Yuan T. Lee

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Yuan Tseh Lee)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yuan T. Lee
李遠哲
Henkilötiedot
Koko nimi 李遠哲
Syntynyt19. marraskuuta 1936
Hsinchu, Taiwan
Kansalaisuus Taiwan Taiwanilainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot Taiwanin kansallinen yliopisto
Tsing Huan kansallinen yliopisto
Kalifornian yliopisto (Berkeley)
Väitöstyön ohjaaja Bruce H. Mahan
Instituutti Kalifornian yliopisto (Berkeley)
Chicagon yliopisto
Lawrence Berkeley National Laboratory
Academia Sinica
Tutkimusalue Kemia
Tunnetut työt Molekyylikinetiikka
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin kemianpalkinto (1986)

Yuan Tseh Lee (kiin.: 李遠哲; pinyin: Lǐ Yuǎnzhé; s. 19. marraskuuta 1936 Hsinchu) on taiwanilainen kemisti. Hän sai Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1986 kemiallisen molekyylikinetiikan tutkimuksesta. Lee jakoi palkinnon Dudley R. Herschbachin ja John Charles Polanyin kanssa. Lee on ensimmäinen taiwanilaissyntyinen nobelisti.

Lee pääsi koulumenestyksensä ansiosta opiskelemaan Taiwanin kansalliseen yliopistoon ilman pääsykokeita. Lee sai suoritettua alemman korkeakoulututkinnon vuonna 1959. Maisteriksi hän valmistui Kansallisesta Tsing Hua yliopistosta 1961. Filosofian tohtoriksi Lee valmistui Kalifornian yliopistosta, Berkeleystä.

Tammikuussa 1967 Lee ja Herschbach aloittivat Harvardin yliopistossa tutkimaan vedyn ja kaksiatomisten emästen reaktioita. Vuonna 1974 hän palasi Berkeleyhin kemian professoriksi. Samana vuonna hänestä tuli Yhdysvaltain kansalainen.

Lee tutki mahdollisuutta kontrolloida reaktioenergiaa ja molekyylien suuntautumisen merkitystä reaktioihin. Lisäksi Lee oli kiinnostunut luonnon radioaktiivisuudesta.

Lee on jäsen useissa tiedeyhteisöissä kuten American Academy of Arts and Sciencesissä, Yhdysvaltain kansallisessa tiedeakatemiassa, kansainvälisessä tiedeakatemiassa ja Academia Sinicassa, jonka puheenjohtajana hän toimi 1994-2006, minkä takia hän joutui luopumaan Yhdysvaltain kansalaisuudestaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.