Yleisanestesia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anestesialaitteisto

Yleisanestesia eli nukutus[1] eli narkoosi[2] tarkoittaa tilaa, jossa potilas ei tunne kipua eikä tiedosta tapahtumia,[1] ei reagoi kipuun eikä muista sitä jälkikäteen. Yleisanestesia on siis eräs anestesian muoto eli keino poistaa kipu toimenpiteen ajaksi.

Yleisanestesiaa käytetään isompien leikkausten yhteydessä, pienissä leikkauksissa sitä ei yleensä käytetä. Yleisanestesian aikaansaamiseksi käytetään useiden eri lääkkeiden yhdistelmää. Siten turvallinen yleisanestesia on vaativa erikoislääketieteellinen tehtävä. Anestesian tasoa ja potilaan elintoimintoja täytyy seurata koko anestesian ajan.

Potilas ei ole unessa, koska unessa pystyy reagoimaan kipuun, mutta potilas ei ole varsinaisesti koomassakaan. Itse asiassa anestesiatilasta tiedetään suhteellisen vähän. On yleistä, että vaikka tietoisia muistikuvia ei jää, potilas saattaa nähdä unta kivusta.lähde?

Yleisanestesian aikana nukutetun potilaan elintoimintoja seurataan tarkoin leikkauksen ja yleiskunnon vaatimalla laajuudella. Tarvittaessa monitoroidaan myös lihasrelaksaation astetta ja unen syvyyttä.

Yleisanestesian jälkeen käytetään varsinaisia keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, kuten opiaatteja (yleensä morfiini tai oksikodoni), erilaisia paikallisia puudutuksia sekä tavallisia tulehduskipulääkkeitä.

Yleisanestesian vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyaikaisessa yleisanestesiassa on ainakin kaksi osaa: kivun lievitys, sedaatio eli nukuttaminen ja tarvittaessa lisäksi lihasrelaksaatio. Kipua lääkitään opioidijohdoksilla, joilla on myös unettava vaikutus. Varsinainen nukahtaminen saadaan aikaan anestesia-aineilla. Anestesia-aineita[3] annetaan tavallisesti ensin suoneen, jolloin aikaansaadaan anestesiainduktio. Tämän jälkeen annetaan hengitettävää anestesiakaasua tai laskimonsisäistä nukutusainetta anestesian ylläpitämiseksi. Anestesia-aineilla on myös kipua vähentävä vaikutus. Kolmanneksi joissakin leikkauksissa annetaan lihasrelaksanttia lihasjänteyden alentamiseksi.[4]

Yleisanestesian tavoitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisanestesialla tavoitellaan seuraavaa:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nukutus eli yleisanestesia Terveyskylä. 31.10.2017.
  2. narkoosi Kielitoimiston sanakirja. 2020.
  3. Koulu M & Tuomisto J.: Farmakologia ja toksikologia. Yleisanestesia-aineet. Kuopio: Kustannus Oy Medicina, 2007. ISBN 978-951-97316-2-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 01.04.2018).
  4. Koulu M & Tuomisto J.: Farmakologia ja toksikologia. Perifeeriset lihasrelaksantit. Kuopio: Kustannus Oy Medicina, 2007. ISBN 978-951-97316-2-9. Teoksen verkkoversio (viitattu 01.04.2018).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]