Zack de la Rocha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zack de la Rocha
Zack de la Rocha vuonna 2007.
Zack de la Rocha vuonna 2007.
Henkilötiedot
Syntynyt12. tammikuuta 1970 (ikä 53)
Muusikko
Taiteilijanimi Zack de la RochaView and modify data on Wikidata
Aktiivisena 1988 -
Tyylilajit Rapcore
Alternative rock
Alternative metal
Rap
Soittimet Laulu
Yhtyeet Inside Out
Rage Against the Machine
Levy-yhtiöt Epic RecordsView and modify data on Wikidata
Aiheesta muualla
www.zdlr.net

Zacharias Manuel "Zack" de la Rocha (s. 12. tammikuuta 1970 Long Beach, Los Angelesin piirikunta, Kalifornia) on funk-muusikko, muusikko, runoilija ja aktivisti, joka tunnetaan parhaiten yhdysvaltalaisen Rage Against the Machine -yhtyeen laulajana ja sanoittajana.

High schoolissa de la Rocha kiinnostui punk- ja hardcore-musiikista. Hän lauloi ja soitti kitaraa yhtyeessä nimeltä Hardstance. Hänen kiinnostuksensa yhtyeistä kuten Bad Religion ja Sex Pistols kääntyi yhtyeisiin kuten Minor Threat, Bad Brains ja The Teen Idles.

De la Rocha perusti yhtyeen nimeltään Inside Out, joka julkaisi singlen No Spiritual Surrender, Revelation Recordsin kautta vuonna 1990, ennen hajoamistaan.

De la Rocha kiinnostui hip hop -musiikista ja aloitti breikkaamisen paikallisissa klubeissa, joissa hän tapasi Tom Morellon ja Brad Wilkin. He perustivat Rage Against the Machinen, johon liittyi myös de la Rochan ystävä Tim Commerford.

Rage Against the Machinestä tuli yksi poliittisimmista yhtyeistä, jota soitettiin radiossa ja jonka musiikkivideoita näytettiin MTV:llä. De la Rocha taisteli henkilöiden, kuten Leonard Peltier ja Mumia Abu-Jamal, oikeuksista ja tuki Zapatista-liikettä Meksikossa.

Rage Against the Machinen toinen ja kolmas albumi olivat listaykkösiä Yhdysvalloissa, mutta eivät herättäneet poliittisesti liikettä, mitä de la Rocha olisi halunnut.

Lokakuussa 2000 de la Rocha lähti yllättäen Rage Against the Machinestä. Jotkut pitävät syynä Tim Commerfordin temppua MTV Video Music Awardseissa 2000.

De la Rocha ryhtyi myöhemmin työstämään sooloalbumiaan. Monia nimekkäitä yhteistyökumppaneita (muun muassa Trent Reznor, DJ Muggs ja ?uestlove) sisältänyt hanke meni kokonaan pieleen de la Rocha jätettyä ilmestymättä albumin viimeistelyvaiheisiin.

Siitä huolimatta muutamia hänen kappaleitaan, kuten "We Want It All" ja "March of Death", on julkaistu internetissä. "March of Death" on poliittinen kannanotto Irakin sotaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]