Liikakansoitus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Ylikansoitus)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Valtioiden väestötiheys neliökilometriä kohden. (2007)
Alueet, joissa korkea väestötiheys (1994)

Liikakansoitus tai ylikansoitus on ihmislajiin kohdistuva erikoistapaus tilanteesta, jossa eliöiden lukumäärä ylittää elinympäristön kantokyvyn. Näin termeillä viitataan erityisesti ihmisen liialliseen määrään maapallolla.

Ihmispopulaation nopea kasvaminen viimeisen kahden vuosisadan aikana on herättänyt huolia siitä, että ihmisiä on maapallolla liikaa tai että ihmisiä olisi tulevaisuudessa liikaa, ja että planeetta ei välttämättä pysty ylläpitämään nykyistä tai sitä suurempaa populaatiota. Ihmispopulaatio on jatkanut kasvamistaan mustan surman jälkeen tauotta, ja 1800-luvun alussa maailman väkiluku oli ensimmäistä kertaa yli miljardin. Eliniänodotteen kasvu ja resurssien saatavuus teollisen- ja vihreän vallankumouksen seurauksena johti populaation nopeaan kasvuun maailmanlaajuisesti. 1960-luvulle tultaessa ihmisten määrä saavutti kolme miljardia, ja se tuplaantui kuuteen miljardiin seuraavien neljän vuosikymmenen aikana. Vuonna 2009 väkiluku oli noin 6,7 miljardia, ja vuosittainen kasvu 1,10 prosenttia, noin puolet kahden prosentin huipusta vuonna 1963. Tämänhetkiset ennusteet näyttävät tasaista madaltumista populaation kasvuvauhdissa. Ihmispopulaation ennustetaan kuitenkin kohoavan 8–10,5:een miljardiin vuosien 2040[1][2]–2050[3] välillä.lähde tarkemmin?

Nykyinen väestönkasvu, lisääntyvä resurssien käyttäminen ja niiden aiheuttamat ympäristöongelmat ovat vakava uhka maapallon luonnontaloudelle.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liikakansoitus ei riipu ainoastaan populaation koosta ja tiheydestä, vaan myös sen mittasuhteesta käytettävissä oleviin resursseihin, sekä siitä, kuinka ne käytetään ja miten ne jakautuvat populaation sisällä. Liikakansoitus voi olla seuraus esimerkiksi lisääntyneestä syntyvyydestä, pienentyneestä kuolleisuudesta lääketieteen kehittymisen ansiosta, lisääntyneestä maahanmuutosta tai resurssien loppumisesta tietyllä alueella. Erittäin harvaankin asuttu alue voi olla liikakansoitettu, mikäli alueella on erittäin vähäinen tai mitätön kyky ylläpitää elämää.

Asioita, jotka tulee ottaa huomioon määritettäessä onko alue liikakansoitettu, ovat muun muassa puhdas juomavesi ja hengitysilma, ruoka, suoja, lämpö, sekä muut tekijät, jotka ovat välttämättömiä ihmiselämälle.

Huolestuneisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huolestuneisuus liikakansoittumisesta on verraten uutta. Ihmispopulaatiot ovat kautta historian kasvaneet suhteellisen hitaasti huolimatta korkeasta syntyvyydestä. Syynä tähän ovat populaatiota pienentävät tekijät kuten sodat, kulkutaudit ja korkea imeväiskuolleisuus.

1800-luvulle mennessä maailman väkiluku oli kohonnut yli miljardin yksilön. Thomas Malthus ennusti, että ihmiskunta kasvaisi tietyssä vaiheessa yli käytettävissä olevien resurssien, sillä rajallinen määrä maata ei pysty ylläpitämään loputtomasti kasvavaa populaatiota.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomeksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Alkio, Paula: Pallo hukassa?. Helsinki: Väestöliitto, 1999. ISBN 952-9605-55-2.
  • Aulio, Kai: Kasvun rajoilla? Väestönkasvun, ravinnontuotannon ja luonnonvarojen käytön tehokkuus ja tulevaisuuden näkymät. Turku: Ympäristöliike, 1990. ISBN 952-90-1691-3.
  • Brown, Lester R. ym.: Elämän merkit: Maapallon ympäristötilastot. (Vital signs: The trends that are shaping our future, 1993.) Julkaisija: Worldwatch-instituutti. Kääntänyt Ilari Kiema. Helsinki: Gaudeamus, 1993. ISBN 951-662-578-9.
  • Lahdenperä, Johan: Maailman juoni: Tekojen tarkoittamattomat seuraukset. Erottaja-sarja. Helsinki: Multikustannus, 2009. ISBN 978-952-468-226-8.

Englanniksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barrett, Hazel R.: Population geography. Harlow: Oliver & Boyd, 1996. ISBN 0-05-004507-5.
  • Cohen, Joel E.: How many people can the earth support. New York: W. W. Norton, 1996. ISBN 0-393-31495-2.
  • Dyson, Tim: Population and food: Global trends and future prospects. Lontoo: Routledge, 1996. ISBN 0-415-11975-8.
  • Ehrlich, Paul R. & Ehrlich, Anne H.: The population explosion. New York: Simon and Schuster, 1990. ISBN 0-671-73294-3.
  • Graham-Smith, Francis (toim.): Population – the complex reality: A report of the Population Summit of the world's scientific academies. Lontoo: Royal Society, 1994. ISBN 0-85403-484-6.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.