Zhang Xueliang

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Zhāng Xuéliáng)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zhang Xueliang

Zhang Xueliang (yksink.: 张学良; perint.: 張學良; pinyin: Zhāng Xuéliáng; Wade–Giles: Chang Hsüeh-liang; 3. kesäkuuta 1901 Haicheng, Liaoning, Kiina14. lokakuuta 2001 Honolulu, Havaiji, Yhdysvallat)[1] oli kiinalainen sotaherra, joka hallitsi Mantšuriaa ja muitakin osia Koillis-Kiinasta sen jälkeen kun Japanin armeijan upseerit olivat murhanneet pommi-iskulla hänen isänsä Zhang Zuolinin kesäkuussa 1928. Zhang Xueliang tunnettiin lempinimellä shaoshuai, ”nuori marsalkka”[1].

Zhang Xueliang oli Mantšuriaa ja suurta osaa Pohjois-Kiinasta hallinneen Zhang Zuolinin vanhin poika. Hän liittyi isänsä armeijaan 20-vuotiaana ja yleni nopeasti; jo vuonna 1922 hän komensi yhtä isänsä alaisista armeijoista. Isänsä murhan jälkeen vuonna 1928 hän otti tämän paikan.[1] Japanilaiset uskoivat Zhang Xueliangin olevan oopiumista riippuvainen ja kykenemätön isänsä veroisiin johtamissuorituksiin, mutta hän yllätti nämä ryhtymällä päättäväisiin toimiin. Tammikuussa 1929 hän teloitutti kaksi japanilaisille myönteistä virkamiestä päivällisvieraiden edessä. Hän myös yritti poistaa Neuvostoliiton vaikutuksen Mantšuriassa.

Kristittynä sotaherrana tunnettu Feng Yuxiang ja Shanxin maakunnan sotaherra Yan Xishan ryhtyivät 1930 aseelliseen kapinaan Kuomintang-hallituksen ja sen johtajan Tšiang Kai-šekin kukistamiseksi. Zhang Xueliang alkoi tällöin tukea Tšiang Kai-šekiä saadakseen vastineeksi Hebein maakunnan rautatien hallintaansa sekä satamakaupunki Tianjinin tullitulot hallinnolleen. Japanilaisten valloittaessa 1931–1932 Mantšurian Tšiang Kai-šek määräsi Zhangin vain vetäytymään Kiinan muurin eteläpuolelle.

Vuosina 1935–1936 Zhangin Shaanxiin asettuneet joukot sotivat Tšiang Kai-šekin pyynnöstä kommunisteja vastaan Yananin alueella. Zhang kuitenkin vakuuttui siitä, että hänen joukkojaan (ja samoin Kuomintangin joukkoja) tulisi käyttää mieluummin taisteluun Kiinaan tunkeutuneita japanilaisia vastaan. Joulukuussa 1936 hän järjesti Xi'anin välikohtauksena tunnetun uhkarohkean operaation lopettaakseen sisällissodan: Kun Tšiang Kai-šek saapui Zhangin päämajaan Shaanxin Xi’anissa ryhtyäkseen henkilökohtaisesti johtamaan sotatoimia kommunisteja vastaan, Zhang ja Yang Hucheng vangitsivat hänet ja suostuivat vapauttamaan hänet vasta, kun hän oli luvannut muodostaa kommunistien kanssa yhteisrintaman japanilaisia vastaan. Tämän jälkeen Zhang palasi Tšiang Kai-šekin kanssa Nanjingiin, missä hänet kuitenkin määrättiin rangaistuksena kotiarestiin.[1]

Zhang pysyi arestissa vuosikausien ajan. Kuin Kuomintang-hallitus toisen sisällissodan aikana vuonna 1948 joutui perääntymään Taiwanin saarelle, hänet siirrettiin sen mukana. Virallisesti liikkumisrajoitukset kumottiin 1960-luvun alussa. Zhang asui Taiwanissa lähellä Taipeita vuoteen 1991, jolloin hän muutti Yhdysvaltoihin. Vuodesta 1994 hän asui Havaijilla, jossa kuoli 100-vuotiaana vuonna 2001.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Zhang Xueliang (englanniksi) Encyclopædia Britannica Online Academic Edition. Viitattu 23.3.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]