Zarzman luostari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zarzma monastery (Photo A. Muhranoff, 2011)-2.jpg

Zarzman Kristuksen kirkastumisen luostari (georg. ზარზმის მონასტერი, Zarzmis monasteri) on keskiaikainen georgialaisortodoksinen luostari Zarzman kylässä Adigenin piirikunnassa Samtskhe-Džavakhetin hallintoalueella Georgian lounaisosassa.

Zarzman luostari sijaitsee Kvabliani-joen metsäisessä laaksossa 30 kilometriä Akhaltsikhen kaupungista länteen. Luostariin kuuluu useita rakennuksia, joista huomattavin on kupolikirkko kellotorneineen. Kirkko on yksi Georgian suurimmista.[1]

Ensimmäisen kirkon paikalle rakensi todennäköisesti 700-luvulla Serapion-niminen munkki, jonka elämästä kerrotaan Basil Zarzmalaisen hagiografisessa romaanissa. Kirjan mukaan aatelismies Giorgi Tšortšaneli antoi luostarille suuren lahjoituksen, johon kuului kyliä ja kartanoita. Nykyinen rakennus on kuitenkin valmistunut 1300-luvun alussa. Sen rakentamista rahoitti Samtskhen ruhtinas ja korkea-arvoinen virkamies Beka I, joka kuului Džaqeli-sukuun. Aiemmasta luostarista on säilynyt 900-luvun lopulla laadittu kaiverrus kappelin sisäänkäynnillä. Siinä kerrotaan, kuinka georgialaiset aateliset antoivat sotilaallista apua Bysantin keisari Basileios II:lle kapinoivaa kenraalia Bardas Sklerosta vastaan vuonna 979.[2] Vuonna 1544 luostaria korjasivat sen uudet suojelijat, Khursidze-suku.

Kirkon julkisivut on runsaasti koristeltu ja sen sisäosa on peitetty seinämaalauksin. Uskonnollisten seinämaalausten lisäksi kirkossa on myös useita Džaqeli-suvun jäseniä esittäviä 1300-luvun muotokuvia ja ajan henkilöiden kuvia 1500-luvulta. Sen jälkeen kun osmanit valtasivat alueet 1500-luvun loppupuolella, luostari hylättiin ja se oli käyttämättömänä aina 1900-luvun alkuun saakka, jolloin se jälleenrakennettiin. Entisöinnissä kuitenkin hävisi joitakin luostarin ainutlaatuisia piirteitä.[1] Nykyisin luostari on toiminnassa, ja siellä asuu munkkeja. Se on myös pyhiinvaellus- ja matkailukohde.

Saman piirikunnan alueella lähellä Abastumania sijaitsee pienempi kopio Zarzman kirkosta, Akhali Zarzma ("Uusi Zarzma"). Sen tilasi Venäjän keisariperheen jäsen Georgi Aleksandrovitš Romanov Tbilisissä toimeelta arkkitehdilta Otto Jacob Simonsilta. Kirkko rakennettiin 1899–1902, ja keskiaikainen georgialainen arkkitehtuuri yhdistyy siinä ajan uuteen suunniteluun. Sen sisäosan koristeli seinämaalauksin venäläinen taidemaalari Mihail Nesterov.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Zakaraia, Parmen: ქართული ცენტრალურ-გუმბათოვანი არქიტექტურა XI-XVIII სს. (Georgian keskeiskupoliarkkitehtuuri 1000–1700-luvuilla), s. 56–88. Tbilisi, 1981.
  2. Holmes, Catherine: Basil II and the Governance of Empire (976–1025), s. 242. Oxford University Press, 2005. ISBN 0199279683.
  3. New Zarzma Abastumani Tourism Association. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Zarzman luostari.