Zemettšinon piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Zemettšinon piiri (ven. Земетчинский район) sijaitsee Penzan alueella Venäjällä. Piirin pinta-ala on 2103,2 neliökilometriä, josta 1/3 on metsää. Asukkaita on 26 000 henkeä(vuonna 2010). Heistä 99 % on venäläisiä. Piiri on perustettu vuonna 1928. Vuodesta 1939 lähtien se on kuulunut Penzan alueeseen.

Piiri sijaitsee Penzan alueen luoteisosassa. Sillä on yhteistä rajaa Tambovin ja Rjazanin alueiden kanssa sekä Mordvan tasavallan kanssa. Zemettšinon piirin alueella virtaa Vyšajoki ja sen sivujokia. Piirissä on 63 asutuskeskusta. Sen keskuspaikka on Zemettšinon kaupunkimainen taajama, jossa asuu 11 100 ihmistä. Zemettšinosta Penzaan on matkaa noin 153 kilometriä ja paikkojen välillä on rautatieyhteys.

Piirin pääelinkeinot ovat teollisuus ja maatalous. Alueella toimii mm. sokeritehdas ja Penzan radiotehtaan verstas. Viime vuosina pienyritysten määrä on lisääntynyt piirin alueella huomattavasti.

Alueella toimii yhteensä 29 koulua, urheilukoulu ja lasten luomistyön keskus. Nähtävyyksiin kuuluvat mm. ruhtinas Dolgorukin kartano, ohjaaja Ivan Platonin patsas ja vuonna 1849 rakennettu sokeritehtaan rakennus.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]