Yorkshire pudding

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pieniä Yorkshire puddingeja.

Yorkshire pudding, "Yorkshiren vanukas", on Pohjois-Englannista peräisin oleva ja Yorkshiren kreivikunnan mukaan nimetty, suolaista pannukakkua muistuttava ruoka.

Aikoinaan lihan ollessa kallista Yorkshire pudding oli ennen pääruokaa tarjoiltava täyteruokalaji, joka tyydytti nälkää ennen paistia.[1] Nykyäänkin se voidaan tarjoilla alkuruokana, usein sipulilla maustetun paistoliemikastikkeen kera. Se voidaan tarjota myös paistin lisukkeena, tai muiden ruokalajien, kuten paistettujen makkaroiden ja perunamuusin (bangers and mash) kera.

Resepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yorkshire puddingin taikinassa on munia, vehnäjauhoja, ja maitoa tai vettä.[2] Se paistetaan joko rasvatussa uunipannussa yhtenä isona vanukkaana tai moniosaisessa uunivuoassa useina pieninä vanukkaina. Hyvä Yorkshire pudding on kuohkea ja kohonnut, ei litteä.

Perinteisesti se valmistettiin samaan aikaan paahtopaistin kanssa, niin että paistuvasta lihasta tippuva rasva ja liemi maustoivat ja mehevöittivät vanukkaan.[2]

Toad in a hole[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toad in a hole.

Toad in a hole ("rupikonna kolossa") on lähisukuinen ruokalaji, jossa vanukastaikinaan lisätään paistettuja makkaroita tai lihaviipaleita. Se on peräisin 1700-luvulta.[3]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ellen Castelow: Yorkshire Pudding Historic UK. Viitattu 4.7.2022. (englanniksi)
  2. a b Jaakko Rahola: Yorkshire pudding Raholan syötäviä sanoja. 2012. Arkistoitu 28.9.2010. Viitattu 4.7.2022.
  3. Alan Davidson: The Oxford Companion to Food, s. 822. Oxford University Press, 2014. ISBN 978-0-19-104072-6. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)