Zaraiskin piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zaraiskin piiri Moskovan alueen kartalla.

Zaraiskin piiri (ven. Зара́йский райо́н, Zaraiski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Moskovan alueella Venäjällä. Vuonna 1929 perustetun piirin pinta-ala on 968 neliökilometriä ja asukkaita on 41 600 henkeä (vuonna 2006).

Zaraiskin piiri sijaitsee Moskovan alueen kaakkoisosassa. Etelässä se rajoittuu Moskovan alueen Serebrjanye Prudyn, lännessä Kaširan, luoteessa Ozjoryn ja koillisessa Luhovitsyn piiriin sekä kaakossa Rjazanin alueen Rybnojen piiriiin. Piiri on Keski-Venäjän ylängön ja Meštšoran alangon rajaseutua. Suurin joki on Okaan laskeva Osjotr. Metsät muodostavat 12 % pinta-alasta.

Hallinnollinen keskus on Zaraiskin kaupunki. Sen lisäksi piiriin kuuluu neljä maalaiskuntaa: Gololobovo, Karino, Mašonovo ja Strupna.

Zaraiskista on maantieyhteys Luhovitsyyn ja Ozjoryyn. Kaupungissa on metalli-, rakennustarvike-, elintarvike- ja kevyttä teollisuutta. Seudun maatalous on keskittynyt maidon ja lihan tuotantoon sekä viljan ja perunan kasvatukseen.

Nähtävyyksistä huomattavimpia ovat Zaraiskin kreml ja kaupungin historiallinen keskusta. Kremlin vierestä on löydetty tieteellisesti merkittävä paleoliittisen kauden asuinpaikka. Lähiseudun kylissä on säilynyt useita 1600–1800-lukujen kirkkoja. Darovojen kylässä on Fjodor Dostojevskin isälle kuulunut kartano, jossa tuleva kirjailija vietti kesänsä vuosina 1832–1836.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Venäjään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.