Yleiskansallinen sosialidemokraattinen puolue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yleiskansallinen sosialidemokraattinen puolue (kaz. Жалпыұлттық Социал-Демократиялық Партия; ven. Общенациональная Социал-Демократическая Партия) on kazakstanilainen oppositiopuolue, joka muodostui 10. syyskuuta 2006 Oikeudenmukaisen Kazakstanin puolesta -liikkeen pohjalle. [1] Sitä johti toisen mažiliksen puhemies Žarmahan Tujakbai. Vaikka puolueeseen siirtyi henkilöitä toisesta puolueesta liikemies Bulat Abilovin johdolla toukokuussa 2007, se ei menestynyt valtiopäivävaaleissa. [2]

Sillä on ollut tarkkailijajäsenyys sosialistisessa internationaalissa vuodesta 2012, mutta joka ei toistaiseksi ole valtiopäivien alahuoneen, mažilisin, vaaleissa 7%:n äänikynnyksen vuoksi saanut valtiopäiväpaikkoja. Puolue on perustettu 10. syyskuuta 2006, ja rekisteröity 25. tammikuuta 2007. Sillä on toimipaikkoja eri alueilla sekä Astanan ja Almatyn hallinnollisesti aluetasoisissa kaupungeissa.

7. elokuuta 2006 Oikeudenmukaisen Kazakstanin puolesta -liikkeen pohjalta järjestettiin aloiteryhmän kansalaisten toimesta kokous Yleiskansallisen sosialidemokraattisen puolueen perustamisesta, jossa päätettiin Yleiskansallinen sosialidemokraattinen puolueen perustamisen järjestelykomitean muodostamisesta. Kokouksessa keskusteltiin puolueohjelman pääasiallisesta sisällöstä sekä perustettavan puolueen päämääristä ja tehtävistä perustavaa kokousta varten. Järjestelykomitean johtajana toimi Žarmahan Tulkbai. Alueellisia järjestelykomiteoita johtivat Oikeudenmukaisen Kazakstanin puolesta -liikkeen paikalliset johtajat. [3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]