Thielle

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Zihlkanal)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Thielle
Zihl
Thielle virtaa Yverdon-les-Bains’n läpi.
Thielle virtaa Yverdon-les-Bains’n läpi.
Alkulähde Orbe, Vaud
46°44′15″N, 6°33′47″E
Laskupaikka Büren an der Aare, Bernin kantoni
Aare
Rein
47°8′49″N, 7°20′12″E
Maat Sveitsi
Alkulähteen korkeus 435 m
Valuma-alue 2 728 (Bieljärven yläpuolinen alue)[1] km²

Thielle (ranskaa, saks. Zihl) on joki Luoteis-Sveitsissä. Se on Aaren sivujoki. Joki virtaa Vaud’n, Neuchâtelin ja Bernin kantonien alueella. Isoimmat paikkakunnat joen varrella ovat Yverdon-les-Bains, Nidau ja Biel/Bienne.

Thielle koostuu kolmesta osasta, jotka on lähes koko matkaltaan kanavoitu.

Yläjuoksu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thielle saa alkunsa Talent- ja Orbejokien yhdistyessä Orben kunnan alueella Vaud’n kantonissa. Kanavoitu uoma kulkee yhdeksän kilometriä koilliseen ja laskee Yverdon-les-Bains’ssa Neuchâtelinjärveen.

Zihlkanal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toinen osa Neuchâtelinjärvestä Bieljärveen on oikaistu ja muutettu 7-kilometriseksi kanavaksi (ransk. Canal de la Thielle, saks. Zihlkanal). Alkuperäisestä uomasta on jäljellä lyhyt osuus. Kanava on veneily- ja rahti- ja risteilyliikenteen käytössä.

Zihlkanal on Neuchâtelin ja Bernin kantonien raja ja samalla myös kieliraja: kanavan länsipuolen kunnat La Tène, Cornaux, Cressier ja Le Landeron ovat ranskankielisiä, itäpuolen Gampelen ja Gals ovat saksankielisiä.

Nidau-Büren-Kanal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisestä Thiellestä on jäljellä osuuksia Nidaussa ja Biel/Biennen etelä- ja itäpuolella. Bieljärvestä laskiessaan joki virtaa Nidaun halki parin kilometrin matkalla. Pääuoma on kuitenkin Bieljärvestä Aareen rakennettu kanava (saks. Nidau-Büren-Kanal), joka rakennettiin Aaren tulvasuojelutöiden yhteydessä vuosina 1868–1891 ja 1962–1973. Kanava on osa Aaren pääuomaa.

Arkeologiset löydöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Thiellen rantamailla Galsissa, Orpundissa, La Tènessä, Thielle-Wavressä ja Portissa on tehty Thiellen kanavointitöiden yhteydessä merkittäviä arkeologisia löytöjä. Rautakautinen La Tènen kulttuuri on nimetty löytöjen mukaan.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Swisstopo, Theme BAFU – Wasser – Referenzdaten und Grundlagen – Einzugsgebiete (Teemakartta: ympäristö – vesi – valuma-alueet), viitattu 13.2.2019
  2. Dubler, Anne-Marie: Zihl (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan artikkeli) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 26.2.2014. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 16.2.2019. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)
  3. Dubler, Anne-Marie: Port (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan artikkeli) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 29.9.2010. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 16.2.2019. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]