Zübeyde Hanım

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Zübeyde Hanım.

Zübeyde Hanım (185714. tammikuuta 1923) oli Turkin tasavallan perustajan Mustafa Kemal Atatürkin äiti. Zübeyde syntyi Hacısofularin perheeseen Lagkadásissa Thessalonikin alueella Ottomaanien valtakunnassa. Zübeyden vanhemmat olivat turkkilaisia talonpoikia[1] jotka olivat muuttaneet Makedoniaan kun Karamanids dynastia oli kaatunut[2].

Zübeyde Hanımin saamaan koulutukseen kuului vain luku- ja kirjoitustaito. Zübeyde Hanımin koulutusta pidettiin kuitenkin hyvin korkeana, sillä Ottomaanien valtakunnassa naiset eivät saaneet kovinkaan suurta koulutusta. Kampanja "naiset eivät tarvitse koulutusta" oli tuttu Ottomaanien valtakunnassa, joten monet naiset jäivät koulutuksen ulkopuolelle.

Koska Zübeyde Hanım (suom. Arvon rouva Zübeyde) osasi lukea ja kirjoittaa, hän sai alun perin kutsumanimekseen Zübeyde Molla (suom. Zübeyde viisastelija). Zübeyde Hanım oli hyvin uskonnollinen nainen, ja hän piti kiinni uskonnosta, joten hän halusi poikansa Mustafan menevän islamilaiseen madrasa-kouluun, jossa opetetaan koraania.

Zübeyde Hanımin ensimmäinen aviomies oli Ali Rıza Efendi. Zübeyde Hanım tapasi miehensä tullissa; tämä oli töissä rajavartiolaitoksessa. Ali Riza ja Zübeyde Hanım menivät naimisiin perinteisen järjestetyn avioliiton kautta.

Zübeyde Hanım oli naimisiin mennessään melkein aikuinen ja 20 vuotta aviomiestään nuorempi. Perheen ensimmäiset lapset Fatma, Ömer ja Ahmet kuolivat nuorina. Myöhemmin Zübeyde Hanım ja Efendi saivat kolme lasta. Esikoinen Mustafa syntyi 1881 ja Makbule vuonna 1885. Vuonna 1889 heille syntyi tytär Naciye, joka kuoli tuberkuloosiin.

Zübeyde ja Mustafa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustafa Kemalin isä Ali Rıza Efendi kuoli Mustafan ollessa kuusivuotias. Zübeyde Hanım muutti veljensä Hüseyinin luokse tämän maatilalle Salonikiin[3]. Zübeyde Hanım meni naimisiin Ragıp Beyn kanssa, jolla oli jo neljä lasta ex-vaimonsa kanssa. Tämä suututti Mustafaa, joka piti äitinsä uutta liittoa osoituksena siitä, ettei tämä kunnioittanut isän kuolemaa enää.

Turkin itsenäisyyssodan aikana vuonna 1919 Kemal Atatürk ei pitänyt suhteita äitiinsä, eikä tämä hyväksynyt Mustafan avioliittoa erään nuoren naisen kanssa.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun ensimmäinen Balkanin sota loppui ja Ottomaanien valtakunta menetti Salonikin Kreikalle, Zübeyde Hanım muutti Istanbulin lähistölle tyttärensä kanssa. Vuonna 1922 hän muutti Ankaraan, mutta Ankaran ilmasto ei sopinut hänelle, joten hän muutti İzmiriin. Hän kuoli vuonna 1923 ja hänelle rakennettiin oma mauseleumi[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Isaac Frederick Marcosson, Turbulent years, Ayer Publishing, 1969, p. 144.
  2. Güler, Ali̇: Atatürk’ün Saklanan Soyağacı. Haberiniz. 3.9.2012. Arkistoitu 17.7.2014. Viitattu 16.8.2020. (turkiksi)
  3. Çalislar, Ipek (2013-10-04). Madam Atatürk: The First Lady of Modern Turkey (in en). Saqi. ISBN 9780863568473. 
  4. Winer, Jerome A. (2013-09-05). The Annual of Psychoanalysis, V. 31: Psychoanalysis and History (in en). Routledge. ISBN 9781134911820.