Yngve Sjöstedt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yngve Sjöstedt vuonna 1911

Bror Yngve Sjöstedt (3. elokuuta 1866 Hjo, Ruotsi28. tammikuuta 1948 Tukholma) oli ruotsalainen eläintieteilijä ja professori.

Sjöstedtin vanhemmat olivat kauppias Anders Gustaf Sjöstedt ja Emma Gustafva Forsell. Sjöstedt suoritti ylioppilastutkinnon Jönköpingissä 1886 ja opiskeli sen jälkeen eläintiedettä Uppsalan yliopistossa ja myöhemmin myös Ranskassa. Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1890, ja osallistui sitten Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian kaksivuotiselle tutkimusmatkalle Kameruniin, josta hänellä oli tuliaisina huomattavat kokoelmat sekä Ruotsin luonnonhistorialliseen museoon että Uppsalan eläintieteen laitokselle. Retken antia olivat myös useat tieteelliset kirjoitukset.

Filosofian tohtoriksi Sjöstedt väitteli 1896 ja työskenteli vuosina 1897–1901 luonnonhistoriallisessa museossa ja Valtion hyönteistieteellisessä laitoksessa (Statens entomologiska anstalt). Vuosina 1901–1910 hän toimitti Entomologisk tidskriftiä. 1902 hänet nimitettiin Ruotsin luonnonhistoriallisen museon professoriksi ja intendentiksi.

Vuosina 1905–1906 osallistui Sjöstedt Afrikan sisäosiin, lähinna Kilimanjaron alueelle suuntautuneelle tutkimusmatkalle. Matkan tuloksia julkaistiin kolmiosaisessa kirjoituksessa Wissenschaftliche Ergebnisse der Schwedischen zoologischen Expedition nach dem Kilimandjaro, dem Meru und den umgebenden Massaisteppen Deutsch-Ostafrikas 1905–1906 (1910), kuten myös kansantajuisemmissa kirjoituksissa På giraff- och lejonjakt i Ostafrika ja Bland storvildt i Ostafrika (molemmat 1911). Sjöstedt toi mukanaan näytteitä 4 300 eri eläinlajista, joista 1 300 oli tieteelle ennestään tuntemattomia.

Sjöstedt jatkoi julkaisemista vuoteen 1936 saakka, hän kirjoitti muun muassa kolmiosaisen tutkimuksen Abiskon kansallispuiston hyönteisfaunasta (1928–1931). Vuonna 1909 hänet valittiin Tiedeakatemian johtajaksi.

Sjöstedt oli naimisissa operettiprimadonna Rosa Grünbergin kanssa.

Sjöstedt nimesi linnuista ainakin kameruninhunajabulbulin (Baeopogon clamans). Hänen kunniakseen on nimetty linnuista kameruninkyyhky (Columba sjostedti) ja kameruninvarpuspöllö (Glaucidium sjostedti).[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. ITIS (englanniksi) (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Väisänen, R. A., Högmander, H., Björklund, H., Hänninen, L., Lammin-Soila, M., Lokki, J. & Rauste, V. 2006: Maailman lintujen suomenkieliset nimet (Finnish Names of the Birds of the World). 2., uudistettu painos (2nd edition). – BirdLife Suomi – BirdLife Finland, Helsinki – http://www.birdlife.fi/lintuharrastus/nimisto (Arkistoitu – Internet Archive) [23.1.2010].
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.