Yuriorkis Gamboa

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yuriorkis Gamboa
Tiedot
Oikea nimi Yuriorkis Gamboa Toledano
Lempinimi Guantánamon sykloni
Painoluokka höyhensarja
Maa Kuuba
Syntymäaika 23. joulukuuta 1981
Syntymäpaikka Guantánamo
Otteluasento oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 19
Voitot 19
– tyrmäysvoitot 15
Tappiot 0
Ratkaisemattomat 0

Yuriorkis Gamboa Toledano (s. 23. joulukuuta 1981 Guantánamo, Kuuba) on kuubalainen ammattilaisnyrkkeilijä, olympiavoittaja ja ammattilaisten maailmanmestari.

Amatööriura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gamboa aloitti nyrkkeilyuransa seitsemänvuotiaana. 17-vuotiaana hän muutti kotikaupungistaan Guantánamosta Havannaan nyrkkeilymaajoukkueen "farmiksi" kutsuttuun valmennuskeskukseen, missä hän vietti aikansa vuorokauden ympäri.

Amatöörinä Gamboa voitti vuonna 2003 Pan-Amerikan kärpässarjan mestaruuden ja seuraavana vuonna kultamitalin Ateenan olympialaisissa, missä hänen vastustajansa loppuottelussa oli Ranskan Jérôme Thomas. Siirryttyään höyhensarjaan Gamboa saavutti vielä MM-kisojen pronssia vuonna 2005 sekä Karibian ja vuonna 2006 Keski-Amerikan kisojen pronssia sekä kultamitalin maailmancupissa. Kuuban mestaruuden hän voitti urallaan kuudesti. Kaikkiaan hän kävi amatöörinä 245 ottelua, joista hävisi 15.[1]

Ammattilaisura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gamboan ammattilaisura alkoi vuonna 2007, kun hän loikkasi yhdessä maajoukkuetoveriensa Odlanier Solisin ja Yan Barthelemyn kanssa Venezuelassa pidetyltä harjoitusleiriltä Kolumbiaan ja tätä kautta Hampuriin, Saksaan, missä he solmivat Arena Box-Promotions-tallin kanssa ammattilaissopimukset. Ennen tätä Gamboa oli myynyt olympialaisten kultamitalinsa.[1]

Ammattilaiskehissä Gamboa debytoi saman vuoden huhtikuussa Alexan Manvelyania vastaan voitolla kaikin tuomariäänin. Helmikuussa 2008 hän voitti Johnnie Edwardsin WBC-liiton alaisen NABF:n ylemmän höyhensarjan mestaruusottelussa ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä[2]. Saman vuoden toukokuussa hän voitti täyden ajan kestäneessä ottelussa WBC-liiton "international"-tittelistä Darling Jimenezin kaikin tuomariäänin otettuaan kuitenkin itse lukua neljännessä erässä[3]. Seuraavaan otteluunsa Gamboa siirtyi painoluokkaa alemmas höyhensarjaan ja oli kehässä jälleen entisensä, kun hän tyrmäsi Al Seegerin heti avauserässä ottelussa, jossa panoksena oli WBO-liiton alaisen Pohjois-Amerikan NABO-nyrkkeilyliiton mestaruus.

Oteltuaan puolen vuoden aikana neljästi ja saavutettuaan yhtä monta tyrmäysvoittoa pääsi Gamboa 17. huhtikuuta 2009 iskemään WBA-liiton MM-tittelistä. Gamboa voitti vastustajansa Jose Rojasin kymmenennen erän teknisellä tyrmäyksellä[4]. Lokakuussa 2009 Gamboa sai WBA-mestaruuden itselleen kun hän lopetti panamalaisen vastustajansa Whyber Garcian ottelun neljännessä erässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b http://www.digitaljournal.com/article/280305
  2. http://www.boxingnews24.com/2008/02/gamboa-destroys-edwards/
  3. http://www.boxingnews24.com/2008/05/gamboa-defeats-jimenz-fails-to-impress/
  4. http://sports.espn.go.com/sports/boxing/news/story?id=4079117