Ylä-Kuittijärvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ylä-Kuittijärvi
Vuokkiniemeä Ylä-Kuittijärveltä nähtynä (2007).
Vuokkiniemeä Ylä-Kuittijärveltä nähtynä (2007).
Sijainti Karjalan tasavaltaView and modify data on Wikidata
Valtio  Karjalan tasavalta (Venäjä)
Koordinaatit 65°01′59″N, 30°43′59″E
Pinnankorkeus 103 m
Pinta-ala 198 km²
Pituus 42 km
Leveys 19,6 kmView and modify data on Wikidata
Valuma-alue 7 390 km2View and modify data on Wikidata
Ylä-Kuittijärvi


Ylä-Kuittijärvi (ven. Озеро Верхнее Куйто, Ozero Verhneje Kuito) on läntisin kolmesta Kuittijärvestä Karjalan tasavallassa, Vienan Kemijoen latvoilla.

Ylä-Kuittijärvi jakautuu kolmeen osaan, jotka työntyvät järven keskustasta luoteeseen, koilliseen ja lounaaseen. Näistä varsinkin luoteisosa on pitkä ja lahtimainen. Ylä-Kuittijärven pinta-ala on 198 km² ja sen pinta on 103 metriä merenpinnan yläpuolella. Suurin pituus on 42 kilometriä ja leveys vaihtelee 2 ja 19 kilometrin välillä. Ylä-Kuittijärven rantakylistä merkittävimmät ovat Vuokkiniemi, Vuonninen ja Jyvälahti.

Järven lounaisosaan laskevista joista merkittävimmät ovat etelästä tuleva Livojoki ja lännestä tuleva joki, joka tuo vettä Lapukka-, Veneh-, Kivi- ja Tsenajärvistä. Järven luoteisosaan laskee pohjoisesta Kuusamosta alkunsa saava Pistojoen reitti ja lännestä Vuonnisen- eli Kuorsmanjoki.

Ylä-Kuittijärven vedet laskevat järven koillispäästä ensin pieneen Alajärveen, jonne myös Kostamus-, Koiva- ja Kenttijärvistä tuleva Kenttijoen reitti laskee. Alajärvestä vedet laskevat Keski-Kuittijärven lounaisosaan.

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.