Yukigassen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yukigassen (jap. 雪合戦) eli lumisotakilpailu on Japanissa kehitetty urheilulaji. Yukigassenin maailmanmestaruuskilpailut ovat vuosittain Japanissa Sōbetsussa.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkueet muodostuvat 10 nimetystä pelaajasta, ja kentällä voi olla yhtä aikaa seitsemän pelaajaa ja kapteeni. Aloituskokoonpanossa on oltava kolme naista kentällä. Joukkueilla on oltava yhtenäinen otteluasu, joka ei saa olla valkoinen. Kypärä ja kasvosuoja ovat pakollisia. Joukkue tuo mukanaan myös joukkuelipun, jonka koko on vähintään 0,5 × 1 m.

Voittaminen tapahtuu lumipalloilla, joita pelaajat tekevät itse 270 kpl yhtä ottelua varten, 90 palloa/erä. Pallot tehdään ns. pallojentekokoneilla, jotta palloista ei tulisi liian kovia.

Peliaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yukigassenin syvin olemus on osua lumipallolla vastustajaan. Osuman saanut pelaaja siirtyy välittömästi ulos pelikentältä. Jokainen joukkue tekee itse lumipallonsa. Peli kestää enimmillään kolme erää. Erän kesto on kolme minuuttia. Vain tehokas peliaika huomioidaan.

Joukkue, joka voittaa ensimmäisenä kaksi erää, on voittaja. Erän päättyessä voittajajoukkue on se, jolla on enemmän pelaajia kentällä tai se, joka on ryöstänyt vastapuolen joukkuelipun.[1] Lopussa voidaan joutua käymään myös voittoheittokilpailu, joka on viimeinen tapa ratkaista otteluvoittaja, mikäli peliajan jälkeen tilanne näyttää joukkueiden välillä edelleen tasapisteitä. Tuomari tekee ratkaisut osumisista, eikä päätöksistä voi valittaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingissä syttyy lumisota ensi viikonloppuna Helsingin Uutiset. Viitattu 6.3.2010.
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.