityistämisen jälkeen tuli Zim Integrated Shipping Services.