Yuval Noah Harari

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yuval Noah Harari
Yuval Noah Harari photo.jpg
Syntynyt 24. helmikuuta 1976
Haifa, Israel
Ammatti historioitsija
Kotisivu http://www.ynharari.com/

Yuval Noah Harari (s. 1976 Haifa, Israel) on israelilainen historiantutkija, professori ja kirjailija. Harari on kirjoittanut kaksi kansainvälistä menestysteosta ihmisen historiasta ja tulevaisuudesta.

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hararin ihmislajin historiaa käsittelevä kirja Sapiens: Ihmisen lyhyt historia (2011, suomennettu 2016) on kansainvälinen menestysteos. Kirjan väittämä on, että ihminen nousi maailman valtiaaksi kyvyllään kuvitella olemattomia: kertoa tarinoita ja suostutella muutkin uskomaan niihin. Hararin mukaan esimerkiksi jumalat, valtiot ja raha ovat olemassa vain ihmisten yhteisen uskon varassa, mutta ne saavat miljoonat ihmiset järjestäytymään yhteistyöhön.[1]

Hararin toinen teos, ihmislajin tulevaisuutta Homo Deus: Huomisen lyhyt historia ilmestyi englanniksi 2016[2] ja suomennettiin vuotta myöhemmin.[3] Harari yhdistelee teoksessaan yksityiskohtia ja suuria linjoja sekä useita tieteenaloja. Hän käsittelee tekoälyn ja geenitekniikan merkitystä ja kuvaa aivotoimintaa biologisena algoritmina, joka voidaan korvata tietoverkoilla. Hararin tulevaisuudenkuvassa humanismi korvautuu uudella valtauskonnolla, jota hän kutsuu dataismiksi, ja Homo sapiensin paikan vie uusi, paranneltu ja ylivertainen ihmislaji Homo deus.[4]

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harari syntyi ja kasvoi Haifan alueella sekulaarissa itäeuroopanjuutalaisessa perheessä.[5] Hän väitteli Oxfordin yliopistosta 2002. Hän on nykyisin historian professori Jerusalemin heprealaisessa yliopistossa.[1] Harari asuu Mesilat Zionin kylässä aviomiehensä kanssa.[5]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harari on vegaani.[5] Harari harjoittaa säännöllisesti Vipassana-meditaatiota, johon kuuluu kahden tunnin päivittäinen meditointi ja vuosittainen 60 päivän mittainen vetäytyminen hiljaiseen retriittiin. Harari sanoo uskovansa, että meditaatio on antanut hänelle tieteen tekemisessä tärkeän kyvyn keskittää ajatukset tärkeisiin asioihin sekä kyvyn erottaa todellisuus mielen keksimistä tarinoista.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Annikka Mutanen: Ihmislajista tuli maailman valtias, koska uskomme asioihin jotka eivät ole totta, sanoo tutkija Yuval Harari Helsingin Sanomat. 18.3.2016. Viitattu 5.10.2016.
  2. Tim Adams: Homo Deus: A Brief History of Tomorrow by Yuval Noah Harari review – chilling The Guardian. 11.9.2016. Viitattu 5.10.2016.
  3. Jaana Iso-Markku: Homo Deus: Huomisen lyhyt historia 26.09.2017.
  4. Marko Junkkari: Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän Helsingin Sanomat. 26.3.2017. Viitattu 9.1.2018.
  5. a b c Carole Cadwalladr: Yuval Noah Harari: The age of the cyborg has begun – and the consequences cannot be known The Guardian. 5.7.2015. Viitattu 9.1.2018.
  6. Ezra Klein: Yuval Harari, author of Sapiens, on how meditation made him a better historian Vox.com. 28.2.2017. Viitattu 9.1.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]