Zayid ibn Sultan Al Nahyan

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Zayed bin Sultan Al Nahyan)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zayid ibn Sultan Al Nahyan

Šeikki Zayid ibn Sultan Al Nahyan (19182. marraskuuta 2004) oli Yhdistyneiden Arabiemiraattien perustaja ja presidentti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Šeikki Zayid syntyi 1918 ja nimettiin isoisänsä šeikki Zayid ibn Khalifa Al Nahyanin mukaan, joka hallitsi Abu Dhabia vuodesta 1855 vuoteen 1909.[1]

Abu Dhabista löytyi öljyä vuonna 1958 ja šeikki Zayidista tuli Abu Dhabin hallitsija vuonna 1966. Hän toi yhteen seitsemän erillistä emiraattia, virallisesti perustaen Yhdistyneet Arabiemiraatit 2. joulukuuta 1972, mitä pidetään šeikki Zayidin merkittävimpänä saavutuksena.

Kun 1970-luvulla suuri öljybuumi toi valtavaa vaurautta Arabiemiraatteihin šeikki Zayid investoi rahat kansakunnan infrastruktuurin rakentamiseen. Hän rakennutti asuintaloja, kouluja, sairaaloita, lentokentän, sataman, teitä ja sillan, joka yhdistää Abu Dhabin mantereeseen. Hän vaikutti Abu Dhabin muuttumiseen vihreäksi kastelemalla ja istuttamalla satoja tuhansia puita.

Se oli poikkeuksellinen saavutus mieheltä, jolla ei ollut minkäänlaista virallista koulutusta ja oli elänyt suurimman osan elämästään paimentolaiselämää beduiinina. Hänellä oli valmiutta ottaa vastaan apua ja neuvoja Abu Dhabin kehittämiseksi.

Zayidille tehtiin munuaisensiirto vuonna 2000. Zayid kuoli 2. marraskuuta 2004. Hän oli lähemmäs 86 vuotta vanha. Kuollessaan Zayid oli Lontoossa saamassa sairaalahoitoa.

Zayidin mukaan on nimetty Abu Dhabissa sijaitseva Šeikki Zayedin moskeija.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sheikh Zayed bin Sultan Al-Nahyan 04.11.2004. The Telegraph. Viitattu 14.11.2010. (englanniksi)