Ylämaankarja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylämaankarjan lehmä ja vasikka kotieläinpihan tarhassa.
Dun-värinen eli harmaa ylämaankarjan sonni.

Ylämaankarja (engl. Highland Cattle) on skotlantilainen naudan alkuperäisrotu. Sen ominaispiirteitä ovat suuret sarvet ja paksu turkki. Rotu on erittäin karaistunut ja tulee toimeen karuissakin olosuhteissa. Skotlannista ylämaankarjaa siirrettiin Australiaan ja Pohjois-Amerikkaan 1900-luvulla. Alun perin ylämaankarjalla oli kaksi muotoa, musta ja punertavaturkkinen. Nykyisin ylämaankarjan väreillä on laajempi kirjo ja rodussa esiintyvät yksiväriset väritykset keltainen (kellanruskea), punainen (punaruskea), harmaa (rusehtavanharmaa), musta, valkoinen ja brindle eli raidallinen.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylämaankarjan nahka on erittäin paksu, jopa kaksi kertaa tavallisen naudan nahkaa paksumpi. Sen turkki koostuu villavasta ja eristävästä aluskarvasta, ja karkeasta päälikarvasta. Tämän vuoksi se voi viettää talvensa ulkona. Rotu kykenee käyttämään karujakin luonnonlaitumia, hakamaita ja joutomaita. Ylämaankarja aikuistuu hitaasti, mutta toisaalta rotu on kuitenkin terve ja pitkäikäinen.lähde?

Ylämaankarjan lihassa on vähemmän rasvaa ja kolesterolia, mutta enemmän rautaa ja proteiinejaselvennä kuin normaalissa naudanlihassa.[1]

Ylämaankarja on yksi ensimmäisistä organisoiduista nautaroduista – sen kantakirja perustettiin vuonna 1884. Nykyään rotua käytetään lihantuotannon lisäksi myös hoitamaan perinnebiotooppien ja kulttuurimaiseman laiduntamalla.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ylämaankarja.