Ystäväni avaruudesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ystäväni avaruudesta
Mork & Mindy
Sarjassa päähenkilöiden kotina oleva talo ulkoapäin.
Sarjassa päähenkilöiden kotina oleva talo ulkoapäin.
Tyyli komedia
Kestoaika 30 min
Luoja(t) Joe Glauberg, Garry Marshall, Dale McRaven
Pääosissa Pam Dawber - Mindy McConnell
Robin Williams - Mork
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat ABC
Suomi Mainostelevisio
Esitetty 14. syyskuuta 1978 – 27. toukokuuta 1982
Tuotantokausia 4
Jaksoja 95
Tuotanto
Tuottaja(t)
Vastaava(t) tuottaja(t) Bruce Johnson
Säveltäjä(t) Perry Botkin Jr.
Tuotantoyhtiö(t)
Palkinnot
Voitetut
Ehdokkuudet Primetime Emmy 1979
Golden Globe 1980
Aiheesta muualla
IMDb

Ystäväni avaruudesta (engl. Mork & Mindy) on yhdysvaltalainen televisiosarja, jota ABC-kanava tuotti vuosina 1978–1982. Suomessa sarjaa esitti alun perin Mainostelevisio vuonna 1979.[1] Sarjan päähenkilöt ovat kuvitteelliselta Ork-planeetalta kotoisin oleva avaruusolento Mork, jota näyttelee Robin Williams, ja Coloradossa asuva musiikkikaupan myyjä Mindy, jota näyttelee Pam Dawber.

Robin Williams ei ollut tunnettu koomikko ennen kuin hän sai Morkin roolin. Morgan Fairchild näyttelee kolmessa sarjan ensimmäisen kauden jaksossa. Sarjan tapahtumat sijoittuvat Boulderin kaupunkiin Coloradoon, jossa Mork ystävystyy Mindyn kanssa ja muuttaa tämän luokse asumaan.

Ystäväni avaruudesta on Onnen päivien spin-off -sarja. Mork esiintyi ensimmäisen kerran Onnen päivien viidennen tuotantokauden jaksossa vuonna 1978. Katsojat pitivät hahmoa niin hauskana, että Morkille päätettiin tehdä oma sarja. Ajallisesti Ystäväni avaruudesta sijoittuu kuitenkin 1970-luvun loppuun ja 1980-luvun alkuun, toisin kuin Onnen päivät, joka kertoo 1950-luvun nuorista.

Morkin käyttämä tervehdys sarjassa oli ”Nano nano!”, yhdistettynä samantyyppiseen käsimerkkiin, jolla vulkanuslaiset tervehtivät Star Trekissä.

Suomessa sarjaa esitettiin Mainos-TV:n lauantai-iltapäivissä, joihin oli sijoitettu muitakin lasten ja nuorten sarjoja kuten Onnen päivät, Viisikko, Lassie ja Kummitustalo[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Etelä-Suomen Sanomat 24.1.1979 s.17 (digi.kansalliskirjasto.fi -tietokanta)
  2. Nano, nano, MTV:n syksy lupaa hyvää, sano. (MTV:n mainos.) Helsingin Sanomat, 29.05.1979, s. 15. Näköislehti (maksullinen).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]