Yuriorkis Gamboa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yuriorkis Gamboa
Henkilötiedot
Koko nimi Yuriorkis Gamboa Toledano
Syntynyt23. joulukuuta 1981
Guantánamo
Kansalaisuus Kuuba
Nyrkkeilijä
Lempinimi Guantánamon sykloni
Pituus 165 cm
Paino 51 kg
Painoluokka höyhensarja
Kätisyys oikeakätinen
Ammattilaistilastot
Ottelut 27
Voitot 26
– tyrmäysvoitot 17
Tappiot 1
Ratkaisemattomat 0

Yuriorkis Gamboa Toledano (s. 23. joulukuuta 1981 Guantánamo, Kuuba) on kuubalainen ammattilaisnyrkkeilijä, olympiavoittaja ja ammattilaisten maailmanmestari.

Amatööriura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gamboa aloitti nyrkkeilyuransa seitsemänvuotiaana. 17-vuotiaana hän muutti kotikaupungistaan Guantánamosta Havannaan nyrkkeilymaajoukkueen "farmiksi" kutsuttuun valmennuskeskukseen, missä hän vietti aikansa vuorokauden ympäri.

Amatöörinä Gamboa voitti vuonna 2003 Pan-Amerikan kärpässarjan mestaruuden ja seuraavana vuonna kultamitalin Ateenan olympialaisissa, missä hänen vastustajansa loppuottelussa oli Ranskan Jérôme Thomas. Siirryttyään höyhensarjaan Gamboa saavutti vielä MM-kisojen pronssia vuonna 2005 sekä Karibian ja vuonna 2006 Keski-Amerikan kisojen pronssia sekä kultamitalin maailmancupissa. Kuuban mestaruuden hän voitti urallaan kuudesti. Kaikkiaan hän kävi amatöörinä 245 ottelua, joista hävisi 15.[1]

Ammattilaisura

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gamboan ammattilaisura alkoi vuonna 2007, kun hän loikkasi yhdessä maajoukkuetoveriensa Odlanier Solisin ja Yan Barthelemyn kanssa Venezuelassa pidetyltä harjoitusleiriltä Kolumbiaan ja tätä kautta Hampuriin, Saksaan, missä he solmivat Arena Box-Promotions-tallin kanssa ammattilaissopimukset. Ennen tätä Gamboa oli myynyt olympialaisten kultamitalinsa.[1]

Ammattilaiskehissä Gamboa debytoi saman vuoden huhtikuussa Alexan Manvelyania vastaan voitolla kaikin tuomariäänin. Helmikuussa 2008 hän voitti Johnnie Edwardsin WBC-liiton alaisen NABF:n ylemmän höyhensarjan mestaruusottelussa ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä[2]. Saman vuoden toukokuussa hän voitti täyden ajan kestäneessä ottelussa WBC-liiton "international"-tittelistä Darling Jimenezin kaikin tuomariäänin otettuaan kuitenkin itse lukua neljännessä erässä[3]. Seuraavaan otteluunsa Gamboa siirtyi painoluokkaa alemmas höyhensarjaan ja oli kehässä jälleen entisensä, kun hän tyrmäsi Al Seegerin heti avauserässä ottelussa, jossa panoksena oli WBO-liiton alaisen Pohjois-Amerikan NABO-nyrkkeilyliiton mestaruus.

Oteltuaan puolen vuoden aikana neljästi ja saavutettuaan yhtä monta tyrmäysvoittoa pääsi Gamboa 17. huhtikuuta 2009 iskemään WBA-liiton MM-tittelistä. Gamboa voitti vastustajansa Jose Rojasin kymmenennen erän teknisellä tyrmäyksellä[4]. Lokakuussa 2009 Gamboa sai WBA-mestaruuden itselleen kun hän lopetti panamalaisen vastustajansa Whyber Garcian ottelun neljännessä erässä.