Zavidovo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toisen maailmansodan itärintaman taisteluiden muistomerkki Zavidovossa.

Zavidovo (ven. Зави́дово) on Venäjällä Tverin alueella Konakovon piirissä sijaitseva kylä (selo). Kylässä on Venäjän presidentin virka-asunto, jota käyttivät myös neuvostojohtajat. Asunto sijaitsee Zavidovon luonnonsuojelualueella. Unescon mukaan Zavidovo on maailman luonnonsuojelualueista turvatuimpia. Luonnonsuojelualue sijaitsee 150 kilometrin päässä Moskovasta, ja alue on Tverin alueen lisäksi osittain Moskovan alueella Lamajoen ja Volgan sivujoen Šošajoen rannalla, Ivankovon tekojärven rannalla.

Luonnonsuojelualueen laajuus on 1 250 km². Siellä on runsas eläinlajisto, 41 nisäkäslajia, muun muassa lumikkoja, kärppiä, karhuja, ilveksiä ja kettuja. Tekojärven alueella on 90 kylää, joissa on yhteensä 20 000 asukasta.

Armeijan ensimmäiset metsästysseurat perustettiin Zavidovoon sisällissodan jälkeen. Perustajina olivat puna-armeijan komissaarit ja päälliköt. Luonnonsuojelualue sai 1931 armeijan metsästysalueen virallisen aseman.

Armeijan metsästysalue lakkautettiin 1951. Päätös sen perustamisesta uudestaan tehtiin 1960-luvun alussa. Luonnonsuojelualueella ovat käyneet monet poliittiset johtajat, kuten Josip Broz Tito, Fidel Castro, Erich Honecker, Urho Kekkonen ja János Kádár.

Neuvostoliiton puolustusministeriö perusti metsästysalueelle 1971 kokeellisen tutkimusalueen. Vuonna 1996 valtion rakennuskompleksi sai presidentin virka-asunnon aseman.

Residenssiin kuuluu hotelli, metsästysalue, uima-altaita, saunoja, venesatama ja erilaisia palveluja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjän presidentin maaseutuasunnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Zavidovo