Yliopistonkatu (Turku)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Turun Yliopistonkatua. Muista Suomen Yliopistonkaduista kertovat artikkelit on koottu täsmennyssivulle.
Yliopistonkadun kävelyosuutta. Oikealla kaksi Erik Bryggmanin suunnittemaa rakennusta vierekkäin: äärimmäisenä oikealla 1927 valmistuneen Asunto-osakeyhtiö Atriumin kulma ja sen vieressä 1929 valmistunut vaalea hotelli-liikerakennus Hospits Betel, jossa toimii nykyään Scandic-ketjun hotelli.

Yliopistonkatu (ruots. Universitetsgatan) on Turun ruutukaava-alueella sijaitseva, Aurajoen suuntaisesti kulkeva katu, joka alkaa Kutomonkadulta ja päättyy Koulukatuun.

Vuodesta 2001 lähtien kadun Aurakadun ja Humalistonkadun välinen noin neljänsadan metrin pituinen osa on ollut kävelykatua.[1] Nykyisen kävelykadun alue on toiminut Turun joulukatuna vuodesta 1948 lähtien.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistonkatua yöllä. Etummaisena rakennuksena oikealla Priman talo, jonka vieressä Stefan Michailovin suunnittelema uusrenessanssirakennus.

Yliopistonkatu on yksi Carl Ludvig Engelin Turun palon jälkeen suunnitteleman asemakaavan kaduista. Katu tunnettiin aiemmin nimellä Venäjän Kirkkokatu sen varrella sijaitsevan Pyhän marttyyrikeisarinna Aleksandran kirkon mukaan. Helmikuussa 1924[3] katu nimettiin Yliopistonkaduksi sen varrella sijaitsevassa entisen Hotelli Phoenixin rakennuksessa vuodesta 1922 toimineen Turun yliopiston mukaan. Yliopisto siirtyi 1950-luvulla Yliopistonmäelle, mutta kadun nimi on säilynyt ennallaan.

Rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yliopistonkatua joulukuussa 2008.

Yliopistonkadun varrella sijaitsevat muiden muassa seuraavat rakennukset:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kadun lämpöä askelten alle. Turun Sanomat, 16. syyskuuta 2001.
  2. Turun oma joulukatu
  3. Turun karttapalvelu opaskartta.turku.fi. Viitattu 3.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]