Ylösvetovastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ylösvetovastus on vastus, joka varmistaa, että elektronisen komponentin tuloliitäntä on ylätilassa eli looginen ykkönen silloin, kun liitäntään ei ole kytketty muuta signaalia.

Avokollektorilähtöinen kytkentä ei ykköstilassa ollessaan anna ollenkaan jännitettä, mutta ylösvetovastuksella seuraavan komponentin tuloon saadaan oikea ykköstilaa merkitsevä jännite. Kun avokollektorilähtö siirtyy nollatilaan, transistori alkaa johtaa, jolloin ylösvetovastuksen kautta tuleva sähkövirta ei riitä pitämään lähtöä ykköstilassa ja jännite putoaa nollatilaa vastaavaksi. Transistorin tilalla voi olla myös vaikkapa kytkin, jolla tulon tila saadaan tarvittaessa pakotettua nollaksi. Mikäli transistorin tilalle kytketään kondensaattori, asettuu jännite virran kytkemishetkellä nollatasolle, mutta kondensaattorin varauduttua jännite nousee ykköstasoa vastaavaksi. Tällaista vastuksen ja kondensaattorin muodostamaa RC-piiriä käytetään, kun halutaan esimerkiksi nollata mikropiiri virran kytkemishetkellä.

Alasvetovastus toimii samalla periaatteella kuin ylösvetovastus, mutta varmistaa tuloliitännän tilan nollaksi, jos muuta signaalia ei ole kytketty.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.