The Lone Ranger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee radio- ja televisiosarjaa. Samannimisestä vuoden 2013 elokuvasta on oma artikkelinsa. Hakusana ”Yksinäinen ratsastaja (sarjakuva)” ohjaa tänne. Samannimisestä Lucky Luke -albumista on myös oma artikkeli.
Valokuvassa näyttelijä Clayton Moore Lone Rangerina ja hevosensa ”Silver”.
Lone Rangeriä esittävä hahmo vastaanottamassa USS Ranger (CV-61) -lentotukialusta.

The Lone Ranger on yhdysvaltalainen George W. Trendlen ideoima ja Fran Strikerin käsikirjoittama pitkäikäinen radio- ja televisiosarja.[1] Radiossa sarjan ensimmäinen jakso lähetettiin 30. tammikuuta 1933 ja viimeinen 3. syyskuuta 1954.[2] Radiosarjaa tehtiin kaikkiaan 2 956 jaksoa.[2] Televisiossa sarjaa esitettiin vuosina 1949–1957.

Sarja kertoo Texas Ranger John Reidista ja hänen intiaanikumppanistaan Tontosta. Sarjan tapahtumat sijoittuvat villiin länteen.

Sarjan radioversio on päässyt Radio Hall of Fameen.[3]

Hahmo tunnetaan Suomessa nimellä Yksinäinen ratsastaja.

Elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lone Ranger on esiintynyt myös elokuvasovituksissa. Vuoden 1981 version Yksinäinen ratsastaja (engl. The Legend of the Lone Ranger) ohjasi William A. Fraker. Heinäkuussa 2013 saa ensi-iltansa Gore Verbinskin ohjaama ja Jerry Bruckheimerin tuottama elokuvasovitus The Lone Ranger, jossa nimihenkilöä esittää Armie Hammer ja Tontoa Johnny Depp.

Suomessa vuonna 1971 valmistuneessa Spede Pasasen tuottamassa komediaelokuvassa Hirttämättömät Yksinäistä ratsastajaa alias Lonely Rideriä esittää Vesa-Matti Loiri ja Tontoa Simo Salminen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä radioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.